griepprik

Waarom u volgens de deskundigen wel een griepprik moet nemen

De griepprik; er is veel over te doen. Is hij nou wel of niet effectief? En moeten we hem nou wel of niet halen? In de Volkskrant zegt huisarts Joost Zaat dat de griepvaccinatie niet voldoende bewezen is en vooral een financieel voordeel voor huisartsen oplevert. GGD Rotterdam-Rijnmond, de GGD Zuid-Holland Zuid en dokter Ted van Essen denken het tegendeel. Zij zijn wel voor het vaccineren van risicogroepen en zorgverleners. 

Samenstelling griepprik

Voor het samenstellen van het vaccin kijkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wat er in onze zomer gebeurt op het zuidelijk halfrond (daar is het dan winter). De jaarlijkse griepgolf doet namelijk eerst het zuidelijk halfrond aan. Op basis daarvan weet men wat we op het noordelijk halfrond kunnen verwachten en wordt een griepvaccin samengesteld. De afgelopen winter zijn er in Australië en Nieuw-Zeeland veel mensen ziek geworden. Het griepvirus heeft geleid tot veel ziekenhuisopnames.

Behalve griepklachten veroorzaken influenzavirussen ook ernstige complicaties zoals longontsteking, acute oorontsteking, hartspierontsteking, spierontsteking en hersenvliesontsteking. Deze complicaties leiden tot ziekenhuisopname en soms tot blijvend verlies van kwaliteit van leven of overlijden. Vooral voor kwetsbaren is dit een risico.

Niet alleen kwetsbaren, maar ook zorgverleners vaccineren

Daarnaast zegt GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zuid-Holland Zuid dat het vaccineren niet alleen bedoeld is voor kwetsbaren, ook voor zorgverleners. “Door hen te vaccineren kan besmetting van kwetsbaren met een verminderde afweer worden voorkomen. Als minstens de helft van de zorgverleners in een instelling zich laat vaccineren, dan neemt de kans op een uitbraak sterk af”, aldus Sophie Niemansburg en Marie-Christine Trompenaars artsen Infectieziektebestrijding namens team Infectieziekten GGD Rotterdam – Rijnmond en GGD Zuid-Holland Zuid.

Reactie dokter Ted van Essen

Dokter Ted van Essen schrijft naar aanleiding van de column van huisarts Joost Zaat een brief aan de Volkskrant.  In zijn column Griep is mijn hobby, onderstreept dokter Ted het belang van vaccineren. Want door de vergrijzing worden we steeds vatbaarder voor de griep.

Column dokter Ted van Essen uit de Volkskrant: 

‘Alleen al in Nederland 7.500 extra doden tijdens de griepepidemie, vind ik heel veel’

Joost Zaat noemt in zijn column van 16 oktober 2017 in de Volkskrant echte influenza een nare ziekte. Je kunt er met veel pech aan doodgaan. De vaccinatie heeft nauwelijks bijwerkingen, maar werkt helaas niet altijd. Tot zover zijn we het eens.

Zaat haalt mij aan als ‘een tv-dokter’, die zei dat er 7.500 mensen extra tijdens de afgelopen griepperiode waren overleden (Wetenschap, 16 oktober). Dat zeg ík niet, maar dat heeft het CBS gemeten. Dat patroon van oversterfte komt niet elke griepperiode voor; het hangt sterk af van het heersende griepvirus. Echter, het komt vaak genoeg voor om het te kunnen onderscheiden van andere mogelijke winteroorzaken als bijvoorbeeld koude.

En wat ook opvallend is: de oversterfte wordt niet gevolgd door een periode met ‘ondersterfte’, hetgeen je zou verwachten als het slechts ‘het allerlaatste zetje’ zou zijn. Nee: die mensen stonden niet allemaal op de nominatie om te sterven.

Alleen al in Nederland 7.500 extra doden tijdens de griepepidemie, vind ik heel veel. Ter vergelijking: bij de Ebola-epidemie overleden er 20 duizend mensen in heel Afrika. Terecht maakte de wereld zich grote zorgen. Waarom kijken wij lijdzaam toe als er in Nederland zoveel ouderen meer overlijden?

Het is 1 van de 2: of we gaan echt uitzoeken waaraan al die ouderen sterven. Of we gaan proberen om de dalende vaccinatiegraad voor griep op te krikken. Ook een effectiviteit van maar 20 procent in jaren met een slechte match tussen virus en vaccin, betekent nog altijd 1.500 minder sterfgevallen.

(Bron: Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (10)

    ineke18 says:

    Ik heb hem weer gehaald de griepprik. Ieder jaar hoor je van wel of niet, geef de mensen een goed antwoord en niet al die twijfels. Ik heb vorig jaar ondanks de griepprik een longontsteking gekregen. Maar niemand kan mij zeggen of ik die zonder de griepprik ook had gekregen.
    Waarom al die om kosten als niemand weet of het werkt.

      DokterTed says:

      Helaas werkt de griepprik niet tegen bacteriën. Je kunt dus altijd nog een longontsteking krijgen, ook al kreeg je een griepprik. De kans op griep (influenza) is wel veel lager na een griepprik en ook de kans om een longontsteking te krijgen als complicatie van de griepprik.

      Leeuw01 says:

      Dokter Ted bedoelt met “complicatie van de griepprik” waarschijnlijk “complicatie van de griep”.

    RABE says:

    In 2016 heb ik de griep gehad. Na 20 jaar griepvrij. Krijg je griep dan heb je pech, maar in mijn lijf geen vergif van een griepprik.
    Gezond leven en weerstand opbouwen, dan kun je tegen een stootje.
    Ik vind het ook geld verspilling.
    Een brief, waar ik niet om gevraagd heb. Een enting die ik niet wil maar die wel voor me klaar ligt. Laat mij lekker zelf beslissen over mijn lijf. Ik val er niemand mee lastig.

    MajorCrimes says:

    Nog nooit een griepprik gehaald en ook nog nooit griep gehad.
    Toch vind ik dat het voor kwetsbare mensen en ouderen en mensen die met deze groepen te maken heeft het wel goed is om de griepprik te halen.

    Jan 57 says:

    Ik behoor wel tot de doelgroep, maar heb nog nooit de griepprik gehaald, waarom zou ik het doen ben nooit ziek eens in de zoveel jaar griep gehad en bovendien verminderd je de weerstand met een griepprik volgens mij krijg al genoeg vergif in mijn lijf.

    oosterwijck says:

    Een anti griep vaccin is gebaseerd op een paar griepsoorten en elk jaar ontstaan er nieuwe soorten, waartegen het vaccin (nog) niet werkzaam is. … Dus is een griepprik nutteloos. Bovendien is een griepprik niet zonder gevaar, er gaan jaarlijks meerdere mensen dood als gevolg van de griepprik. … Een natuurlijke weerstand opbouwen is veel heilzamer. En dan het volgende argument: de griepprik is niet gratis, U betaald collectief vanuit de ziektekostenverzekering. Denk nu niet dat de gezondheidsdiensten, ook maar iets gratis uitvoeren, U betaald voor alles, ook wat ze z.g. gratis verrichten. Laat ze eens openheid van zaken geven en openkaart spelen met deze z.g. gratis dienstverlening.

    Donna7 says:

    Zoals ik het lees staat niet vast of die oversterfte komt door griep. Misschien werkt de griepprik bij sommigen negatief?

    Majorie says:

    Er waren 15 00 sterfgevallen door de griep, zou wel willen weten wie van deze mensen waren gevaccineerd, dan wordt het duidelijker of die prik echt helpt.
    Majorie.

    steenrias says:

    Wij, mijn man en ik gaan ieder jaar voor de griepprik.
    Blij dat het voor ons mogelijk is.
    Wij hebben in ons land een goede verzorging, wat niet in alle landen zo is.
    Laten we er blij mee .zijn