Longontsteking jongeren

Waarom stijgt het aantal longontstekingen bij jongeren (en bij volwassenen juist niet)?

Onderzoeksinstituut Nivel (Nederlands Instituut Voor EersteLijnszorg) bericht over een opvallende toename van het aantal longontstekingen. Dit geldt voor kinderen en jongvolwassenen in de leeftijdsgroep 0 tot 24 jaar. Waar komt dit door? En waarom is er in de leeftijdscategorieën daarboven juist geen stijging?

Opvallend veel longontstekingen bij jongeren

Nivel bevestigt eind september 2023 een 1e opmerkelijke trend, op basis van gegevens van circa 390 huisartsenpraktijken. Van de 100.000 jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar zijn er 20 die de huisarts bezoeken vanwege een longontsteking. Dat zijn er 2 keer zoveel als gewoonlijk. In oktober 2023 blijkt dat ook meer kinderen van 5 tot 14 jaar, zo’n 30 op de 10.000, kampen met een longontsteking.

Dat het aantal longontstekingen in deze tijd van het jaar toeneemt bij kinderen en jongvolwassenen, is niet verwonderlijk. Ze komen na de zomervakantie weer samen op school en op de universiteit, terwijl het griepseizoen ook langzaam weer begint. Maar waarom zijn er in 2023 juist zo veel meer longontstekingen?

longontsteking
Lees ook: Opvallend vaak longontsteking na griep, artsen roepen op tot alertheid

Verband tussen krentenbaard en longontstekingen?

Dat kan te maken hebben met een opleving van de huidaandoening krentenbaard. Niet alleen het aantal longontstekingen, ook het aantal meldingen van krentenbaard ligt bovengemiddeld hoog in 2023. “Die toename in longontstekingen én in krentenbaard zou kunnen komen doordat men tijdens de coronapandemie meer afstand tot elkaar hield en wellicht vaker de handen waste”, reageert Ted van Essen, niet-praktiserend huisarts, tegenover MAX Vandaag. “Nu dat soort adviezen niet meer gegeven worden, is er wellicht een inhaalslag bezig. We hebben dat ook gezien bij andere infecties als met het RS-virus en met griep.”

Dat vooral kinderen krentenbaard kunnen krijgen, is een bekend gegeven. Volwassenen kunnen er ook mee in aanraking komen, maar bij jongere kinderen is die kans een stuk groter. “Omdat die meer kwijlen en daardoor wondjes rond de mond krijgen. En misschien minder hygiënisch zijn”, aldus dokter Ted. Het is dus logisch dat de opleving van krentenbaard meer kinderen en jongeren dan volwassenen treft. Daarnaast hebben volwassenen tegen meer virussen weerstand opgebouwd.

Ziekte van Parkinson
Lees ook: Ziekte van Parkinson treft steeds meer Nederlanders, ook op jongere leeftijd: wat zijn de 1e voortekenen?

Spelen er nog meer factoren mee?

Kortom, een verband tussen krentenbaard en het toegenomen aantal longontstekingen is aannemelijk. Maar er is nog wel een belangrijke nuance in dit verhaal. Krentenbaard ontstaat meestal door toedoen van streptokokken– of stafylokokkenbacteriën, longontstekingen juist door pneumokokken. Deze bacteriëngroepen lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Welke van deze bacteriën de opmars van krentenbaard en longontstekingen precies veroorzaken, is vooralsnog niet bekend. Een volledig sluitende verklaring over het gestegen aantal longontstekingen is er dus nog niet, benadrukt dokter Ted. In 2024 komt er een vernieuwd vaccin tegen pneumokokken voor kinderen. Maar of het aantal longontstekingen daardoor zal toenemen, moet dan nog blijken.

(Bron: Nivel, Ted van Essen, ANP, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie