ademwolkjes

Waarom ademt u ademwolkjes uit als het koud is?

Hoe kunt u zien dat het koud is, zonder het weerbericht erop na te slaan? Als mensen hun mond opendoen en zichtbare ademwolkjes uitblazen. Het is een bekend fenomeen in de herfst en in de winter, maar hoe ontstaat het eigenlijk? Wij leggen het uit.

Waterdamp bij ademhaling

Het begint bij uw ademhaling. Als u ademhaalt, stoot u namelijk een kleine hoeveelheid waterdamp uit. Deze is afkomstig uit uw longen en luchtwegen. Bij kamertemperatuur of bij warm weer buiten ziet u deze waterdamp niet. De temperatuur is dan zo hoog dat het water geen vaste vorm aanneemt, maar als gas verschijnt. Geen duidelijk zichtbare ademwolkjes dus.

Minder dan 7 graden? Kans op ademwolkjes

Maar als de temperatuur onder 7 graden Celsius zakt én als de lucht vochtig is, wordt de kans hierop een stuk groter. Dan kan de warme waterdamp direct in contact komen met de koude lucht. De waterdamp koelt af, neemt een vastere vorm aan en wordt zichtbaar. En zo ontstaan de bekende ademwolkjes als u uitademt.

koud douchen
Lees ook: Koud douchen, is dat ook in de winter een goed idee?

Al langer in de buitenlucht? Minder kans op ademwolkjes

Tenminste, dat is zo als u net van een warme ruimte naar een koude ruimte bent gegaan. Als u bijvoorbeeld van binnen naar buiten bent gegaan, is uw adem nog warmer dan de buitenlucht. Maar als u al langer buiten of in een koude ruimte staat, wordt uw adem door de lage temperatuur ook kouder. Als u dan koude lucht inademt, ademt u vervolgens weer koude lucht uit. En koude adem houdt minder vocht vast dan warme adem, waardoor u minder ademwolkjes uitstoot als u langer in een koude ruimte staat.

Ook vliegtuigen produceren ‘ademwolkjes’

De meeste ademwolkjes verdwijnen meteen weer, tenzij u ze tegen een ruit of een spiegel uitademt. Dan blijven ze in de vorm van condens achter. De strepen die vliegtuigen tijdens een vlucht achterlaten, ontstaan volgens een vergelijkbaar principe. De uitlaatgassen van vliegtuigen bevatten niet alleen roetdeeltjes, waar ook waterdamp. Doordat vliegtuigen vaak door extreem koude, vochtige lucht vliegen, blijft warme waterdamp lange tijd hangen. Vliegtuigstrepen zijn dus eigenlijk heel grote, langwerpige ‘ademwolkjes’.

ademhalen
Lees ook: Altijd last van koude handen? Probeer deze ademhalingstechnieken eens

(Bron: Willem Wever, Quest, Jeugd, Cultuur & Wetenschap, KNMI. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie