Eigen risico

Eigen risico vanaf 2025 op de schop: wat gaat er veranderen?

De regels rond het eigen risico in de medisch-specialistische zorg gaan op de schop. Zorgminister Ernst Kuipers heeft dit bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 2025 kost een medische behandeling maximaal 150 euro, in plaats van het volledige eigen risico-bedrag. Wat gaat er allemaal veranderen?

Van volledig eigen risico naar 150 euro per behandeling

In het huidige zorgverzekeringsstelsel geldt dat het basispakket een verplicht eigen risico bevat, van minstens 385 euro. Dat bedrag kunt u desgewenst met een eigen bijdrage van maximaal 500 euro (vrijwillig eigen risico) ophogen, zodat uw premielasten omlaag gaan. Als u een beroep doet op een zorgverlener, kost u dat dus minstens 385 en maximaal 885 euro. De rest van de kosten is voor rekening van de verzekeraar. Maar dat 1 enkele behandeling al minstens 385 euro kan kosten, is volgens Kuipers ‘een hoge drempel’ voor veel verzekerden. Vanaf 2025 maakt deze regeling dus plaats voor een maximumbedrag, van 150 euro per behandeltraject.

Een maximum aan eigen risico, wat is hier de gedachte achter?

Als u bijvoorbeeld 1 keer per jaar naar de cardioloog gaat, bent u in het nieuwe stelsel goedkoper uit. Verder wil Kuipers voorkomen dat verzekerden, uit angst voor hoge kosten, zorg mijden die ze eigenlijk wel nodig hebben. ‘Dit kan later tot meer en duurdere zorg leiden’, betoogt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer. Maar volgens hem kunnen circa 1 miljoen Nederlanders straks juist 100 euro per jaar aan eigen risico uitsparen. ‘Terwijl er geen verzekerden zijn die jaarlijks méér verplicht eigen risico gaan betalen’, belooft hij

Wat als u meerdere behandeltrajecten per jaar nodig heeft?

‘Mensen kunnen in een jaar te maken krijgen met meerdere dbc’s (diagnose-behandelcombinaties, red.) en overige zorgproducten’, erkent Kuipers in zijn brief. Stel bijvoorbeeld dat u aan het begin van het jaar de dermatoloog bezoekt en aan het einde van het jaar de neuroloog. Dan kost zowel de 1e als de 2e behandeling u maximaal 150 euro aan verplicht eigen risico, 300 euro in totaal dus. Hoe hoog het totaalbedrag uitvalt, hangt af van hoe hoog uw eigen bijdrage is. Want bovenop die 300 euro kan nog maximaal 500 euro aan vrijwillig eigen risico komen. Belangrijk om te weten: het eigen risico blijft maximaal 385, 485, 585, 685, 785 of 885 euro, afhankelijk van uw eigen bijdrage. Het verschil zit hem erin dat u met 1 behandeltraject niet meteen dit hele eigen risico-bedrag opmaakt, maar maximaal 150 euro.

Zorgverzekering
Lees ook: Beperkte periode voor overstappen van zorgverzekering: kan dit ook tussentijds?

Voor welke medische behandelingen geldt dit wel en niet?

Het gaat in dit geval om de medisch-specialistische zorg. De geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gelden (vooralsnog) als expliciete uitzonderingen. Kuipers sluit niet uit dat deze 2 zorgsectoren alsnog een maximumbedrag krijgen. Maar dan moet wel eerst blijken of de nieuwe regels ook toegevoegde waarde hebben voor de GRZ en GGZ. Daarnaast zijn er nog meer vormen van zorg die buiten het eigen risico vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huisarts, afgezien van de medicijnen die hij of zij u eventueel voorschrijft. Zorginstituut Nederland noemt verder verloskundige zorg, ketenzorg, wijkverpleging, zorg rondom orgaandonatie, gecombineerde leefstijlinterventie en het stoppen-met-roken-programma. Ook dit zijn voorbeelden van zorgverlening waarvoor geen eigen risico geldt.

Waarom gaat dit pas vanaf 2025 veranderen?

