roken

Peperdure sigaretten en uitgebreid pakket aan maatregelen om roken tegen te gaan

Er wordt steeds meer duidelijk over het pakket aan maatregelen dat het kabinet neemt om roken tegen te gaan. Zo gaan alle rookruimten op den duur in de ban en gaat een pakje sigaretten 10 euro kosten.

Sigaretten 10 euro

Roken tegengaan en voorkomen dat mensen starten met roken, is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, dat ongezond gedrag moet terugdringen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de Tweede Kamer woensdag 17 oktober 2018 laten weten dat het akkoord niet zoals gepland deze maand wordt gesloten, maar pas volgende maand. Er is meer overleg nodig. Toch is er al wel steeds meer over bekend. Zo is eerder al uitgelekt dat de prijs van een pakje sigaretten naar 10 euro gaat, dat suikervrije dranken en bronwater goedkoper worden dan drankjes waar veel suiker in zit en dat alcohol duurder wordt.

Rookvrije generatie

Om uiteindelijk tot een rookvrije generatie te komen worden vanaf volgend jaar de accijnzen al substantieel verhoogd. Daarnaast mag in de zorg, bij de overheid en de horeca binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen. Op den duur moeten alle bedrijven volledig rookvrij worden. Zowel rookruimtes als buiten roken worden daarbij verboden. Het rookverbod geldt voor alle tabaksproducten, de e-sigaret, de shisha-pen, de waterpijp en kruidenmengsels en aanverwante producten.

Concept-akkoord

De maatregelen staan in het concept-akkoord dat staatssecretaris Blokhuis met antirook- en gezondheidsorganisaties heeft afgesproken. De tabaksindustrie is niet bij die onderhandelingen geweest en spreekt van een ‘dictaat’ en van “vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers.”

Belonen loont

Dat ook sympathiekere methoden om verstokte rokers van het roken te krijgen helpen, wordt vandaag ook bekend. Zo is een financiële beloning van de baas een belangrijke stimulans voor werknemers om het stoppen met roken vol te houden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer werknemers aanzet om het roken op te geven. Die prikkel, samen met een stoppen-met-rokentraining, leidt ertoe dat 41 procent van de onderzochte werknemers na ruim een jaar geen sigaret, sigaar of pijp meer aansteekt. Van de controlegroep, die geen geld heeft gekregen is maar 26 procent na die tijd blijvend van het roken af.

Cadeaubonnen en bonus

De 60 deelnemers, in dienst bij 60 bedrijven en instellingen, hebben meteen na afronding van een groepstraining hun eerste cadeaubon van 50 euro gekregen. Na 3 en 6 maanden stoppen hebben zij nogmaals cadeaubonnen van 50 euro gekregen en na een jaar zonder roken een bonus van 200 euro. Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de UM, stelt dat voorheen zelden zulke hoge slagingspercentages zijn geconstateerd. Het is volgens hem “bijzonder dat deze aanpak ook zeer effectief blijkt te zijn bij rokers met een lagere sociaaleconomische status”. Die zijn in het verleden minder goed bereikt.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Waarom niet stoppen met de productie van sigaretten? Waarom niet verbieden van toevoegingen in tabak? Door alle giftige toevoegingen, is een sigaret verworden tot dodelijk gif. … Het antwoord ligt in de lieden die zich bezig houden met de productie van tabak. … Zéér toepasselijk is de term “Peperduur”, die U gebruikt. De kolonialen (meestal joden), hebben zich in de loop der eeuwen verrijkt met de handel in: Peper, evenals Zout of salt (denk aan salaris), evenals Specerijen, maar ook Suiker, en Tabak, maar ook Aardolie. En tegenwoordig houden die lieden zich bezig met de productie en handel van Medicijnen. Al deze genoemde goederen hebben één overeenkomst. Er word gespeculeerd met de prijs die consumenten moeten betalen voor de goederen. Met andere woorden, er is nauwelijks of geen marktwerking, door concurrentie. En de producent/handelaar bepaald de prijs, die daardoor tot fabelachtige hoogte kan stijgen. Denk aan medicijnen, die in een paar jaar stijgen van €0.30 naar €140. Het tuig dat verantwoordelijk is voor dit soort handeldrijven, zou afgetuigd moeten worden, onteigend moeten worden en met pek en veren verjaagd.

    Rieja says:

    Om roken tegen te gaan worden er betuttelde en absurde zogenaamde wetten voorbereid. Was de overheid zelf niet schuldig door in de vorige eeuw sigaretten als loon te geven aan militairen? Maken ze weer dezelfde fout door te verzwijgen wat de elektromagnetische velden van alle draadloos voor de gezondheid van de mensen kunnen doen in de 21ste eeuw? Geloof me, je kunt er ziek van worden alleen door het wonen onder deze masten voor de mobiele communicatie. De mobiele communicatie geeft jonge mensen ongewenst gedrag maar veel erger is dat het de gezondheid aantast volgens vele wetenschappelijke onderzoeken. Laat de overheid hier wat aan doen. Laat rokers zelf een keus maken en geef mensen een eerlijke keus om draadloos te willen leven.

    Een ernstig elektrogevoelige gemaakt door de overheid en gezondheidsraad die niet eerlijk voorlichten.