keel schrapen

Brok in uw keel? Dit is wat u wel en niet moet doen

Als u weleens het gevoel heeft alsof er iets vastzit in uw keel, weet u waarschijnlijk ook dat dit vaak is te verhelpen door even te hoesten of door uw keel te schrapen. Maar het blijkt niet zo goed om uw keel te schrapen. Wat moet u dan wel doen om een ‘brok’ in uw keel kwijt te raken?

Een klap voor de stembanden

Het schrapen van uw keel brengt vaak direct verlichting als u last heeft van een vervelend gevoel in uw keel. Toch kan het er uiteindelijk voor zorgen dat u vaker last krijgt van uw keel, want schrapen en kuchen is niet goed voor uw stembanden. Tijdens het kuchen ‘slaan’ de stembanden namelijk hard tegen elkaar aan, waardoor zij gezwollen en rood worden. Op den duur kunnen hierdoor zelfs knobbeltjes op poliepen op uw stembanden ontstaan, die ervoor zorgen dat uw stem continu hees of schor klinkt. Een operatie is vaak de enige manier om hier vanaf te komen.

Geïrriteerde slijmvliezen

Veel mensen schrapen hun keel om slijm kwijt te raken, maar dit werkt uiteindelijk averechts. De slijmvliezen kunnen namelijk geïrriteerd raken wanneer u uw keel (te vaak) schraapt, met als gevolg dat de geïrriteerde slijmvliezen meer slijm aan gaan maken. Daardoor blijft u uw keel maar schrapen en ontstaat er een vicieuze cirkel. Keel-, neus-, en oorartsen (KNO) raden daarom ook af om uw keel te schrapen, maar hoe komt u dan wel af van die brok in uw keel?

Neuriën en water drinken

Een slokje water drinken of zuigen op een snoepje is volgens KNO-artsen de beste methode tegen een vervelend gevoel in uw keel. Daarnaast kan neuriën en stevig slikken ook helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in uw keel vochtig worden, waardoor zij minder slijm aanmaken.

‘Los’ hoesten

Verder kan ook hoesten verlichtend werken, zeker wanneer u uw buik intrekt en hoest met zo min mogelijk geluid. Op deze manier komt er minder druk op uw keel en zullen de slijmvliezen minder snel geïrriteerd raken.

Ontspannen spieren

Wanneer u schraapt of kucht worden de keel- en halsspieren aangespannen. Als u dit veelvuldig doet, blijven de spieren soms gespannen. Hierdoor kan het gevoel van de brok in uw keel langer aanhouden. In veel gevallen wordt het brokgevoel in uw keel dus minder als u stopt met schrapen en kuchen. En ook als u ontspannen bent zult u waarschijnlijk minder last hebben.

Lees ook:

Keelpijn? begin niet direct met medicijnen

Waar wordt heesheid door veroorzaakt?

Alles over luchtweginfecties

(Bron: KNO.nl, Margriet)

Geef een antwoord