Het besluit van Kuipers dateert van januari 2023, maar de nieuwe regels gaan pas in 2025 in. In het restant van 2023 moet de formele afhandeling in de Eerste en Tweede Kamer volgen. In 2024 zijn er de noodzakelijke aanpassingen in de ICT-systemen van de zorgverzekeraars, plus een informatiecampagne van de overheid. Voor de startdatum van 1 januari 2025 zijn verzekerden én zorgverleners op de hoogte van de nieuwe regels, is de bedoeling. Overigens liggen de huidige bedragen nog vast tot 2025. In 2026 volgt een nieuwe indexatie van de eigen risico-bedragen. Als het verplicht eigen risico dan hoger uitvalt dan 385 euro, stijgt het maximumbedrag per behandeling (150 euro) mee.

(Bron: Rijksoverheid, Tweede Kamer, NU.nl, Rijksoverheid, Rabobank, Zorginstituut Nederland. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (25)

    Melide says:

    Mooi uitgedacht Hr.Kuipers het is links of rechtsom de verzekerde gaat meer betalen.
    Bij 4 x gebruik van medisch specialistische zorg dus 600 euro? Indien eigen risico van 385 euro stijgt dan kunnen deze zorgkosten wel op 700 euro uitkomen?
    Zo wordt de zorg straks alleen betaalbaar voor mensen met hoog salaris of pensioen.
    Lijkt wel op autorijden, op termijn alleen elctrische autos deze zijn ook een stuk duurder in aanschaf dus ook niet meer betaalbaar voor de meeste mensen.
    Alleen elite in de zorg en in de auto.
    FOEI FOEI.

      Fatoesh says:

      Het eigen risico blijft 385 euro. Je hoeft in dit geval nu niet ineens het hele bedrag te betalen als de behandeling duurder ( wat vaak het geval is bij een specialistische behandeling). Als je 2 keer 300 betaalt dan blijft er maar 85 euro over voor de derde behandeling. Het is niet zo dat je 150 euro onbeperkt moet gaan betalen voor behandelingen. Dat zou inderdaad niet eerlijk zijn. De opzet is om mensen minder op kosten te jagen bij medische zorg. Niet nog meer geld innen.

      R.s de Vrij says:

      Het gaat om geld verdienen, belangrijk is dan, om het volk ziek te houden en zeker niet om het te genezen, kijk mensen hoe krom het is in deze wereld.

    Fatoesh says:

    Het eigen risico blijft 385 euro. Je hoeft in dit geval nu niet ineens het hele bedrag te betalen als de behandeling duurder ( wat vaak het geval is bij een specialistische behandeling). Als je 2 keer 150 betaalt dan blijft er maar 85 euro over voor de derde behandeling. Het is niet zo dat je 150 euro onbeperkt moet gaan betalen voor behandelingen. Dat zou inderdaad niet eerlijk zijn. De opzet is om mensen minder op kosten te jagen bij medische zorg. Niet nog meer geld innen.

      Guillaume says:

      Owww dus als ik in een jaar b.v. keer specialistische zorg nodig heb (geen uitzondering voor 65+) betaal ik toch maar 385,-??? Dan hoeft Kuipers toch helemaal niets te veranderen, want kan het bij het oude (toch al voor velen te hoge bedrag) laten…

      Guillaume says:

      ‘bv. vijf keer of meer’ moet er staan

    Amos says:

    Het zoveelste plan van de even zoveelste flut minister die nooit eens denken aan de chronisch zieken en gehandicapten de meestal veel vaker als 1 of 2x per jaar en ook vaker meer als 2 specialisten nodig hebben. Om ook nog maar te zwijgen als artsen de oorzaak niet kunnen vinden en je soms voor meerdere aaneengesloten jaren van dr. Jantje naar dr. Pietje, naar dr. Klaasje, enz. enz. gestuurd wordt. WIE zou bij deze regeling baat hebben dr. Kuipers? DEZE patiënt heeft daar in ieder geval alleen maar het zoveelste financiële nadeel mee, alles dankzij ministers die nooit geldgebrek hebben meegemaakt, dit in tegenstelling tot een groot aantal Nederlanders. Maar meneer Kuipers is geen vent omdat hij de wet misschien kent, hij is pas een vent als hij het woord eerlijkheid kent.

    HBWikke says:

    Slimme -doortrapte- rekensom, eigenrisicodrager ad. €385 plus de eerste behandelingskosten.€150 , en dan vervolgens zeggen dat hiermee moet worden voorkomen dat er nog meer zorgmijders bijkomen. Dat de gezondheidszorg duur is weten we, dat de zorgkosten moeten worden teruggedrongen weten we ook, maar dat het wederom over de rug van de zorgvrager moet is teleurstellend. Het effect van deze maatregel zal alleen nog meer zorgmijders creëren. Het is de hoogste tijd dat verantwoordelijke politici eens serieus kijken naar het optuigen van een collectieve nationale zorgverzekering waar de premie naar financiële draagkracht wordt bepaald en alle geldverslindende zorgverzekeraars worden opgedoekt.

    Mysti says:

    Melide, eerst goed lezen, dán reageren… Je betaalt hoogstens je jaarlijkse eigen bijdrage, afhankelijk van waarvoor je gekozen hebt.

      Mysti says:

      Beste lezers, eerst góed lezen, dán reageren… Je betaalt hoogstens je jaarlijkse eigen bijdrage, afhankelijk van waarvoor je gekozen hebt.

      Guillaume says:

      Probleem is dat je v.w.b. ziek worden niet hebt te kiezen, het overkomt je ongewild, en een sociaal denkend en vooral handelend kabinet zorgt goed voor zijn ouderen i.p.v. ze de armoede in te drijven. Beschaving noemen we zoiets, al staat de huidige dictatuur daar mijlenver vanaf.

      Peteru says:

      Inderdaad eerst lezen….
      Ik word trouwens “ziek” van de negatieve reacties. Sorry dat ik het zeg maar wat een dom gepraat.

    1Zolderkamer says:

    Heeft iedereen zich wel eens afgevraagt dat niemand ziek wil zijn.
    Dus kappen met dat eigen risico.je wordt hier in nederland gestraft als je ziek bent.

      Peteru says:

      Er gaat niemand op achteruit tegenover de huidige regeling. Er zijn wel mensen die er op vooruit gaan. (Als je bijvoorbeeld maar een of 2 keer gebruik maakt van zorg die niet in de basis zit)

    nick123 says:

    Prachtige Nederland en de Nederlanders worden verpletterd en kapot gemaakt door het Nederlandse regime die gedwongen is om deel te nemen aan de oorlog met Rusland. Alleen om Zelensky en zijn vrienden die de hele wereld aan het regeren zijn om aan de macht te brengen in Oekraïne, ten koste van de wereldbevolking , West/oost Europa ,Oekraïners en de wereld die helemaal geen trek hebben in een oorlog met Rusland. Stop deze dwaze leiders , zodat zij niet mee doen aan de oorlog tegen Rusland, puur om zelensky aan de macht te brengen in Oekraïne. Met de risico op atoom oorlog. Plus , Nederland gaat op deze manier naar verdoemenis en de armoede in, van het volk word de bloed uitgezogen om wapens te leveren voor de bende van zelensky om Oekraïne te bezitten. Wij burgers moeten massaal het regime die ons uitmelken om wapens en patriotten te financieren voor zelensky moeten protesteren. Zelensky is niet eens een Oekraïner. Zelenksky ouders komen uit turkmeense Mongolië vandaan, zijn totaal geen oekrainiers . Stop de oorlog, want machtige Nederlanders worden uitgebuit en arm. Basis levensvoorzieningen wordt het van het onschuldige volk gestolen om wapens te leveren aan het regime van zelensky zodat de oorlog met russen nog riskanter gaat worden met russen. Stop zelensky en de oorlog in Oekraïne. Zelensky heeft zo maar de Oekraïners ook vernietigd. Om Oekraïne te bemachtigen.. weg met de leiders die tot de bende van Zelensky behoren.

    Stans Myers says:

    Zal aan mij liggen maar deze uitleg bevat voor mij nog veel vragen. 2x naar een specialist en je bent 300 euro kwijt. Worden al die andere kosten voor o.a. medicatie en huisartsenbezoek dan betaald uit de maandpremie? Ik geloof er niets van. We wachten de uitleg van mijnheer Kuipers af. Zal wel wat bijkomen.

    Guillaume says:

    Wat een onvoorstelbaar asociale ‘oplossing’ van Kuipers, wat niet hoeft te verbazen van een D66’er, maar wel een grote bevolkingsgroep opnieuw gaat treffen, namelijk 65+. Kuipers suggereert al misleidende dat je bij tweemaal bezoek aan een medisch specialist nog geld ‘overhoudt’, maar vergeet erbij te vermelden dat heel veel ouderen door allerlei ouderdoms- e.a. kwalen (veel) vaker in het ziekenhuis belanden, dus wat Kuipers met zijn criminele bende betreft aldus straatarm de resterende toekomst tegemoet mogen zien. En dat dus nadat hetzelfde antidemocratische D66 de gepensioneerden volstrekt onnodig een casinopensioen heeft opgedrongen, met eenzelfde soort misleiding want beurzen kunnen alleen maar stijgen, nietwaar, maar als oud bankman weet ik wel beter. Hopelijk raken we snel van deze dictatuur verlost, liefst nog voor de antiliberale VVD ons via Marx Rutte ZIJN oorlog in sleurt, want 3 1/2 miljard plus verder belastinggeld voor tanks aan de corrupte, fascistische Oekraïne t.b.v. die proxy oorlog te schenken is weer geen enkel probleem, want geld genoeg…voor elders. Ik weet zeker nu PVV te gaan stemmen, de enige partij die het belang van ons eigen volk hoog in het vaandel voert. Tot nu heeft Wilders op alle punten gelijk gekregen, kwestie van je erin verdiepen. Binnenkort verkiezingen, en kan het grote manipuleren van de bevolking van start gaan om de huidige, machtsgeile, EUSSR minnende dictatuur in het zadel te houden. Nu maar hopen dat de kiezer eindelijk eens wakker wordt en zelf gaat denken, en door al de nietszeggende, vrijblijvende kretologie van hun spindoctors heen prikt, Kuipers heeft de spuit ervoor al aangeleverd.

    sleven says:

    Is het zo dat als je 4x ziekenhuiszorg nodig hebt je dan 4x € 150,00 is € 600,00 kwijt bent? Of is het maximum dan € 385,00?

    Doortjegb says:

    Dus: €150,00 voor de eerste behandeling, €150,00 voor de tweede en maximaal €85,00 voor de derde. Dan zit je aan je maximum van €385,00. In het artikel wordt niet gesproken over andere kosten die in het eigen risico zitten, zoals medicijnen, maar die worden ook in het nieuwe systeem nog steeds mee berekend. Als je met je medicijnen al aan €385,00 komt, betaal je de behandelingen niet, net als nu.
    Mocht je een vrijwillig verhoogd eigen risico hebben, dan betaal je eigen risico tot je aan dát maximum bedrag zit.
    Het komt er dus wel degelijk op neer dat je, mocht je voor een medisch probleem 1 of 2 x specialistische behandeling nodig hebben, minder betaald dan nu.
    Het bericht is voor velen niet duidelijk, als ik de reacties zo lees.

      Guillaume says:

      Dus als ik vijf keer in een jaar de medisch specialist bezoek voor operaties plus daarna nog nabehandelingen plus medicijnen, dan betaal ik nog steeds alleen het eigen risico van 385,- als ik u goed begrijp. En als ik u nog beter meen te begrijpen, vraag ik me af waarom u als voorbeeld net als Kuipers maar 1 of 2 specialistische behandelingen voorstelt, terwijl dat voor heel veel ouderen er juist meer zijn. Ik ben heel benieuwd of Kuipers ook het voorbeeld van (veel) meer dan 2 specialistische behandelingen aanhaalt, en daar harde garanties voor geeft. En dan bedoel ik dus niet het soort garanties dat D66 gaf voor referenda en burgemeestersverkiezing, die ze even makkelijk de nek omdraaiden toen ze dat beter uitkwam, u begrijpt vast wel wat ik bedoel.

    CarelD says:

    De vraag is of hier echt iets mee wordt opgelost. Dit leidt tot hogere kosten voor de verzekeraar met als gevolg dat de premies stijgen. Met weer gevolgen voor de verdere afbraak van het oorspronkelijke op solidariteit gerichte stelsel. Jonge mensen en mensen die het kunnen betalen stappen over naar goedkopere formules en ouderen en mensen met een krappe portemonnee zijn dan de dupe: nog hogere premies.

    De Meester says:

    Ik schrik, als ik veel reacties lees. Is het dan met de leesvaardigheid zo droevig gesteld? Voor mensen, die veel gebruik maken van de zorg verandert er eigenlijk niets. Voor hen blijft het eigen risico het bedrag waarvoor zijn bij het afsluiten van hun verzekering hebben gekozen, in de meeste gevallen €385,- Hoef je in 1 jaar maar 1 of 2x naar een specialist, dan ben je niet, zoals nu in vele gevallen wel het geval is, ineens je hele eigen risico van €385,- kwijt maar hoeft slechts €150,- per keer afgerekend te worden. Voor veel ouderen zal deze regeling niets veranderen. Zij souperen hun eigen risico jaarlijks ruim op. Tot deze categorie behoor ik zelf helaas ook. Mijn €385,- zijn altijd in het eerste kwartaal al op. Ik zie echter wel in, dat er velen zullen zijn, die wel profiteren van deze wijziging.

    MAX Vandaag says:

    Beste lezers,

    Nog even belangrijk om te benadrukken. Het maximale eigen risico vanaf 2025 blijft 385 euro, eventueel aangevuld met uw eigen bijdrage. Het verschil zit hem alleen in de spreiding van dit bedrag: u betaalt niet meteen uw hele eigen risico bij uw eerste behandeltraject, maar in etappes van 150 euro per behandeltraject. Met 2 behandeltrajecten per jaar bent u vanaf 2025 (2 maal 150 euro = 300 euro) dus goedkoper uit dan in het huidige stelsel (meteen 385 euro, plus eventuele eigen bijdrage). We hebben het artikel inmiddels ook bijgewerkt, met deze extra toevoeging.

    Met vriendelijke groeten,
    Redactie MAX Vandaag

    Guillaume says:

    Zullen we het eerst maar even afwachten, met de verkiezingen in aantocht die voor D66 weinig goeds beloven, dus hun beloftes mag je met de dikste korrel zout nemen. Altijd weer frappant dat even voor de verkiezingen de dictatuur met de fraaiste beloften komt, om ze na de verkiezingen weer teniet te doen, want gewijzigde omstandigheden blaberdebla. Waarom is Kuipers of een ander stukje stopverf van D66 voor dergelijke functies daar niet jaren geleden mee gekomen, want ook toen was al bekend dat een steeds verder toenemend aantal mensen de premie en het eigen risico nauwelijks tot niet meer konden betalen. Geert Wilders en Fleur Agema hebben dat diverse malen aangekaart, maar toen bleef D66 horende doof en ziende blind, of ze renden de TK uit toen er gestemd moest worden over verhoging salarissen zorgmedewerkers. Voor de goede orde: 2025 is nog ver weg, laten we dat vooral niet vergeten!

    roghair@ziggo.nl says:

    De uitleg van MAX is naar mijn mening niet volledig. Het eigen risico wordt opgebouwd uit de verschillende declaraties, hetzij rechtstreeks door de zorgverlener of door de patiënt ingediend. Alleen voor de declaraties boven de € 150,– wordt € 150,– t.l.v. patiënt berekend De rest van de declaratie komt t.l.v. de zorgverzekeraar.
    De € 385,– wordt niet direct bij het eerste verbruik in rekening gebracht, maar in delen (zoals ook bij der huidige methode).