consumentenbond

Consumentenbond wil transparantie over tarieven ziekenhuizen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten hun tarieven openbaar én vergelijkbaar maken, vindt de Consumentenbond. Uit onderzoek van deze organisatie blijkt dat de zorginstellingen heel uiteenlopende prijzen hanteren voor dezelfde soort behandelingen; iets wat onvoordelig kan uitpakken voor potentiële patiënten.

Grote verschillen

Stel: u moet een poliklinisch onderzoek ondergaan omdat u een oorontsteking heeft. Dan kan het zijn dat u hier 73 euro voor moet betalen uit het eigen risico, maar het kan ook 185 euro kosten. Hoe dit kan? Dat heeft verschillende redenen. Volgens Wouter Kniest, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland, hebben alle verzekeringsinstanties afspraken gemaakt met ziekenhuizen over hoeveel behandelingen ongeveer gaan kosten. Deze afspraken verschillen per verzekeraar, maar uiteindelijk is het aan het ziekenhuis zelf om te bepalen hoeveel geld er neergeteld moet worden voor een bepaalde ingreep. Bij het vaststellen van dit bedrag, kan rekening gehouden worden met een tal van factoren. De Consumentenbond noemt in het NOS Journaal bijvoorbeeld de kwaliteit van de zorg.

Niets nieuws onder de zon

Deze prijsverschillen bij de ziekenhuizen zijn overigens niet nieuw. “Die zijn er al jaren, wellicht ook al in de tijd van het ziekenfonds. De laatste jaren vallen ze wel meer op, omdat het eigen risico hoger wordt en mensen dus meer zelf moeten gaan betalen”, aldus Kniest. Het maximale eigen risico is 885 euro. Omdat er door dit hoge bedrag behoefte is aan vergelijkingsmateriaal, zijn de zorgverzekeraars volgens Kniest transparanter geworden als het gaat om de tarieven van verschillende ziekenhuizen. Volgens de Consumentenbond moeten ziekenhuizen dit ook gaan doen en mogen de zorgverzekeraars nóg duidelijker communiceren over de prijzen. Doen zij dit niet? Dan vindt de bond dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet ingrijpen. Deze organisatie is de toezichthouder van de zorgmarkt in Nederland.

150 euro

Een reactie vanuit de ziekenhuizen is er nog niet, maar zij hebben eerder in 2017 al wel voorgesteld om meer inzicht te geven in de prijs van bepaalde behandelingen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) moeten alle simpele behandelingen in een Nederlands ziekenhuis 150 euro kosten.

(Bron: Wouter Kniest, ANP, NOS)

 

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    Helder artikel. Maar de consumentenbond heeft inmiddels toch wel door dat ze kunnen vinden en willen wat ze vinden en willen, uiteindelijk leidt dit tot niets. Voor zover nog niet helemaal bekend, de NZa zit met hetzelfde probleem.