Mathieu van der Poel Parijs-Roubaix 2024 sportweekend

Het sportweekend: 4 op een rij voor magistrale Mathieu?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

2 klassiekers binnen, nog 2 erbij voor Mathieu?

Hein: Laten we het eens hebben over 4 op een rij, Robbert. Dan bedoel ik natuurlijk niet het gezelschapsspel, maar het voorjaar van Mathieu van der Poel. Vlaanderens Mooiste en Parijs-Roubaix zijn al in de pocket, dan krijgen we deze maand nog de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Een historische 4 op een rij, denk jij dat het erin zit voor magistrale Mathieu?

Robbert: Dat hij voor de 2e keer de Gold Race kan gaan winnen na 2019, lijkt me niet uitgesloten in de bloedvorm waarin hij verkeert. Maar LBL, da’s andere koek. Dat is toch meer het terrein van de echte ronderenners, types als Tadej Pogačar dus. Tweevoudig winnaar Remco Evenepoel zou ik normaal gesproken ook meerekenen, maar die doet niet mee na zijn zware val in de Ronde van het Baskenland. Denk dat onze Mathieu te zwaar is gebouwd voor de lange steile beklimmingen in de Ardennen. Pogi Boy weegt zo al 10 kilogram minder, schat ik.

Hein: Laten we dan eerst de Amstel Gold Race behandelen, LBL komt later wel. Pogačar, de winnaar van vorig jaar, gaan we zondag niet op de Cauberg en de Bemelerberg zien rijden. Dus ik vraag me af wie Mathieu van de overwinning moet gaan houden. Mijn gedachten gaan vanzelf terug naar die onvergetelijke editie van 2019. En dan denk ik hetzelfde als bij de gouden estafetterace van Femke Bol in Budapest, vorige zomer. Ik heb de beelden al zo vaak teruggezien, ik weet precies hoe het gaan eindigen, maar ik geloof nog steeds mijn ogen niet.

Volley à la Van Basten in Bernabéu, maar dan over de grond

Robbert: Dat had ik deze week bij het voetbal. En dan bedoel ik niet de wedstrijd van de Nederlandse vrouwen tegen Noorwegen, 1-0 winst na een heerlijk afstandsschot van Lineth Beerensteyn. Nee, heb jij deze week Champions League gekeken, Hein? Welke goal vond jij mooier? Dat afstandsschot in de kruising van Phil Foden bij Real-City? Of de knal met dezelfde bestemming, maar van dichterbij geschoten, van Ousmane Dembélé bij PSG-Barcelona? Vooral die eerste wedstrijd was een finale waardig. Veruit het beste potje voetbal dat ik heb gezien de afgelopen jaren.

Hein: En uit die finale waardige wedstrijd in Madrid komt mijn goal van de week. Dan kies ik niet voor jouw ‘voorzetten’, maar voor de 3-3 in Bernabéu. Was getekend, Federico Valverde. Wie de beelden nog niet heeft bekeken: gaat dat zien. Een volley à la Marco van Basten in 1988, maar dan over de grond. Schitterend geraakt, technisch perfect. Als je net zo’n topwedstrijd hebt gezien, heb je dan nog wel zin in het komende Eredivisie-weekend?

Robbert: Ajax-Twente…? Zou het jeugdteam van Ajax de zeperd tegen de mannen van Feyenoord al te boven zijn gekomen? In elk geval zijn de Tukkers buitenshuis vaak een stukje kalmer dan thuis in de Grolsch Veste. Vooral Ricky van Wolfswinkel is daar nooit te houden. In Amsterdam wachten ze met smart op de terugkeer na blessures van Brobbey, Berghuis en Henderson. Die laatste 2 brengen samen met reservedoelman Rulli nog enige senioriteit in het wankele team.

Thomas Rijsman Parijs-Roubaix Feyenoord-Ajax
Lees ook: Klassieker en Mathieu van der Poel: terugblikken op het enerverende sportweekend met Thomas Rijsman

Hein: Maar de meest interessante wedstrijd is deze week al op vrijdagavond.

Robbert: De onvervalste kelderkraker: Excelsior-Volendam. De thuisploeg is verwikkeld in een vrije val op de ranglijst, terwijl de uitspelende ploeg ineens weer punten begint te pakken. Zouden ze zich net zo spectaculair weten te handhaven als vorig seizoen?

Hein: Dan kan de Heen en Weer-boot nog een jaartje aan de steiger blijven liggen en dat zou inderdaad een hele knappe prestatie zijn. Want ik had FC Volendam eigenlijk ook al afgeschreven, maar ze vertonen meer tekenen van leven dan de concurrenten onderin. Na de vrijdagavondwedstrijd in Kralingen blijven we nog even in Rotterdam hangen, voor de marathon.

Internationaal toptennis op Portugese campingbaan?

Robbert: Die begint met 1 minuut stilte voor de in februari bij een auto-ongeluk omgekomen wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Startnummer 1 wordt daarom 1 jaartje niet gebruikt. Zou Abdi Nageeye, onze supersympathieke winnaar van het zilver in Tokio in 2021, kans maken het parcoursrecord van zijn Belgische boezemvriend Bashir Abdi (2.03.36) te verbeteren? Anne Luijten verbaasde vriend en vijand vorig jaar met de Nederlandse titel in Rotterdam. Ook zij is er weer bij.

Hein: Mag ik tot slot nog iets kwijt over de Billie Jean Cup, de belangrijke landenwedstrijd in het vrouwentennis? De Nederlandse vrouwen hebben, zonder kopvrouw Arantxa Rus, een verdienstelijke 1e plek gepakt in een poule met Turkije, Letland en gastland Portugal. Mede dankzij een hele knappe overwinning van Suzan Lamens op Jelena Ostapenko, voormalig Roland Garros-winnares en huidig nummer 10 van de wereld. Maar als je dan beelden van die wedstrijd ziet… Als je me had verteld dat dit het tennismiddagje op Camping Duinzicht Algarve was, had ik je ook geloofd. Mooie palmbomen, maar wat een treurige ambiance!

Robbert: Tja, ik zie soms in het vrouwenvoetbal ook van die achterafveldjes, dat je denkt: die meiden verdienen beter. Het verwonderde me dat de Ajax-vrouwen na 2 succesvolle edities van Ajax-Feyenoord in de Eredivisie in de Johan Cruijff Arena, nu voor hun volgende treffen in de halve finale van de beker (16 april) toch weer teruggrijpen op de kleine behuizing van Sportpark De Toekomst. Misschien was het te kort dag om het weer groots te organiseren. Groeipijntjes horen erbij. Maar de vrouwensport zit flink in de lift. Daarom is mijn kijktip voor dit weekend het OKT van onze handbalsters. Laat dat maar aan Estavana Polman over.

(Foto: François Lo Presti/AFP)

Geef een reactie