ziekenhuizen

Ziekenhuizen willen versimpeld eigen risico

Nederlandse ziekenhuizen willen dat het stelsel rondom het eigen risico makkelijker wordt. Hun idee is om een lijst op te stellen met eenvoudige behandelingen die allemaal 150 euro gaan kosten, zodat patiënten niet meer hoeven te wachten op een ziekenhuisnota. Zo wordt volgens de zorginstellingen de kans op een financiële tegenvaller veel kleiner.

Verandering

Momenteel is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dit is het bedrag dat mensen, naast hun premie, zelf moeten betalen voor zorg die valt binnen de basisverzekering. Omdat het nu voor verzekerden niet duidelijk is hoeveel bepaalde ingrepen kosten, kan het zomaar voorkomen dat iemand een paar weken na een behandeling een rekening van honderden euro’s thuisgestuurd krijgt. Lang niet iedereen is in staat dit zomaar op te hoesten en daarom willen de ziekenhuizen het eigen risico nu anders inrichten.

Stelselwijziging

Om dit te bewerkstelligen, moet de politiek het stelsel wijzigen. Daarom hoopt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat het plan wordt meegenomen tijdens de huidige formatiegesprekken. Op het idee is al positief gereageerd door de zorgverzekeraars. Het plan gaat deze instanties geld kosten, maar deze zijn te overzien.

Grotere ingrepen

De ziekenhuizen benadrukken dat moeilijkere en grotere ingrepen niet zullen vallen onder de door hen bedachte 150 euro-regel. Voor dit soort ingrepen blijft gelden dat ze tot 385 euro van het eigen risico afsnoepen. Wie het eigen risico heeft opgemaakt, krijgt de rest van de gemaakte zorgkosten vergoed door de zorgverzekeraar.

(Bron: ANP, Nederlands Dagblad, NOS)

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    Nondeju! Wéér zoiets. Wat allemaal niet wordt bedacht ter conditionering van de bevolking. Wat halen we allemaal nog uit de kast om de verdienmentaliteit en het winstbejag voor het volk tot normaal geaccepteerd zorgverzekeraarsgedrag te maken. Dat we het zelfs een vanzelfsprekendheid gaan vinden dat aan onze ziekten en aandoeningen flink wordt verdiend. Nog maar een paar van dit soort campagnes en ook ik zie niet meer hoe het was en wat het eigenlijk zou moeten zijn. Het is niet alleen met “het politieke proces” vergelijkbaar, het IS politiek. Zoals de noodzaak van uw stem op deze of gene partij u wordt aangepraat, zo werkt dat ook in de zorgindustrie. Over een sociale, rechtvaardige, effectieve, betaalbare zorgvoorziening in dit land wordt met geen woord meer gerept. Net als verschillende politici en journalisten langzaam maar zeker de Trumpkant kiezen, kiezen wij, Nederland, de kant van de verdieners door het niet eens meer te hebben over een Nationaal Zorgfonds of afschaffing van eigen risico en verplichte zorgpremie. Nee, nu dit geluid uit de ziekenhuizen. Omarmt door de verzekeraars. Die stellen zelfs dat het ze geld gaat kosten maar niets is te dol om het volk goed te bedienen. Men wil de zaken versimpelen. Overzichtelijker. Om plotselinge tegenvallers uit te sluiten. Nou, voor mij versimpelt het niets. Dat zorg geld kost is duidelijk. Dat wij als bevolking daar ons van bewust moeten zijn is ook klaar. Maar uit welke hoek de winstdrang zich aan mij kenbaar maakt, het blijft betalen. In termijnen of plotsklaps, het blijft betalen. En dwalen. Dwalen in het woud van dan weer wel, dan weer niet vergoedde behandelingen of medicijnen. Dwalen in het woud waar de geldwolven leven, altijd uit op prooi. En dan niet pas als het donker wordt. Welnee. Gewoon altijd. Nú!