Formule 1-kalender

Hoe ziet de Formule 1-kalender eruit en met welke veranderingen krijgt Max Verstappen te maken in het nieuwe seizoen?

Afgaand op de testdagen voorafgaand aan het nieuwe Formule 1-seizoen, ziet het er vooralsnog goed uit voor Max Verstappen. De aanpassingen die aan de auto zijn doorgevoerd, pakken goed uit. Met welke veranderingen krijgt hij het komende seizoen te maken en hoe ziet de Formule 1-kalender er dit jaar uit? We zetten de bijzonderheden op een rij.

3 races op zaterdag in plaats van zondag op de Formule 1-kalender

De eerste 2 races van dit seizoen worden niet op de zondag, maar op de zaterdag gereden. Op zaterdag 2 maart in Bahrein en zaterdag 9 maart in Saoedi-Arabië. Dit in verband met de ramadan, die op zondag 10 maart begint. Ook de GP van Las Vegas is op zaterdag, maar in verband met het tijdverschil is het bij ons dan al wel zondag.

Dit betekent dat ook de rest van het schema een dag naar voren wordt gehaald. De 1e en 2e vrije training worden op de donderdag gereden, de 3e vrije training en kwalificatie op de vrijdag.

Nieuwe opzet sprintrace en parc-fermé-regels

In het seizoen van 2024 worden er net als vorig seizoen weer 6 sprintraces gereden. Daar zijn deze keer 2 nieuwe locaties bij. In plaats van Bakoe en België, wordt er in Miami en China gesprint:

  • 20 april GP China
  • 4 mei GP Miami
  • 29 juni GP Oostenrijk
  • 19 oktober GP Verenigde Staten
  • 2 november GP São Paulo
  • 30 november GP Qatar

Wel is er, tot vreugde van de teams en coureurs, opnieuw aan de opzet van de sprintweekenden gesleuteld. Op de vrijdag worden nu de eerste vrije training en de kwalificatie voor de sprintrace gereden. Op zaterdag de sprintrace en de kwalificatie voor de hoofdrace. En op zondag de race zelf. Iets wat de coureurs prettiger en logischer vinden. Ook is besloten dat er na de sprintrace weer wél aanpassingen mogen worden gedaan aan de afstelling van de auto, wat afgelopen seizoen niet het geval is geweest. Dit geeft de teams meer lucht en zal tot grote tevredenheid van Max Vertappen zijn, want eerder heeft hij zich uitgesproken tegen de zogeheten parc fermé-regels.

Komend seizoen zijn er 2 parc fermé-momenten: van de sprintkwalificatie tot de sprintrace en van de kwalificatie voor de hoofdrace tot de hoofdrace zelf. Daar tussenin mogen de instellingen dus aangepast worden en teams zitten dus niet langer het hele raceweekend vast aan eventueel verkeerd afgestelde auto’s. Om te voorkomen dat er coureurs moeten afhaken na een crash in de sprintrace, zijn de regels voor de reserveauto tenslotte ook nog wat versoepeld. Om die, in de korte tijd die ervoor beschikbaar is, raceklaar te krijgen, mag hij al verder worden opgebouwd.

Formule 1 Max Verstappen regen weersomstandigheden banden
Lees ook: Rode, gele, witte, groene of blauwe banden: zo gaan Formule 1-coureurs om met de weersomstandigheden

DRS al na 1 ronde

Vanaf dit seizoen kunnen de coureurs eerder gebruikmaken van de DRS-functie, waarbij de achtervleugel opengeklapt wordt, voor extra snelheid. Voortaan gaat deze mogelijkheid al na 1 ronde in, in plaats van na 2 ronden. Dat geldt ook na herstarts en safetycarsituaties. Dit om ervoor te zorgen dat de bolides bij de start van de race dichter bij elkaar blijven.

Formule 1 -kalender: dit jaar een race meer en 4 motorwissels toegestaan

Het Formule 1-seizoen duurt dit jaar extra lang, tot 8 december 2024. Er worden 24 races gereden, 1 meer dus. De GP China keert terug op de Formule 1-kalender, de overige locaties zijn hetzelfde gebleven.

Afgelopen seizoen mogen coureurs voor het eerst 4 motoren zonder gridstraf gebruiken en dit motorreglement wordt voor dit en het erop volgende seizoen voortgezet.

Vanaf 2026 komt er een extra stratenrace bij, in Madrid. Het is nog niet bekend of de race op het Circuit de Barcelona-Catalunya dan komt te vervallen. Iets wat Max Verstappen niet zal hopen, aangezien hij liever op een ‘klassiek’ circuit zoals die in Barcelona rijdt, dus daar moet hij dit jaar dus nog maar even extra van genieten.

Wisselingen in teams en coureurs

De stoeltjes worden bij aanvang van het nieuwe seizoen gevuld met exact dezelfde gezichten als aan het einde van het afgelopen seizoen. Wel zijn 2 teams van naam veranderd: Alpha Tauri in Visa Cash App RB (afgekort tot RB) en Alfa Romeo in Stake F1 Team Kick Sauber (afgekort tot Sauber).

De toevoeging van een extra, 11e team komt er vooralsnog niet. De aanvraag van het Amerikaanse Andretti om vanaf 2025 aan de Formule 1 deel te nemen is afgewezen door de organisatie. Het is voormalig wereldkampioen Mario Andretti en zijn zoon Michael niet gelukt om de FIA en de Formule 1, onder leiding van CEO Stefano Domenicali, te overtuigen.

Wel is nu al bekend dat dit het laatste seizoen bij Mercedes is voor Lewis Hamilton. In het seizoen van 2025 maakt hij de overstap naar Ferrari. Carlos Sainz heeft al laten weten dat hij na dit seizoen bij Ferrari vertrekt. Waarnaartoe is nog niet bekend, maar het maakt dit seizoen nog interessanter, met het oog op de verhoudingen in het volgende seizoen.

Verder is er het nieuws over Christian Horner, teambaas bij Red Bull. Er loopt een onderzoek naar hem, naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag richting een vrouwelijke medewerker. Maar de Brit is, vlak voor de start van het nieuwe seizoen, vrijgesproken en zal dus aanblijven bij het team van Max Verstappen.

Schema Bahrein 2024

Eerste vrije training: donderdag 29 februari, 12.30 – 13.30
Tweede vrije training: donderdag 29 februari, 16.00 – 17.00
Derde vrije training: vrijdag 1 maart, 13.30 – 14.30
Kwalificatie: vrijdag 1 maart, 17.00 – 18.00
Race: zaterdag 2 maart, 16.00 – 18.00

(Bron: Archief, Nu.nl, AD, Formule1.nl, Grand Prix Radio, Formula1.com, NOS. Foto: ANP)

Geef een reactie