eten aandacht

Eten met aandacht, belangrijker dan u misschien denkt

Tijdens het eten zijn veel mensen niet altijd bezig met eten. Zit u ook weleens met uw bord op schoot voor de televisie of pakt u uw telefoon er soms bij tijdens het eten? Dan is het goed om te weten dat het eigenlijk veel beter voor uw lichaam is om met aandacht te eten. 

Te snel eten

Te snel eten is één van de voornaamste oorzaken van overgewicht. De hersenen hebben namelijk 20 minuten nodig om te meten of u verzadigd bent of niet, pas daarna kunnen zij dit signaal doorgeven aan het lichaam. Eet u te snel? Dan loopt u dus de kans dat u meer eet dan u daadwerkelijk nodig heeft. Daarnaast zorgt (te) snel eten ervoor dat u uw reuk- en smaakzintuigen niet optimaal benut. Door met aandacht te eten en de tijd te nemen kunt u smaken en geuren beter tot u nemen en prikkelt u uw zintuigen.

Nederlanders eten bewust

Toch blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum dat wij Nederlanders al redelijk bewust eten. 60 procent van de deelnemers geeft aan met veel aandacht te eten. Het zijn voornamelijk de 55-plussers die eten zonder afleiding en genoeg tijd nemen voor een maaltijd. Is dit bij u toch niet helemaal het geval? Dan heeft het Voedingscentrum enkele tips op een rijtje gezet:

  • Eet rustig, neem kleine happen, kauw goed en proef elke hap. Dat zorgt ervoor dat u eerder voelt dat u vol zit.
  • Zet de tv uit en leg krant, laptop of telefoon weg. Te veel afleiding kan er voor zorgen dat u gedachteloos te veel eet.
  • Eet aan tafel. Mensen die aan tafel eten hebben meestal meer aandacht voor de maaltijd.

Kauwen is belangrijk

Een andere handige tip om bewuster te eten is kauwen. Door goed te kauwen dwingt u uzelf bij iedere hap langzaam en bewust te eten. Experts adviseren zelfs om minimaal 20 keer op iedere hap te kauwen. Hierdoor wordt het eten fijner en zachter, waardoor uw spijsvertering direct aan het werk wordt gezet. Een ander bijkomend voordeel is dat er meer smaak vrijkomt als u veel kauwt.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet)

Geef een reactie