Nederlander betaalt 711 euro extra aan zorg

Nederlanders betalen in 2015 gemiddeld 711 euro aan zorg bovenop hun zorgpremie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de jaarlijkse zorguitgaven. De cijfers over 2016 zijn nog niet beschikbaar.

Eigen betalingen

Het gaat om een optelsom van het eigen risico, eigen bijdragen en overige niet vergoede uitgaven aan zorg en gezondheid. De totale eigen betalingen in 2015 bedragen 9,7 miljard, wat 11 procent van de totale zorguitgaven in Nederland is. Dat percentage is hetzelfde als in 2000. De zorgkosten zijn daarentegen wel gestegen. Daarom is het bedrag aan eigen betalingen nu zo’n 80 procent hoger. Dat voelt de Nederlander in de portemonnee. Waar in 2000 nog gemiddeld 2,3 procent van het huishoudpotje aan eigen betaalde zorg opging, steeg dat in 2015 tot 3,3 procent. Het zijn vooral het eigen risico en de eigen bijdragen aan langdurige zorg die het jaarlijkse gemiddelde voor de Nederlander tot 711 euro doen stijgen. In 2000 is een volwassene hieraan nog ruim 100 euro kwijt, terwijl dat in 2015 oploopt tot bijna 400 euro. De overige uitgaven aan zorg bedragen elk jaar rond de 300 euro.

Waar gaat de 711 euro naar toe?

Het zijn vooral de ziekenhuizen en specialisten waar de eigen betalingen belanden. Van de totale 9,7 miljard eindigt 20 procent bij deze groep. Ook de aanbieders van medicijnen hebben met 19 procent een groot aandeel in de totale eigen betalingen. Verder wordt er uit eigen zak betaald aan hulpmiddelen, andere zorgaanbieders zoals tandartsen en de ouderenzorg via eigen bijdragen in de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

(Bron: ANP, NOS, CBS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Er wordt één onderdeel vergeten, waar de zorgkosten naar toe gaan. … De medicijnen. … In Nederland wordt tot 400% meer betaald voor medicijnen als in de omringende landen. En de toezichthouder, alsmede de politiek doet niets. … Voor mij is het duidelijk dat de Nederlandse consument, meer moet betalen voor medicijnen aan de farmaciemaffia omdat het toch uit het eigen risico betaald wordt. Deze georganiseerde misdaad, is een samenwerking tussen de farmacie industrie, de toezichthouder en de regering. En de ziek Nederland is het slachtoffer, die dubbel gepakt wordt.