Mathieu van der Poel Parijs-Roubaix Klassieker-zondag sportweekend

Het sportweekend: keuzes op Klassieker-zondag, 2 schermen tegelijk aan?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Opmerkelijk nieuws uit directiekamers Ajax en AZ

Robbert: Om te beginnen, gaan we het eens over voetbaldirecteuren hebben deze week, Hein. Er zijn opvallende zaken gebeurd bij Ajax én AZ. Alex Kroes ligt er na 2 weken al uit bij ‘Hollywood aan de Amstel’ en ploegleider Merijn Zeeman van Visma-Lease a Bike gaat in Alkmaar aan de slag.

Hein: En dus vist NOS-commentator Arno Vermeulen achter het Alkmaarse net, ondanks zijn charmeoffensief in Studio Voetbal. Maar inderdaad, we kunnen niet om de bestuurlijke chaos in de Johan Cruijff Arena heen. Als ik de reconstructies goed heb gelezen, heeft Alex Kroes begin 2022 al Ajax-aandelen gekocht, toen hij nog werkzaam was bij Go Ahead Eagles. Toen was hij in beeld als opvolger van TD Marc Overmars, maar dat ging niet door en eind 2022 is hij bij AZ aan de slag gegaan. Maar ook in die hoedanigheid heeft hij aandelen bij Ajax, de grote rivaal, aangeschaft. En later is hij alsnog aangesteld bij Ajax. Je zou het inderdaad handelen met voorkennis kunnen noemen…

Robbert: Ook heel apart: een topper uit het wielrennen die ‘gaat voetballen’. Voor AZ zelf is het niet zo vreemd dat ze een directeur halen uit een andere sport. Dat was indertijd ook het geval met Toon Gerbrands die uit het volleybal kwam en later de nu vertrekkende honkballer Robert Eenhoorn. Ik denk dat Merijn Zeeman het verschil tussen Wout van Aert en een willekeurige voetballer snel zal opmerken. Wat denk jij?

Hein: Hij krijgt in elk geval ruim de tijd om in zijn rol te groeien, voorbeeldclub AZ kennende. Dat gold immers ook voor zijn voorgangers, die jij aanhaalt. En wat mij betreft kan het helemaal geen kwaad als een voetbalclub expertise vanuit een andere sport in huis haalt. Maar Zeeman maakt op 1 december pas zijn transfer, dus hij kan zich zonder afleiding richten op het komende wielerseizoen. Daarover gesproken: wat ga jij kijken op Klassieker-zondag, Robbert? Feyenoord-Ajax of Parijs-Roubaix? Of zet je 2 schermen tegelijk aan?

Luxeproblemen op Klassieker-zondag?

Robbert: 2 klassiekers op 1 dag, wát een luxe! Geef mij maar de ‘hel van het Noorden’, zoals Parijs-Roubaix in de volksmond heet. Ik ga voor weer een zege van Mathieu van der Poel en anders diens ploeggenoot Jasper Philipsen. Feyenoord heeft al gewonnen van Ajax trouwens.

Hein: Op de transfermarkt, bedoel je?

Robbert: Ja, ze hebben voor volgend seizoen vast de verrukkelijkste pingeldoos uit de hele Eredivisie gecontracteerd, Vitesse-rechtsbuiten Anis Hadj Moussa. Het transferbedrag gaat naar de Belgische club Patro Eisden, dat hem nu verhuurt aan Vitesse. De Arnhemmers hadden dat geld goed kunnen gebruiken in hun strijd tegen een dreigend faillissement. Ik feliciteer hierbij Feyenoord met zijn uitstekende keuze en Mathieu met…, nee, dat laatste is vragen om problemen.

Hein: Nou ja, Mathieu en ploegmaat Philipsen zijn inderdaad de topfavorieten. De onfortuinlijke Wout van Aert is er niet bij, Mads Pedersen en Dylan van Baarle lijken nog niet topfit. Sowieso zit de schrik er goed in bij het peloton, na de dramatische etappe in de Ronde van het Baskenland. Jonas Vingegaard, Primož Roglič en Remco Evenepoel zijn allemaal ten val gekomen, een volledig potentieel Tour-podium. Maar misschien kunnen Tiesj Benoot en Matteo Jorgenson hun vertrekkende Visma-baas alvast een mooi afscheidscadeau bezorgen in Roubaix. En hoe groot is de kans op Nederlands succes tijdens de vrouwenkoers op zaterdag?

