Badjas

Badjas wassen? Zo vaak moet dat werkelijk

Als u onder de douche vandaan komt of uit bad stapt is een badjas ideaal om u warm te houden. Maar de kamerjas of ochtendjas zoals hij ook genoemd wordt, is ook heerlijk om gewoon in huis te dragen. Net als andere kledingstukken moet hij regelmatig in de was. Maar hoe vaak moet dat werkelijk?

Gebruik badjas

Het antwoord op de vraag hoe vaak u uw badjas moet wassen is afhankelijk van hoe vaak u hem draagt. Gebruikt u hem elke dag alleen als u uit de douche komt, dan is eens in de 1 à 2 weken voldoende. Hang hem na gebruik direct uit zodat hij kan drogen. Gebruikt u uw badjes elke dag intensief, dus loopt u er de hele ochtend in rond en eet en drinkt (en knoeit) u er ook in, dan is het aan te raden om hem elke week in de was te doen. Gaat de badjas mee naar het zwembad of de sauna, dan is het aan te raden hem direct na gebruik in de was te doen.

Niet te heet wassen

Om uw badjas zacht en fris te houden is het aan te bevelen de wasvoorschriften te volgen. Maar mocht u het etiket met de voorschriften eruit hebben geknipt, het kan immers onprettig aanvoelen op de huid, dan hebben we nog een aantal tips. Veel badjassen zijn gemaakt van badstof. Dit verliest net als handdoeken door veel wassen vezels en zal op termijn minder zacht aanvoelen. Van welke soort stof de ochtendjas ook gemaakt is, was hem niet te heet. In principe is 40 graden warm genoeg, ook om eventuele vlekken eruit te krijgen. Wassen op een niet te hoge temperatuur voorkomt ook dat hij krimpt.

badmat
Lees ook: Zo vaak moet een badmat eigenlijk gewassen worden

Geen wasverzachter

Een fris geurende en zachte badjas voelt fijn aan. De verleiding is dan groot om wasverzachter aan de was toe te voegen voor extra zachtheid. Toch kunt u dit beter niet doen. Wasverzachter legt een ‘laagje’ over de stof waardoor het water minder makkelijk wordt opgenomen. En dat is nou precies wat hij wel moet doen. Doe liever een kopje azijn bij de was. Daar wordt de kamerjas weer zacht van en fris.

Drogen

Wanneer u de kamerjas in de machine doet, doe er dan niet te veel bij. Doe er in ieder geval gelijkwaardige stoffen bij, bijvoorbeeld handdoeken of andere zachte materialen. Als de badjas in de trommel de ruimte heeft, raken de vezels minder snel beschadigd. Hang hem na het wassen direct uit om te drogen. Veel badjassen mogen gewoon in de droogtrommel (controleer hiervoor de wasvoorschriften). Dat geeft een extra zacht resultaat. Maar door hem gewoon te drogen slijt hij wel minder snel.

(Bron: Margiet, mijnwoontextiel, badjas.nl, archief)

Geef een reactie