Tadej Pogacar Giro d'Italia roze trui sportweekend

Het sportweekend: is de Giro in week 1 al beslist?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Is de Giro nu al beslist?

Robbert: De Giro lijkt al beslist na het openingsweekeinde. Tadej Pogačar pakt dan wel niet de 1e etappe maar wel de 2e én tijdwinst op zijn concurrenten, waarvan de 37-jarige (!) oud-Tourwinnaar Geraint Thomas de belangrijkste is. Of verwacht jij toch nog spanning, Hein?

Hein: Nee, deze editie van de Giro is een speeltuin voor Pogi. Dat hij maandag voor de grap heeft geprobeerd om de massasprint voor te blijven, zegt wel genoeg. Als er de komende weken geen gekke dingen gebeuren, lijkt de roze trui inderdaad al vergeven.

Robbert: Mathieu zou zeggen: gewoon een beetje koers maken. Me een beetje amuseren. Ga ik ook doen. Vanavond gaan we weer lekker huiveren bij de ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie bij Groningen-Roda.

Gaat FC Groningen of Roda JC promoveren?

Hein: Dit zijn inderdaad de mooiste weken van het voetbalseizoen, nu de beslissingen gaan vallen. Vorige week zijn we al van de ene verbazing in de andere gevallen tijdens de schakelshow op vrijdagavond. Het was genieten vanaf de 1e seconde, tot ver na het laatste fluitsignaal in Kerkrade… En vanavond begint het feest opnieuw, het wordt in Groningen zelfs nog veel spannender. En dan moeten de doldwaze play-offs ook nog komen!

Robbert: Elke kanshebber was afgelopen vrijdagavond bevangen door de promotiestress. Nou, Willem II heeft de weg naar boven gevonden. Die spelen volgend jaar weer in de Eredivisie. En het kampioenschap wacht waarschijnlijk ook nog. Eerlijk gezegd vond ik het hoogtepunt van de avond toen de ervaren Kerkraadse stadionspeaker Wim Frijns (73) zich ‘versprak’. Ineens stond het hele veld in het Parkstad Limburg Stadion vol met thuissupporters, die in de waan waren al gepromoveerd te zijn. Vanavond mogen ze in de herkansing in de bus naar de Euroborg. Een competitieschema dat toevalligerwijze een ‘finale’ tussen Grunn en Roda oplevert! Dat verzin je toch niet? Kan niet wachten.

Hein: Roda heeft aan een gelijkspel in Groningen genoeg om alsnog te promoveren. Maar wat als ze verliezen en alsnog de play-offs in moeten? Na het hele seizoen al in de top-2 te hebben gestaan? Met de verstierde promotiefeestjes in het eigen stadion nog in het achterhoofd? Dan wordt het nog een hele lange busrit van Groningen naar Kerkrade… Met andere woorden, het wordt weer smullen vanavond. En dan moet het weekend nog beginnen. Nog meer om naar uit te kijken, Robbert?

Willem Vissers Guus Peters PSV de beste van deze eeuw
Lees ook: Willem Vissers en Guus Peters over boek PSV, de beste van de eeuw: “Iets gemoedelijker dan Ajax en Feyenoord”

Parijs 2024 lonkt

Robbert: Behalve de Giro is er dit weekend ook het EK mountainbiken in het Roemeense Cheile Grădiștei met maar liefst 3 Nederlandse toppers bij de vrouwen: Puck Pieterse en de 2 Annes, Terpstra en Tauber. Bij de elite-mannen zijn er geen Nederlanders onder de deelnemers. Mathieu van der Poel geniet van een welverdiende rust na de voorjaarsklassiekers, terwijl Milan Vader zich steeds meer op wegraces richt.

Hein: De Olympische Spelen komen natuurlijk ook steeds dichterbij, al weten we nog niet hoe Mathieus programma in Parijs eruitziet. Wie we wel gaan zien, zijn de estafettedames (4×100 en 4×400, nog zonder Femke Bol en Lieke Klaver) en de gemengde estafetteploeg. De estafettemannen hebben vooralsnog de slag gemist, maar kunnen via de achterdeur naar Parijs. Voor meer uitleg over die ingewikkelde procedure verwijs ik de lezers door naar de NOS.

Robbert: Ik blijf nog even ‘in Parijs’, Hein. We zijn als land aardig goed in de kleine olympische sport handboogschieten. Mannenploeg Sjef van den Berg, Steve Wijler en Rick van der Ven greep in Tokio met een 4e plaats net naast de medailles, terwijl het gemengd dubbel Wijler en Gaby Schloesser een zilveren plak pakte. In de gaten houden dus. Dit weekend vindt in Istanboel ook het olympisch kwalificatietoernooi worstelen plaats. In het Grieks-Romeins komen Marcel (87 kg) en Tyrone Sterkenburg (97 kg) allebei vandaag in actie. Die 2 moesten we ook maar eens goed gaan volgen.

Wie grijpen plek 3 en 15 in de Eredivisie?

Hein: Dan ga ik toch weer terug naar het voetbal, want ook in de Eredivisie nadert de ontknoping. De kampioen, de nummer 2 en de directe degradanten zijn al bekend, maar FC Twente en AZ zijn nog aan een interessante strijd om de belangrijke 3e plek bezig. En wat dacht je van de slag om plek 15, tussen RKC Waalwijk en Excelsior? Eén van deze clubs handhaaft zich direct, de andere moet het drijfzand van de play-offs in, het is nogal een verschil. In de laatste speelronde is het PSV-RKC en Feyenoord-Excelsior, dus eigenlijk moet het overmorgen gebeuren voor beide clubs (tenzij de kampioenen van PSV tegen die tijd nog steeds dronken zijn). Vanaf 14.30 uur gaat er weer geschakeld worden op ESPN. 9 potjes tegelijk, inclusief Excelsior-Heracles en RKC-PEC Zwolle. Dit weekend wordt 1 groot feest.

Robbert: Minder feest is het voor onze tennisfavoriet Jannik Sinner, die heeft moeten afhaken voor zijn thuistoernooi in Rome deze week. Of hij op tijd zal klaar zijn voor het eerstvolgende grandslamtoernooi Roland Garros is maar zeer de vraag. Al eerder had ook Carlos Alcaraz zich afgemeld voor Rome. Ook was het 1 keer geen feest voor Max Verstappen in Miami waar hij ‘slechts’ 2e werd achter Lando Norris. Maar dat zal wel een incidentje zijn. Zulke uitslagen zitten er ook weleens tussen.

Hein: En soms is een 2e plek ook gewoon het hoogst haalbare. Vraag maar aan de concurrenten van Pogi in de Giro…

Robbert: En Bayer Leverkusen mag omwille van de geschiedenis die ze daar schrijven (géén enkele nederlaag in 1 seizoen) niet 2e worden in hun Europa League-finale tegen Atalanta Bergamo.

Hein: Mijn voorspelling voor die finale op 22 mei: Bayer Leverkusen komt al vroeg op achterstand, maakt in minuut 97 nog gelijk, wint in de verlenging alsnog, blijft het hele seizoen ongeslagen en sluit af met 3 prijzen. En trainer Xabi Alonso krijgt de Nobelprijs, na een jaar lang gespot te hebben met alle wetten van de logica.

(Foto: Luca Zennaro/EPA)

Geef een reactie