Zorgverzekering

Beperkte periode voor overstappen van zorgverzekering: kan dit ook tussentijds?

Een inboedelverzekering, opstalverzekering of ongevallenverzekering, het zijn voorbeelden van verzekeringen waar u heel het jaar door kunt overstappen naar een andere aanbieder. Maar bij de allerbelangrijkste verzekering is dat juist niet het geval. Een nieuwe zorgverzekering kunt u alleen in november en december kiezen. Waarom is dat eigenlijk zo? En zijn er gevallen waarin u alsnog tussentijds een nieuwe verzekering af kunt sluiten?

Meer overstappers verwacht voor 2023

Deskundigen verwachten in het najaar van 2022 bovengemiddeld veel overstappers, vanwege de forse prijsstijgingen. De premies gaan gemiddeld 10 euro per maand meer kosten en de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt. Uiterlijk 12 november maakt de verzekeraar de polissen voor het nieuwe jaar bekend. Maar de potentiële overstappers hebben vervolgens niet eindeloos de tijd om een besluit te nemen. Als ze hun zorgverzekering op willen zeggen, dienen ze dat tijdens het korte zorgseizoen – dus tot aan de jaarwisseling – te doen. In dat geval heeft u nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen.

Waarom heeft u zo weinig tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen?

Dat het zorgseizoen zo kort duurt, heeft volgens Xander Koolman, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Amsterdamse VU, een belangrijk voordeel. “De jaarlijkse korte overstapperiode zorgt ervoor dat zorgverzekeringen veel aandacht krijgen. Dat zorgt ervoor dat men het makkelijker vindt om ook daadwerkelijk over te stappen”, vertelt hij aan NU.nl.

Hoe minder tijd u heeft om te beslissen, hoe urgenter het dus wordt, is de gedachte achter deze redenering. “Als mensen altijd kunnen overstappen, is de kans groot dat mensen zichzelf pas laten verzekeren voor fysiotherapie als ze hun enkel hebben gekneusd”, vervolgt Koolman. En als alle verzekerden zo (kunnen) redeneren, is dat wellicht voordelig voor u, maar nadelig voor de verzekeraars.

Zijn er ook uitzonderingen op deze regel?

In een aantal gevallen kunt u alsnog buiten het zorgseizoen overstappen. Stel dat uw (klein)kind in de zomer 18 wordt, dan kan hij of zij desgewenst meteen een eigen zorgverzekering aanvragen. Als u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, dan kunt u ook op elk moment van het jaar een zorgverzekering aanvragen. Dat is zelfs verplicht, want u kunt een boete krijgen als u te lang onverzekerd blijft. In het geval van een echtscheiding kunt u eveneens met onmiddellijke ingang overstappen, mocht u een polis delen met uw (ex-)partner.

Als u – bijvoorbeeld vanwege een nieuwe baan – uit de collectieve verzekering van uw werkgever stapt, kunt u ook per direct een nieuwe zorgverzekering nemen. Tot slot is het theoretisch mogelijk dat de verzekeraar tussentijds de voorwaarden van uw zorgverzekering aanpast. Als dat in uw nadeel is, bent u ook vrij om over te stappen.

Gaat u overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Of het voor u relevant is om over te stappen, is een persoonlijke kwestie. Via vergelijkingssites kunt u nagaan of een overstap voordelig of nadelig uitpakt voor u. Mocht u inderdaad kiezen voor een nieuwe zorgverzekering, dan kunt u in dit artikel lezen wat er allemaal bij komt kijken.

(Bron: Archief, Independer, Geld.nl, NU.nl, Poliswijzer, Zorgverzekering Informatie Centrum, Zorgkiezer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie