eetlust

Verdwijnt uw eetlust bij ziekte? Hier wordt dat door veroorzaakt

Vindt u het normaal gesproken heerlijk om lekker te eten? Wanneer u iets onder de leden heeft is dat waarschijnlijk niet het geval. Waar wordt het door veroorzaakt dat zieke mensen vaak geen eetlust hebben? En hoe kunt u hier het best mee omgaan?

Energiebesparing door het lichaam

Het is heel normaal om weinig tot geen eetlust te hebben als u zich niet fit voelt. Dit wordt veroorzaakt door cytokines. Wanneer u ziek bent, worden deze stoffen afgeven in de hersenen waardoor uw immuunsysteem en afweer worden geactiveerd. Het lichaam gaat dus hard aan het werk om virussen en bacteriën die ervoor zorgen dat u ziek wordt te bestrijden, waardoor er minder energie overblijft voor andere zaken. De spijsvertering is één van de eerste dingen die op een laag pitje wordt gezet door een ziek lichaam.

Verminderd reukvermogen

Een andere oorzaak van een verminderde eetlust kan een verminderd reukvermogen zijn, bijvoorbeeld wanneer u verkouden bent. Geur bepaald voor een deel de smaak van eten. Dus als u niets ruikt, zult u waarschijnlijk ook minder trek hebben.

Wel genoeg blijven drinken

Maar is het wel gezond om enkele dagen niet of minder te eten wanneer u ziek bent? Volgens huisarts Janny Dekker kunt u in veel gevallen gerust toegeven aan de verminderde eetlust. “Zolang je maar genoeg drinkt, want vocht heb je juist meer nodig als je bijvoorbeeld griep hebt, omdat je door een hogere lichaamstemperatuur extra vocht verliest,” zegt Dekker in de Volkskrant.

Herstellen met eiwitten

Wel is het belangrijk om weer zo snel mogelijk te beginnen met eten. Door niets te eten verliest u namelijk snel kilo’s. Dit is echter niet het vet dat u waarschijnlijk wel kunt missen, maar het is de spiermassa die afneemt. “Bij iedere dag die je doorbrengt in bed, verlies je 1 procent aan spierkracht,” legt Phil Geerlings, diëtist bij het Maastricht UMC uit aan de Volkskrant. Daarom doet u er goed aan om, zodra uw lichaam weer eten kan verdragen, eiwitrijk voedsel te eten. Eiwitten dragen namelijk bij aan spieropbouw. U vindt deze voedingsstof in veel verschillende producten, zoals ei, vlees, kaas, kwark, vis, sojaproducten en bonen.

Andere oorzaken

Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid. Maar ook psychologische problemen, zoals stress of een depressie kunnen een verminderde eetlust tot gevolg hebben. Daarom is het aan te raden om uw huisarts om advies te vragen, wanneer u langere tijd last houdt van weinig tot geen eetlust.

(Bron: Volkskrant, Maxima MC)

Geef een reactie

Reacties (2)

  parrhesia says:

  Langzaamaan moet je toch wel doorvoed worden van al dit soort wetenswaardigheden over gezondheid. Het ene advies naar het andere,Waar je allemaal op moet letten!! Je wordt hier langzaam aan toch krankjorum van, of we niet zonder die massa aan vertrutting aan “voorlichting” verder kunnen leven.
  .Nog erger kan het worden,.. optenduur kun je er van gestrest raken, dan heb je weer een andere rubriek die je kunt raadplegen.
  Of het allemaal zo uitermate zinnig is om de mens ermee vol te proppen?
  Het lijkt wel een bezigheid therapie, bedoel,… voor deze rubriekmakers, doceer de boel of,.. ik zou zeggen zoek wat zinnigers om je tijd mee te vullen!!! Foei toch,, zo word je bijna met ergernis opgezadeld,
  Je word er speels mee geconfronteerd -dan is het leed is al gebeurt- je kunt dan als noodrem achteraf kiezen de boel, de boel maar gewoon te laten, weg ermee.
  Dat doe ik nu dus even niet,… vandaar.

  Mijn vriendelijke groet, en gezondheid wens.

   Jolie1977 says:

   Beste Parrhesia,

   Dan kunt u zich wel lekker doorvoed voelen van als deze info en dat vertrutting noemen. Ik mag hopen dat uw maag dagelijks heerlijk is gevuld. Die van mij niet door gebrek aan eetlust door ziekte en verkoudheid. Ik baal hier enorm van en ben dus wel zoekende naar hoe ik dit kan oplossen. En dit soort artikelen helpen mij wel om te weten waar gebrek aan eetlust aan kan liggen. Als het u niet interesseert, dan leest u het toch niet? Dan is het niet voor u bedoeld.

   Ik wens u nog een fijne dag.
   Met vriendelijke groet, en eet vooral smakelijk