hoesten

Heftiger hoesten aan het einde van de dag? Hier komt dat door

Een hoestbui is ’s avonds en ’s nachts vaak heftiger dan overdag. Hoe komt dat toch? Wij zochten het uit.

Hoe ontstaat een hoest?

Hoesten wordt onder andere gelinkt aan het coronavirus, maar een hoest kan talloze oorzaken hebben. Zo kan het inderdaad voortvloeien uit een infectie of ziekte, maar het kan ook zo zijn dat de luchtwegen geïrriteerd zijn geraakt door iets wat u heeft ingeademd. Denk aan stof of rook. Ook overtollig neusslijm kan de luchtwegen irriteren, waarna een hoestbui kan ontstaan. Dit slijm wordt vaak aangemaakt als het slijmvlies wordt geprikkeld door een irriterende stof of iets waar men allergisch voor is.

Waarom wordt het erger?

Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze ’s avonds en vooral ook ’s nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar ’s avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.

Heeft u last van refluxziekte? Dan kan het maagzuur ook de reden zijn van hoesten als u ligt. Als u ligt, kan het maagzuur makkelijker naar de luchtwegen lopen, waardoor gehoest ontstaat.

Hoe voorkomt u dit?

Als u ook altijd meest en heftiger moet hoesten aan de randen van de dag, dan kan het een idee zijn om een extra kussen te pakken. Als u iets hoger ligt met uw hoofd, zal het hoesten vermoedelijk al iets minder hevig zijn. Ook de oorzaken bestrijden kan helpen. Wie refluxziekte heeft, kan bijvoorbeeld beter niet meteen na het eten gaan liggen. Het lichaam heeft even tijd nodig voor het verteerproces. Als u uw lijf hier de tijd voor geeft, is de kans dat u moet hoesten door opkomende maagzuur al kleiner.

Als u veel moet hoesten door slijm, dan is het handig om na te gaan welk aspect in uw omgeving het slijm kan veroorzaken. Bent u bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt en is uw slaapkamer stoffig? Kijk dan of stofzuigen de hoestklachten kan verminderen. Wie hooikoorts heeft doet er bijvoorbeeld goed aan om ramen ’s nachts gesloten te houden in periodes waarin de klachten normaal aanwezig zijn. Zo verkleint u de kans dat irriterende deeltjes uw nachtrust verstoren.

Verder kan ook droge lucht de luchtwegen irriteren. Een luchtbevochtiger kan dan helpen.

verkoudheid
Lees ook: Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

(bron: Healthline, Ohio State, Medical News Today, Libelle, Everyday Health. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie