Griepgolf nog niet voorbij

De griepgolf in Nederland duurt nu al 11 weken. En het aantal mensen met griepverschijnselen lijkt niet af te nemen. Sterker nog het aantal is de afgelopen dagen weer toegenomen. 

Griepepidemie

Een gemiddelde griepgolf duurt normaal gesproken 9 weken. Deze griepgolf duurt dus al 2 weken langer dan normaal. Er is spraken van een epidemie als er 2 weken aaneengesloten 51 op de 100.000 mensen griep hebben. In de afgelopen week waren dat er 155 op de 100.000 mensen die zich bij de huisarts gemeld hebben met griepklachten. In 2016 was er ook sprake van een epidemie. Toen hield de griepgolf maar liefst  15 weken aan, dus ook ver boven het gemiddelde van 9 weken.

Opnamestop in ziekenhuizen

Het zijn vooral ouderen en kleine kinderen die met griepklachten bij de huisarts terecht komen. Ook de ziekenhuizen liggen al weken vol met grieppatiënten. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen waarschuwde onlangs dat er een opnamestop op de SEH’s dreigt door de vele grieppatiënten. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Bernhoven in Uden en het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn hebben al een opnamestop.

Ouderen en kinderen

Gezondheidsinstituut Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land. Wat de werkelijke omvang van de epidemie is, is niet bekend. Niet iedereen meldt zich bij de huisarts of spoedeisende hulp met griepklachten. Vooral ouders waarvan de kinderen griepachtige verschijnselen hebben en ouderen doen dat wel. Dat meer ouderen zich melden met griepklachten is mogelijk een direct gevolg van de bezuinigingen in de zorg zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tegen de  Volkskrant. “Als er een goede mantelschil om iemand heen zit, dan zorgt dat voor meer alertheid. Is die er niet, dan worden ouderen zieker omdat er geen hulp is. Dat drukt op ziekenhuizen.”

(Bron: ANP/NOS/Volkskrant)

Geef een reactie