kauwen

Goed kauwen is erg belangrijk, maar waarom?

Het goed kauwen van voedsel is erg belangrijk. Voor de spijsvertering, maar ook voor het gebit. Hoe dit precies zit? Wij zoeken het uit. 

Enzymen in speeksel

Wie iets in zijn mond stopt, begint automatisch te kauwen. Hierdoor wordt de speekselaanmaak gestimuleerd, waardoor het eten zachter wordt en makkelijker doorgeslikt kan worden. In speeksel zitten allerlei enzymen, waaronder amylase. “Dit enzym knipt zetmeel in kleinere stukjes die daardoor gemakkelijker worden om te verteren in de spijsverteringscyclus”, aldus voedingsdeskundige Patricia Schutte tegenover het Algemeen Dagblad (AD). “De voordelen van goed kauwen zijn dat amylase beter op het voedsel kan inwerken, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering”, gaat zij verder.

 Kauwen ook belangrijk voor het gebit

De enzymen in speeksel zijn ook erg belangrijk voor het gebit. Het neutraliseert zuren afkomstig uit voedsel en doodt bacteriën in de mond, waardoor het gebit beschermd wordt. Wie te snel kauwt, maakt minder speeksel aan, waardoor het gebit dus minder goed beschermd wordt tijdens het eten. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld sneller gaatjes en ontstekingen ontstaan.

Genoeg is genoeg

Verder helpt goed kauwen de hersenen ook om te bepalen wanneer er genoeg gegeten is. Wetenschappers van de universiteit van Wageningen hebben aangetoond dat hoe ‘harder’ de mond werkt, hoe eerder we het idee hebben dat we vol zitten. Dit is vooral het geval bij voedsel met een stevige structuur. Het voedsel moet langer in de mond blijven voordat het ingeslikt kan worden, waardoor de hersenen langer de tijd hebben om het voedsel te detecteren en vast te stellen wanneer iemand genoeg heeft gegeten. Dit verklaart ook waarom we bijvoorbeeld na het eten van 10 rauwe wortelen vol zitten, maar wel 20 gekookte exemplaren op kunnen. De gekookte variant is een stuk zachter en hoeft zodoende minder lang in de mond te blijven voordat de mens ze kan inslikken.

Rustig eten

Ook voorkomt goed kauwen vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel. Als iemand snel eet, kan er lucht in het lichaam komen, wat voor gasvorming zorgt in de maag en darmen. Het is daarom altijd belangrijk om de tijd te nemen voor eten en u niet te laten afleiden als u dit doet. Achter het bureau eten of lopend eten, is dus geen goed idee. Hierdoor loopt u niet alleen de kans dat er lucht in uw lichaam komt,  maar kunnen de hersenen zich ook niet genoeg focussen op het eten zelf. Daardoor kunnen zij minder goed vaststellen dat u genoeg heeft gegeten.

(Bron: AD, Dentalclinics, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie