Eigen risico

Nog onduidelijkheid over het eigen risico

Het eigen risico in de zorg houdt de gemoederen bezig in politiek Den Haag. Op Prinsjesdag werd bekend dat het eigen risico wordt verhoogd van 385 euro naar 400 euro. Maar deze verhoging staat een dag later al weer ter discussie. De Tweede kamer vraagt informateur Zalm om opheldering over het eigen risico. Met succes, want het lijkt erop dat de verhoging niet doorgaat. Maar helemaal zeker is het nog niet, want er moet eerst over gestemd worden door Tweede Kamer. 

Opheldering

Het verzoek over opheldering over het eigen risico in de zorg komt van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Voor zijn verzoek krijgt hij steun van een ruime meerderheid in de Kamer. Volgens Klaver heeft de informatie over de plannen met het eigen risico meer haast dan de andere plannen van het komende kabinet. Verzekeraars stellen met deze informatie binnenkort de premies vast voor 2018.

Terugdraaien heeft consequenties

Het terugdraaien van de verhoging is niet zonder gevolgen. Want het eigen risico blijft dan gelijk, de ziektekostenpremie gaat omhoog. “Dat kost ons 10 euro premie per jaar extra”, aldus minister Edith Schippers. Die 10 euro komt bovenop de reguliere stijging van de premie. De verwachting is dat de zorgpremie in 2018 met 70 euro stijgt. Aan het einde van het jaar maken de zorgverzekeraars de premie voor 2018 bekend.

Stemmen in de Tweede Kamer

Het protest tegen de verhoging van het eigen risico lijkt succesvol. Na een fel Kamerdebat meldt informateur Gerrit Zalm woensdag 20 september aan het einde van de dag dat de geplande verhoging niet doorgaat. Om het plan nog voor 1 oktober 2017 wettelijk te maken, moet de Tweede Kamer instemmen met het plan. Die stemming vindt donderdag 21 september plaats.

Het eigen risico gaat niet omhoog in 2018

De stemming in de Tweede Kamer is geweest. Een ruime meerderheid heeft donderdag 21 september 2017 ingestemd met het bevriezen van het eigen risico in de zorg voor volgend jaar. De SP, de Partij voor de Dieren en DENK stemden tegen het voorstel. Zij deden nog een aantal voorstellen om het eigen risico te verlagen of zelfs afschaffen.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Het valt niet alleen meneer Klaver op. Mij ook. Die “urgentie”. Eigenlijk zie ik niets anders dan spiegels en kralen. U weet wel, zoals kolonisten dat deden. Het spel waarbij de domme inboorlingen met hulp van glas en nepjuwelen van hun wérkelijke rijkdommen werden beroofd. Dan ‘ns door de een, later door de ander. Nou, uw portomonnee is gekoloniseerd. En wie zich met deze politieke zorgkermis akkoord verklaren zijn ’t ook. Zou hier nog wat kunnen schrijven over het Nationaal Zorgfonds en de beweging erachter maar we hebben immers stilzwijgend afgesproken het daar niet meer over te hebben dus… En niet alleen dat. D’r zijn geen stemmen te werven, Pechtold zit eigenlijk al helemaal in zijn rol van belangrijk, dagelijks op het kijkglas te verschijnen politicus. Er is geen redden meer aan. Binnen nu en een paar weken een nieuw gezelschap, zélfde voorstelling. En we vinden het goed. ’s Toch niet te geloven?