Badjas bekerfinale Kuip sportweekend

Het sportweekend: wie krijgt de winnaarsbadjas in De Kuip?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Wie wint Luik-Bastenaken-Luik?

Robbert: We moeten het eens een keertje hebben over uithoudings- en doorzettingsvermogen, Hein. Wat ik deze week heb gezien in De Waalse Pijl en de Champions League tart elk voorstellingsvermogen. De Brit Stephen Williams wint die wielerklassieker in het állerergste winterweer met stortregens, sneeuw en zelfs hagel als kiezelstenen. Van de 175 gestarte renners halen er maar 44 (!) de finish. En Real en City voetballen in Manchester tot het gaatje, totdat de totale uitputting volgt. Penalty’s brengen uiteindelijk de beslissing in Madrileens voordeel. Wát een sportmomenten, echt niet te geloven.

Hein: De vrouwenkoers van de Waalse Pijl was ook al zo’n slijtageslag, die pas in de laatste meters is beslist. En met een mooie winnares, de altijd strijdlustige Katarzyna Niewiadoma. Jammer voor nummer 2 Demi Vollering, maar we gunnen deze sympathieke Poolse haar eerste overwinning in 5 jaar toch ook?

Robbert: Jazeker, Hein. Ik denk dat het hele vrouwenpeloton die Kasia haar zege gunde. De voorjaarsklassiekers zijn bijna voorbij. Zondag de laatste: Luik-Bastenaken-Luik, hopelijk wel met beter weer. Want die Waalse Pijl leek veel op de winterse LBL uit 1980, waarin Hinault won met 9 minuten voorsprong op Hennie Kuiper.

Hein: Ik ga even iets minder ver terug in de tijd, namelijk naar onze column van vorige week. Ik heb toch iets te vroeg gejuicht, net als Lorena Wiebes in Valkenburg. Het gaat geen 4 op rij worden voor Mathieu, en ook geen 3 op een rij. Je verwacht het al bijna niet meer, maar ook MvdP kan wel eens een mindere dag hebben, hebben we in de Amstel Gold Race gezien. Wel een hele fraaie koers overigens, met Tom Pidcock als minstens zo mooie winnaar. Pidcock is één van de velen die de eindstreep van de Waalse Pijl niet gehaald hebben, maar zondag is hij er weer bij in Luik-Bastenaken-Luik. En daar is eigenlijk maar 1 favoriet, geloof ik?

Robbert: Tadej Pogačar alias Pogi Boy! Wie anders? Dat wordt eenzelfde spektakelstuk als zijn even onvergetelijke als lange solo (81 km!) naar de overwinning in de Strade Bianche in maart. Zoals ik hier eerder al betoogde: die race past niet bij Mathieu’s profiel. Die klimmen zijn te lang en te steil voor iemand met zo’n gespierd lijf.

Hein: Hetzelfde kunnen we over de vrouwenkoers zeggen. Ook daar rijdt een fenomeen in een regenboogtrui rond, Lotte Kopecky, maar het parcours in Wallonië lijkt evenmin in haar voordeel. Dan maakt een explosief lichtgewicht als Vollering meer kans. Of misschien heeft onze favoriet Kasia de smaak te pakken en wint ze meteen 2 keer op rij? Ik vraag me trouwens af of we zondag wel buiten komen, Robbert. Want na beide edities Luik-Bastenaken-Luik is er ook de bekerfinale Feyenoord-NEC. En we kunnen aan het zondagse ontbijt met de GP van China, de eerste editie sinds de coronapandemie.

Marjan Bovill Ferry Lupescu Marathon Rotterdam
Lees ook: Marjan Bovill en Ferry Lupescu over marathon van Rotterdam: “Het is overweldigend”

GP in China, WK snooker (nu nog) in Sheffield

Robbert: Vergeet zaterdag de sprintrace tijdens het Chinese GP-weekend niet! En jouw favoriete binnensport: snooker. Het WK begint op die dag. Graag jouw voorspellingen hieromtrent, Hein. En het wordt gehouden in Sheffield. Was er met die speelstad ook niet iets bijzonders aan de hand?

Hein: Dat kun je wel zeggen, ja. Er is ophef in snookerland, met levende legende Ronnie O’Sullivan in de hoofdrol. Ronnie The Rocket heeft geopperd om het WK te verplaatsen, van het oude vertrouwde Crucible Theatre in Sheffield naar bijvoorbeeld Saudi-Arabië. En nu is uitgelekt dat hij daar persoonlijk belang bij heeft, als betaalde ambassadeur van de snookersport in het Midden-Oosten… Maar goed, tot 2027 kunnen we nog century breaks in Sheffield zien, met heerlijk rustgevend BBC– en Eurosport-commentaar op de achtergrond.

Robbert: Wat kan ik daarvan genieten van die bedaarde commentaarstem in het Engels. Jij en ik denken nog graag terug aan die persiflage van Jiskefet. Heerlijk! Hebben ze ook zoiets gemaakt over die rare badjassen, die altijd gedragen worden ná de bekerfinale, die voor zondagavond op het programma staat in De Kuip: Feyenoord-NEC? Graag jouw voorspelling (ik denk dat de ’thuisspelende’ club gaat winnen) en een bespiegeling over dat krankzinnige badjassenfenomeen. Daar heb jij je vast al eens aan gewaagd. Zet’ m op, Hein!

Voor wie is de winnaarsbadjas in De Kuip?

Hein: Referee checking the doorsJust over the hips of the grass… Het blijft één van de absolute hoogtepunten in het toch al zelden geëvenaarde Jiskefet-oeuvre. En dat gedoe met die badjassen na de bekerfinale, dan lijkt het ook altijd alsof ik naar een Jiskefet-sketch zit te kijken. Volgens het competitiereglement van de KNVB is het nog verplicht ook. Iemand is ooit zelfs op het idee gekomen om ook badjassen aan de verliezend finalist uit te delen. Daar zit toch geen speler op te wachten na een verloren finale? En zeker Mark van Bommel niet, zie bovenstaande foto uit 2013… Voor zondag voorspel ik trouwens 2-0 voor Feyenoord, ondanks de topvorm van NEC-keeper Jasper Cillessen.

Robbert: Voor die dames op de foto is het een wat ongelukkig gekozen moment van de sluiter van de camera. Ze staan toch niet Van Bommel uit te lachen, mag ik hopen? Als ze zondag weer bij de prijsuitreiking staan, wie zullen ze dan mogen ’toelachen’? Jasper Cillessen of Gernot Trauner? Ik houd het op de laatste.

Hein: Van uitlachen is inderdaad geen enkele sprake, laten we dat vooral benadrukken. Gewoon een binnenpretje, dat helemaal niets met Mark van Bommel of de bekerfinale AZ-PSV (uitslag 2-1) te maken heeft. Maar nu we toch in Jiskefet-sferen zijn: denk je ook niet dat de winnende goal met een stift gemaakt wordt? Laat Juffrouw Jannie dan maar de groene badjassen uitreiken. Dat zou lachen zijn, zeg! Toedeledokie!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Foto: Olaf Kraak/ANP)

Geef een reactie