Meteen na het eten languit op de bank: is dat wel zo verstandig?

Gaat u graag even liggen na de maaltijd? Dat schijnt niet zo goed te zijn. Waarom niet? En welke lichaamshouding helpt de spijsvertering juist wel?

Zittend eten

Eten doen we over het algemeen zittend, aan tafel. Dat is maar beter ook. Uit Canadees onderzoek (in het Engels) blijkt namelijk dat deze lichaamshouding tijdens het eten uw maag, darmen en algehele spijsvertering een handje helpt. Wanneer u zittend eet, kan uw lichaam zich volledig richten op de vertering. Daardoor leegt uw maag zich sneller en neemt u beter belangrijke voedingsstoffen op. Liggend eten is dus geen goed idee, maar wat als u na het nuttigen van de maaltijd even wilt gaan liggen?

Lighouding

Volgens Peyton Berookim, één van de bekendste maag-darm-leverartsen in de Verenigde Staten, kunt u het ook dan beter niet doen. Hij vertelt aan de Amerikaanse leefstijl-website Well+Good dat wanneer u onderuit zakt of ligt na het eten, de kans bestaat dat het eten weer omhoog komt. Echter bevat het eten deze keer zuren vanuit de maag. Dit staat ook wel bekend als reflux. In een liggende houding werkt u dus de natuurlijke gang van de spijsvertering tegen. Hierdoor kunt u last krijgen van een brandend gevoel in uw keel en/of borst, een zure smaak in uw mond of boeren, legt de expert uit. Ook kan de reflux uw luchtwegen irriteren waardoor u moet hoesten.

Wachten

Even gaan liggen na het eten is dus niet zo verstandig. Maar hoelang moet u wachten tot u wel onderuitgezakt op de bank kunt liggen? De arts adviseert tenminste 30 minuten aan te houden. Wilt u toch direct na de maaltijd languit gaan liggen? Dan kunt u een aantal kussens onder uw rug stoppen, zodat u toch nog zo rechtop mogelijk zit.

Meer last bij aandoeningen

Heeft u last van een gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of een aandoening zoals een middenrifbreuk? Dan is het volgens Berookim extra belangrijk dat u niet gaat liggen na het eten. U kunt dan extra snel last krijgen van bovengenoemde klachten.

(Bronnen: Canadian Science Publishing, Well + Good, Margriet / Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Thean says:

  Worden wij met z`n allen niet erg zielig, (hoe is de houding na het warme eten)
  Wat zijn wij een lui volk geworden als ik zo naar die tips van u kijk.
  ik ben 80 en doe gewoon. niks liggen dat doe je in bed bah……

  Kees4444 says:

  Thean maak je niet zo druk, ik lig zit/lig half liggend op de bank naar het nieuws te kijken met eten op mijn schoot en waar maak je druk om…al staan mensen op zijn kop moeten ze dat zelf weten en het is maar een vraag…Neem een borreltje dan voel je misschien al beter…

  madeliev says:

  Is de reden dat men na het eten even wil liggen niet dat men teveel heeft gegeten?
  Je daar dus lui van wordt? Je zou van eten toch energie moeten krijgen, zin om juist wat te gaan ondernemen.