Bierbuik

Hoe zit het? Krijgen mannen inderdaad bierbuiken door bier te drinken?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: krijgen mannen inderdaad bierbuiken door bier te drinken?

Hoe ontstaan bierbuiken bij mannen?

Een bierbuik is een ophoping van een overtollige hoeveelheid vet in de buikstreek, waardoor de buik uitpuilt. Dit komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Zowel mannen als vrouwen slaan vet in hun lichaam op. Dat vet kan vlak onder de huid, maar ook dieper in het lichaam zitten. Waar de overtollige vetreserves bij vrouwen meestal rond de dijen en heupen belanden, gaat die bij mannen dus vaak naar de buik. “Als het testosterongehalte bij mannen onder een bepaalde waarde komt, krijgen de vetcellen in hun buik het signaal: vet vasthouden!”, verklaart de in obesitas gespecialiseerde arts Mariëtte Boon, in gesprek met De Volkskrant.

Hoeveel invloed heeft bier drinken op een bierbuik?

De aanleg voor een bierbuik is deels genetisch bepaald en de hormoonhuishouding speelt dus ook een rol. Daarnaast zijn uw eet- en drinkpatroon en uw leefstijl belangrijke factoren. Hoe meer vet u binnenkrijgt en hoe minder vet u verbrandt (door bijvoorbeeld te sporten), hoe meer vet in uw lichaam blijft zitten. Soms zijn er andere oorzaken, maar het drinken van bier kan hier dus inderdaad aan bijdragen. Dat is zeker het geval als u meer dan 1 liter per dag drinkt. Een gemiddeld biertje, van minstens 250 ml, bevat meer dan 100 calorieën. Bovendien gaat bier drinken vaak gepaard met vet eten, zoals chips, nootjes of pinda’s.

Statiegeld blikjes supermarkt inleverautomaat
Lees ook: Statiegeld op blikjes: welke blikjes kunt u wel en niet inleveren?

Is een bierbuik slecht voor uw gezondheid?

Het kenmerk van een bierbuik is de uitpuilende buik. Als iemand zo’n buik heeft, wil dat niet meteen zeggen dat diegene overgewicht heeft. Als u meer vet binnenkrijgt dan uw lichaam in de buikstreek op kan slaan, kan dat wel gevaarlijk worden. Het kan zelfs leiden tot een verhoogde bloeddruk en aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoe komt u van een bierbuik af?

Minder bier drinken, is het meest voor de hand liggende antwoord. U krijgt minder calorieën binnen door het bier zelf, terwijl u ook minder eetlust opwekt. Eventueel kunt u ter compensatie alcoholvrij bier drinken, want daar zitten minder calorieën in. Maar bierconsumptie en een bierbuik zijn niet in alle gevallen direct met elkaar verbonden. Meer bewegen kan bijvoorbeeld een andere methode zijn om uw overtollige vet kwijt te raken. Een gezonder eet- en leefpatroon (voldoende en regelmatig slapen) helpt ook, al moet u dit wel stap voor stap doorzetten én langdurig volhouden.

(Bron: Quest, Gezondheidenwetenschap.be, De Volkskrant, Jellinek, VICE, Hoeveelcalorieën.nl, Anderzorg.nl, Trimbos Instituut. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Cis Keizer says:

  In het artikel staat dat een glas bier meer Calorieën (Cal. met hoofdletter=kcal.) zou bevatten dan een glas wijn: onjuist. Bierglas=200cc. Wijnglas=125cc. Bier 5%, wijn 12%. Glas bier ongeveer 10 gram alcohol, glas wijn zo’n 15 gram. Alcohol levert per gewichtseenheid veel kilocalorieën, de soort verdunning maakt niet uit. 1 gram suiker of 1 gram eiwit: beide 4 kcal. 1 gram vet: 9 kcal. 1 gram alcohol: 7 kcal. En: bij het onschadelijk maken van alcohol is de lever biochemisch gedwongen om vet te produceren.

   MAX Vandaag says:

   Beste Cis Keizer,

   Dank voor uw toevoegingen. We zijn in eerste instantie uitgegaan van het aantal calorieën per eenheid. Maar een glas bier heeft inderdaad een andere inhoud dan een glas wijn. Dat een glas bier meer calorieën bevat dan een glas wijn, kunnen we dus ook niet zomaar zeggen, zoals u terecht aangeeft. We hebben de bewuste passage in het artikel aangepast.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Cis Keizer says:

  Toevoeging: Glas bier is ongeveer 70 kcal, glas wijn 105 kcal, glas frisdrank van 200 cc (bevat 21 gram suiker) 84 kcal. Vruchtensappen bevatten ongeveer evenveel suiker als frisdranken.
  Een flesje bier is 300 cc, dus 105 kcal. Blikje frisdrank 330 cc, dus 139 kcal.

  Cis Keizer says:

  Excuus: verzuimd om de door fabrikanten gebruikte volumepercentages om te rekenen naar gewichtspercentages. De eerder genoemde grammen en kilocalorieën alcohol moeten vermenigvuldigd met 0,8. Dus 1 glas bier bevat ongeveer 8 gram alcohol = 56 kcal, glas wijn 12 gram alcohol = 84 kcal. Frisdrank blijft onveranderd.

  bijbloem says:

  Ik drink thee of koffie.
  Als je meer beweegt en actiever bent dan heb je minder behoefte aan eten en drinken.
  Genotsmiddelen zijn er om verveling te verdrijven.