hooikoorts mondkapje

Een mondkapje dragen tegen hooikoorts, helpt dat?

Met het stijgen van de temperatuur zijn ook het aantal hooikoortsklachten flink gestegen. Op een schaal van 1 tot 10 zijn de klachten eind februari 2021 met een 6 inmiddels ‘redelijk veel’, is te zien op de Hooikoorts Radar. Vooral Hazelaars en Elzen zijn de boosdoeners en zorgen voor klachten als jeukende ogen, niesbuien en vermoeidheid. In coronatijd een lastige factor, doordat ze (ook door anderen) voor coronaklachten aangezien kunnen worden. Kan het dragen van een mondkapje in deze tijd er nog iets aan bijdragen om de klachten verminderen?

Hoest- en niesschaamte

Doordat een deel van de symptomen van hooikoorts op coronaklachten lijken kunnen sterke reacties op de pollen in de lucht extra vervelend zijn. Bij een COVID-19-infectie treden naast koorts vaak droge hoest, vermoeidheid, hoofdpijn, verkoudheidsklachten en verlies van reuk en/of smaak op. Bij hooikoorts is er geen sprake van koorts, maar zijn er wel overlappende klachten als hoesten, niezen, loopneus, tranende ogen en vermoeidheid. Het onderscheid is niet altijd even duidelijk en kan voor ongerustheid zorgen bij zowel hooikoortspatiënten als bij mensen in hun omgeving. Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie, Wageningen University & Research geeft op de website van Pollennieuws het advies om tijdig te starten met hooikoortsmedicatie om klachten tegen te gaan. Ook kiezen sommige hooikoortspatiënten ervoor om door middel van een armbandje, T-shirt of mondkapje met tekst aan te geven dat zij last van hooikoorts hebben.

Helpt een mondkapje dragen?

In publieke binnenruimtes is het verplicht een mondkapje te dragen. Het zou mooi zijn als ze wanneer ze ook buiten gedragen worden hooikoortsklachten helpen verminderen. Dat gaat echter maar ten dele op. Professor Savelkoul legt uit: “Maskers voorkomen in principe niet dat pollen in de neusholte of in de ogen terechtkomen (ofschoon sommige pollenkorrels afhankelijk van de grootte uitgefilterd worden), maar dat is dan wel afhankelijk van de windomstandigheden. Tegelijk stijgt bij maskers de temperatuur en de luchtvochtigheid in de neus, waardoor de opname van pollenkorrels en de allergische reactie in de neus worden afgeremd.” Arian Kuil van de KNO-afdeling van ziekenhuis Diakonessenhuis zegt tegenover Radar: “De meeste niet-medische mondkapjes beschermen nauwelijks tegen besmetting en kleine deeltjes in de lucht. Ze voorkomen vooral dat je zelf iemand besmet met je hoest- of niesdruppels.” Hij gaat ook in op de werking van de betere mondmaskers: “Pollen in de lucht komen niet alleen met je neus of mond in aanraking. Je krijgt ze bijvoorbeeld ook in je ogen, oren en lichaamshaar. Ze gaan alsnog in de haren op je hoofd zitten en als ze ’s nachts op je kussen komen, krijg je er dan last van,” legt hij uit. Letty de Weger, pollenonderzoeker op de afdeling longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt aan Nu.nl dat FFP2-maskers grotere én kleinere deeltjes van de pollen kunnen tegenhouden. Het zijn die kleine deeltjes die voor de hooikoortsklachten zorgen als ze in de ogen, mond en neus terecht komen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze de klachten deels reduceren, maar helaas niet helemaal wegnemen beaamt zij.

hooikoorts
Lees ook: Dit kunt u het beste eten als u last van hooikoorts heeft

Wat helpt wel tegen hooikoorts?

Zoals Professor Savelkoul hierboven aangeeft is het verstandig tijdig te beginnen met medicatie. Pollenonderzoeker De Weger is daar ook een voorstander van. Uw huisarts kan volgens haar het beste inschatten welke medicatie in uw geval het beste werkt. Medicatie heeft volgens haar 3 voordelen: bij een vroegtijdig gebruik worden de hooikoortssymptomen onderdrukt, waardoor scheve blikken worden voorkomen en hooikoortspatiënten ook niet steeds voor de zekerheid in de teststraat staan. Naast medicatie kunnen de volgende maatregelen helpen klachten te voorkomen of verminderen:

  • Vermijd zoveel mogelijk contact met de pollen. Houd de ramen dicht en blijf op dagen met veel pollen in de lucht bij voorkeur binnen of zet een zonnebril op als u naar buiten gaat.
  • Stofzuig regelmatig om pollen in huis geen kans te geven.
  • Pollenhorren voor de ramen kunnen helpen.
  • Hang de was niet buiten te drogen.
  • Niet omkleden in de slaapkamer en houd kleding die u gedragen heeft sowieso weg uit de slaapkamer.
  • Douche voor het slapen, om de pollen uit het haar, wenkbrauwen en wimpers te spoelen.
  • Kies een uitje of vakantie zorgvuldig: ga het liefst naar de zee of naar hoge bergen. Kamperen op een slecht gemaaid grasveld bij de boer is bijvoorbeeld zeer af te raden.
  • Blijf sowieso uit de buurt van net gemaaid gras.

(Bron: Radar, Nu.nl, Neus.nu, Margriet, Hooikoorts Radar, Pollennieuws, archief)

Geef een reactie