Robbert: Wereldkampioene Lotte Kopecky blijkt niet zo goed te zijn op de kasseien, zoals ruimschoots is aangetoond in de Ronde van Vlaanderen. Wat dacht jij van Marianne Vos?

Hein: Zij kan alles, zeker in haar 3e jeugd. Lorena Wiebes is nu de vrouw in topvorm, maar ik ga toch voor de ervaring van Vos. Iets zegt me dat we in deze 4e editie sowieso een 4e winnaar krijgen, na Lizzy Deignan (2021), Elisa Longo Borghini (2022) en Alison Jackson (2023). We blijven even in de vrouwensport, want vanavond beginnen de Oranje Leeuwinnen aan hun EK-kwalificatie. 1e of 2e worden in een lastige poule met Italië, Noorwegen en Finland, is het devies.

Robbert: Bondscoach Jonker heeft een paar nieuw namen opgeroepen. Gek genoeg maar eentje van de Ajax-vrouwen, die de naam van de zwalkende club toch meer dan hoog hebben gehouden in binnen- en buitenland. Dat is rechtsbuiten Chasity Grant, die haar clubgenotes Sherida Spitse en Romée Leuchter komt vergezellen in de Oranjeselectie. Wat mij betreft erg weinig speelsters van het momenteel toonaangevende team. Goed, Twente wordt kampioen, maar internationaal blijft die club ver achter.

Max Verstappen versus Vrouwe Fortuna?

Hein: Zoals we in een vorige column al aan hebben gegeven, de selectie van de Leeuwinnen lijkt sowieso aan vers bloed toe. En je kunt niet ontkennen dat er bij Ajax heel wat kandidaat-internationals rondlopen, dat hebben we met eigen ogen kunnen zien. Spijtig genoeg lijkt de meest beloftevolle van allemaal, Lily Yohannes (16), voor een interlandcarrière namens Team USA te kiezen. Wat we ook in een vorige column hebben besproken: hoe mooi zou het zijn als er meer spanning in het Formule 1-seizoen zou komen. Nou, we zijn in Australië op onze wenken bediend…

Robbert: Ja, de voorspelbaarheid van de F1 vonden wij tweeën te groot worden vanwege de constante zegereeks van Max Verstappen. We hadden het nog niet gezegd, of zijn auto vloog in brand tijdens de GP van Australië. Remprobleem, einde verhaal. Maar volgens Max zelf was dat op zijn beurt juist ook weer voorspelbaar, want je loopt vroeg of laat altijd wel een keer tegen een technisch malheur aan. Zit wat in. In Japan mag dit probleem zich niet meer voordoen, aldus de Campionissimo. We zijn weer gerustgesteld. Ja toch, Hein?

Hein: Uiteraard, Robbert. Met alle respect naar de rest van het circuit, maar Vrouwe Fortuna blijft de grootste tegenstander van Max. De GP van Japan is ook al gepland op Klassieker-zondag, om 7.00 uur Nederlandse tijd. Ga jij de wekker zetten? Of heb je nog andere kijktips?

Robbert: Of het Olympisch kwalificatietoernooi worstelen in Bakoe ergens wordt uitgezonden, weet ik niet. Maar de tweeling Marcel en Tyrone Sterkenburg is zeer televisiegeniek. Zij doen in verschillende gewichtsklassen mee aan de Grieks-Romeins worstelvariant. Dit is alvast een mooi voorproefje voor Parijs deze zomer. Het leuke van de spelen is dat je eens wat andere sporten te zien krijgt dan gebruikelijk. Toch ga ik dit weekend vooral afstemmen op de laatste kasseienklassieker.

Hein: Ik ook, zelfs Feyenoord-Ajax kan niet op tegen de meest heroïsche wielerkoers van het jaar. Al scheelt het natuurlijk ook dat de Nederlandse curlingmannen tegen die tijd al klaar zijn op het WK. Ze spelen vandaag nog wel tegen Japan en Nieuw-Zeeland, dus ik zet Eurosport zeker aan op de achtergrond. Dan is het zaterdag genieten van het mooie weer, daarna ruim baan voor één van de mooiste sportzondagen van het jaar.

(Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP)

Geef een reactie