boosterprik

Dit is waarom 70-plussers een 2e boosterprik nodig hebben

Alle Nederlanders van 70 jaar en ouder worden sinds 26 februari 2022 uitgenodigd voor een 2e boosterprik. De uitnodiging volgt ongeveer 3 maanden na hun laatste coronaprik. Ook voor bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis wordt een 2e boostervaccinatie geadviseerd. Waarom worden deze groepen wel opgeroepen en andere groepen deze keer niet?

Bescherming neemt af

De Gezondheidsraad adviseert om de extra boosterprik alleen te geven aan mensen waarbij het risico op ernstige ziekte of zelfs overlijden door corona het grootst is. Er is gebleken dat de vaccinaties tegen het coronavirus na verloop van tijd een minder goede bescherming bieden en dit geldt vooral en het snelst voor mensen vanaf 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. Een extra vaccinatie brengt de bescherming vervolgens weer op peil, zodat het risico op een ernstige ziekenhuisopname opnieuw verkleind wordt.

Risico op meer ziekenhuisopnames ondanks mildere omikronvariant

Voor de algemene bevolking is de verwachting dat een 2e boosterprik vooralsnog niet nodig is. De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten en de besmettingsgolf neemt naar verwachting af. Kwetsbare groepen, waarbij de 1e booster 3 maanden geleden is, lopen echter dus een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Een toename in het aantal besmettingen bij deze groepen kan daardoor toch tot ziekenhuisopnames leiden, ondanks dat omikron mild is. Uit voorzorg krijgen zij daarom vanaf 3 maanden na hun laatste prik een extra vaccinatie aangeboden. In een eerder artikel leggen we uit dat het geen kwaad kan om meerdere vaccins na elkaar te krijgen.

Waar en hoe een afspraak voor de 2e boosterprik maken?

De uitnodigingen voor 70-plussers vallen vanaf zaterdag 26 februari op de mat. Er kan dan online of telefonisch een afspraak worden gemaakt. Mobiele 70-plussers kunnen na het maken van een afspraak zelf naar de GGD gaan. Anders kan in overleg met de huisarts eventueel thuis worden geprikt. Bewoners van instellingen worden gevaccineerd door de eigen medische dienst of door de GGD. Volwassenen met het syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zij kunnen voor hun prik terecht bij de GGD of worden in hun instelling gevaccineerd. Degenen met een ernstige immuunstoornis hebben in oktober 2021 van hun medisch specialist een uitnodiging gekregen voor een 3e prik. Als onderdeel van hun basisserie. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij 3 maanden na de 3e prik hun boosterprik halen. Wie in aanmerking komt voor een extra herhaalprik wordt hiervoor opnieuw uitgenodigd.

De Gezondheidsraad bekijkt in de 2e helft van maart of aan meer mensen een herhaalprik tegen corona moet worden aangeboden.

(Bron: Rijksoverheid, Gezondheidsraad. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Justme58 says:

  Ik heb de eerste booster ook niet genomen. Ik ken inmiddels een aantal mensen die de afgelopen 2 maanden besmet zijn geraakt. Daar waren gevaccineerde mensen met en zonder booster bij en ook een paar niet gevaccineerde mensen.
  Allemaal hadden ze een week lang lichte verkoudheidsklachten, dus waar hebben we het nog over?
  Mensen die zeer kwetsbaar zijn kunnen overal ernstig ziek van worden, ook van een gewone verkoudheid. En niet alle ouderen zijn zeer kwetsbaar, veel ouderen zijn kerngezond.
  Ik ken dus ook een aantal mensen die wel een booster hebben gehad, inclusief mijn partner, met bijwerkingen van die booster. Een persoon dacht op de terugweg naar huis na de booster dat ze dood ging, zo ziek werd ze, en een vriend van de buren lag dezelfde week nog in het ziekenhuis omdat na de booster met Moderna zijn medicatie die hij moest slikken voor hartklachten niet goed werkten, en dat kwam door die booster werd hem verteld. Ook mijn partner kreeg moderna en had daar bijwerkingen van die hij met Pfizer niet had. Niemand heeft er iets aan overgehouden maar waarom zou je je een booster nemen als je daar net zo ziek van wordt als van de huidige coronavariant?
  En dan die onzin wat quarantaine betreft. heb je nauw contact gehad met iemand die corona heeft moet je in quarantaine, maar niet als je een booster hebt gehad. Terwijl die booster geen besmetting voorkomt. Dat slaat dus nergens op.

   joreijn says:

   Ik heb nog nooit een uitnodiging gekregen. Steeds zelf het initiatief genomen. Als er gemeld werd dat vanaf een bepaald geboortejaar een afspraak gemaakt kon worden. Dus ben benieuwd

   Estrella says:

   Typisch Justme, dat U zoveel gevallen tegenkomt en kent die allemaal negatief zijn, begint een beetje op Fake te lijken. Ik kom veel onder de mensen [vrienden] en iedereen is uiterst tevreden en gerustgesteld met de booster. Er zijn er ook die zich een tijdje wat minder hebben gevoeld maar dat weegt volgens hun niet op tegen het “veiliggevoel” wat ze nu hebben.
   Maar gelukkig voor U zijn er straks verkiezingen en kunt U via deze manier Uw “Anti” gevoelens kwijt. Het gaat U goed en bovenal: Blijf Gezond!

  Ellen van Heun says:

  @justme58 erg nuttig uw info. Wellicht hebben ze een plek voor u in het OMT?

  Liamin says:

  Ik heb heb ook heel akelige bijwerkingen gehad na de booster met Moderna, hartritmestoornis, angstaanjagend. En nu, een maand of drie erna, ben ik nog altijd niet de oude. Waarschijnlijk heeft de booster ook effect gehad op mijn ziekte van Lyme. Ik ben nu in elk geval als oudere een stuk minder gezond dan vóór de booster, en dat vind ik echt verdrietig.

  Len123 says:

  Ik hou het zelf in de gaten of ik online een afspraak kan maken, want als ik op een brief moet wachten duurt het en duurt het.
  De brief komt op een gegeven moment wel, maar dan ben ik al zeker een maand geënt. Dus laat die brieven maar zitten, ik regel het zelf wel.

  MaxHensbroek says:

  Hallo,

  en wanneer komt die uitnodiging dan? De vorige bleef ook weg?
  AW 80 jaar

  hansloena says:

  Justme58, ik vind dat u wel erg hoog van de toren blaast.
  Het is aan ieder om te bepalen of hij/zij nog een boosterprik wil.
  Trek uw eigen conclusie met wat u denkt dat goed voor u is.
  Het zogenaamde waarschuwen en allerlei ervaringen die u heeft meegemaakt interesseert mij totaal niet.
  Zoals een ander al schreef lijkt uw verhaal op fake nieuws.
  Mensen die denken dat zij het zo goed weten lopen er al genoeg rond in Nederland.

  Mopperaar says:

  @Justme58, laat iedereen zelf uitmaken wat en hoe ze ervan vinden. Alles wat je zit op te noemen interesseert me niet. Blijf negatief en zorg goed voor jezelf. Van mij mag de brief voor de 2e booster snel komen.