kletskop

Drink uit een ‘kletskop’ en maak een praatje

In Nederland wordt steeds meer gedaan om eenzaamheid te bestrijden. Zo komen een aantal cafés in de Gelderse plaatsen Bemmel en Lent met een initiatief om niet meer alleen achter een kop koffie te zitten.

Openstaan voor een praatje

Sommige mensen worden weerhouden van het drinken van een kopje koffie of thee in een café, omdat zij geen gezelschap hebben. In cafés in Gelderland is dat nu niet meer nodig. Wie gezelschap wil, kan op vaste dagen een warme drank in een zogenoemde ‘kletskop’ bestellen. Dat is een speciaal ontworpen kop of glas waarmee de drinker kan aangeven dat hij of zij openstaat voor een praatje met een andere kletskop-gebruiker.

De drempel ligt hoog

Mensen zitten tegenwoordig niet vaak meer alleen in een café of restaurant. En als zij er al zitten, zijn zij meestal bezig met hun telefoon of laptop.  De drempel om bij iemand te gaan zitten en een gezellig praatje te maken is dan een stuk hoger. “Normaal zou je dat niet doen, maar nu de gast uit een ‘kletskop’ drinkt is dat geen probleem”, legt initiatiefneemster Wilma Hartogsveld uit in dagblad de Gelderlander.

Het goede voorbeeld

‘Kletskop’-initiatiefneemster Hartogsveld hoopt dat meer horecagelegenheden in Nederland het voorbeeld van de Gelderse cafés gaan volgen. “Ik denk graag in het groot, maar het zou al mooi zijn als andere cafés en restaurants in de regio meedoen.”

Eenzaamheid bestrijden

Het idee komt uit Noorwegen, daar bestaat een soortgelijk initiatief om op een leuke manier het sociale netwerk uit te breiden. De ‘kletskop’ blijkt ook een mooi middel om eenzaamheid te bestrijden, iets wat veel voorkomt bij ouderen in Nederland. Zo’n 700.000 75-plussers geven aan zich weleens eenzaam te voelen.

Week tegen Eenzaamheid

de kletskop is niet het enige plaatselijke initiatief dat eenzaamheid tegengaat. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (1 tot en met 8 oktober 2019) worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Zo kunt u in Dronten al wandelend uw sociale netwerk vergroten en in Barneveld wordt er samen getuinierd. Meer activiteiten vindt u op de website van Eén Tegen Eenzaamheid.

Een kopje koffie in een ‘kletskop’ kunt u ook na de Week tegen Eenzaamheid blijven bestellen. Elk deelnemend café biedt de kletskop op een andere dag van de week aan. Welke dagen dat zijn, kunt u vinden op de website van Lingewaard Actueel.

 

Lees ook:

Dit doen Nederlandse gemeenten tegen eenzaamheid

Handen ineen tegen eenzaamheid ouderen

Eenzaamheid ouderen in vergelijking tot 20 jaar geleden 

 

(Bron: de Gelderlander, Een Tegen Eenzaamheid, Lingewaard Actueel, archief) 

Geef een antwoord