Staand eten

Wat is beter, staand eten of zittend?

Eten doen we over het algemeen zittend, aan tafel. Maar soms komt het er in de haast niet van en eten we snel staand onze boterham of bakje yoghurt op. Maar maakt het eigenlijk uit of we staand of zittend eten? Is dat van invloed op onze spijsvertering? 

Energie

Zitten wordt wel het nieuwe roken genoemd. Dus vaker staan is zeer wenselijk en goed voor ons lichaam. Maar hoe zit dat met staand eten? Een boterham zo uit de hand aan het aanrecht of leunend tegen het aanrecht uw bakje yoghurt opeten, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Voor onze spijsvertering kan staand eten op zich geen kwaad. Wanneer u staat gaat er meer energie, bloed, naar uw benen. Die energie kan dan niet naar uw darmen om te helpen bij de vertering. Dat kan na het eten een opgeblazen gevoel geven of maagklachten. Dat werkt hetzelfde als u direct na het eten gaat sporten. Het lichaam heeft tijd nodig om het voedsel te verwerken, komt u direct in actie dan moet de energie ergens anders naar toe en dat kan klachten geven.

Staand eten

Op zich kan staand eten geen kwaad. Wat wel vaak een nadeel is bij staand eten, dat u te snel eet. En dat kan wel kwaad. En naast snelheid neemt u vaak minder tijd om het eten goed te kauwen en dat leidt tot maag- en darmklachten. Met het snelle (schrokkerig) eten komt er ook mee zuurstof mee naar binnen wat ook weer een opgeblazen gevoel kan geven. Doordat u zo snel eet, heeft u ook de neiging om meer te eten en dat geeft ook weer een vervelend gevoel in de maag en darmen en kan leiden tot gewichtstoename.

Niet te snel en bewust eten

Conclusie, nee staand eten kan geen kwaad, maar het is toch aan te raden om bij het eten te gaan zitten. Alle energie kan zich dan richten op de vertering van het eten. Neem er de tijd voor, kauw goed en u zult zien dat het nog lekkerder smaakt. Bewust eten is goed voor uzelf en uw lichaam. Bent u op een feestje en wordt er staand gegeten? Zoek dan een hoge tafel op zodat u in ieder geval uw bordje neer kunt zetten. Kan ook dat niet, probeer dan in ieder geval zo rustig mogelijk te eten.

(Bron: Margiet, HLN.be, Well+Good, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie