de hik

De hik: wat is het en hoe kunt u het stoppen?

Iedereen heeft weleens last van de hik. Meestal gaat het na een paar minuten weer over. Toch kan het best vervelend zijn. Er zijn verschillende manieren om er vanaf te komen. Maar wat is de meest effectieve manier?

Oorzaak onduidelijk

De hik wordt veroorzaakt door het samentrekken van uw middenrif. Het middenrif is een spiergroep die de borstholte scheidt van de buikholte. Na het samentrekken klapt het strotklepje van uw keel dicht. Dit zorgt voor het bekende hik-geluid. Een paar mogelijke oorzaken zijn plotselinge temperatuursveranderingen, gekruid eten, roken, drinken van alcohol en opwinding. Dit zijn namelijk allemaal zaken die het middenrif prikkelen.

Waarom mensen deze samentrekkingen krijgen, is nog onduidelijk. Terwijl niezen en hoesten een functie hebben, lijkt de hik die niet te hebben. Het fenomeen is ook moeilijk te onderzoeken, omdat mensen niet op commando kunnen hikken. Daarnaast gaat het vaak snel weer over. Mogelijk is het een evolutionair overblijfsel van onze vroegere amfibie-ademhaling. Dit is echter ook niet bewezen.

keel schrapen
Lees ook: Brok in uw keel? Dit is wat u wel en niet moet doen

Chronische hik

De hik gaat in de meeste gevallen weer weg na een paar minuten. Wanneer het langer dan 48 uur aanhoudt, is er sprake van chronische hik. Het is dan aan te raden om naar de huisarts te gaan, want deze variant dient wel onderzocht te worden. Mogelijk is er meer aan de hand. Chronische hik komt vaker voor bij ouderen. Toch is er nog steeds niet veel over bekend.

De hik stoppen

Er bestaan veel manieren om de hik te stoppen. Voor chronische hik zijn er medicijnen. Gaat het niet alleen met medicijnen weg, dan zijn er ook verschillende therapieën, zoals psychotherapie, hypnotherapie en acupunctuur om daarbij te helpen. Overigens geldt voor geen van deze therapieën een garantie dat het overgaat. Ook de medicijnen helpen niet altijd. Overigens zijn andere methoden ook nooit wetenschappelijk bewezen. Voor sommigen werken ze, voor anderen helemaal niet.

Andere methoden

Een bekende oplossing is het veranderen van uw ademhaling. Of dit nou komt door schrikken, uw adem inhouden of snel in- en uitademen, het zou allemaal moeten helpen de hik te stoppen. In een zak ademen kan ook helpen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de hoeveelheid koolstofdioxide in uw bloed een rol speelt bij het stoppen van de hik. Als u in- en uitademt in een zak, blijft hier steeds minder zuurstof in over. Daarnaast komt er steeds meer koolstofdioxide voor in de plaats. Door in de zak te ademen verhoogt u dan uw koolstofdioxidegehalte. Dit gebeurt overigens ook wanneer u uw adem inhoudt. Het koolstofdioxidegehalte is dan ook hoger.

Een andere methode is water drinken. In feite komt het op hetzelfde neer als de ademhalingsoefening, want door te drinken reguleert u ook uw ademhaling. Ook hier geldt weer, bij de een werkt het, bij de ander niet. Dus de meest effectieve manier om van de hik af te komen bestaat eigenlijk niet.

(Bron: archief, Quest, Maag Lever Darm Stichting, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    GertBeekhuis says:

    De hik,ja wie heeft dat soms niet.Bij de voorbeelden/reacties zie ik niet de door mij gebruikte manier om van de hik af te komen.
    Wat doe ik dan anders?
    Om de hik te onderbreken ga ik staan,mijn lichaam gestrekt borstkas vol met lucht zuigen en vasthouden hoofd licht achterover zodat je slokdarm tot en met keel een rechte lijn vormen,en na enige seconden komt de hik bij mij niet terug.
    Succes volle Groet ,
    Gert

    AnneSara says:

    Ik neem altijd een schepje suiker (suikerklontje) en het werkt gegarandeerd altijd

    Typje says:

    Als ik spijzen eet met vlees daarin verwerkt dan moet ik er heel goed op letten dat ikde zken goed meng en kleine hapjes doorslik, want andere krijg ik snel de hik. Vaak met dikke slijmvorming in de mond en een gevoel van stikken.
    Het voelt alsof de slokdarm z’n inhoud niet kwijt kan. Door de armen omhoog te steken en met het bovenlijf te “swingen”ontstaat dan wat verbetering en voelt het alsof de klep in het middenrif open gaat en de spijs doorlaat.
    Erg lastig, zeker voor een haastige eter.