ademhalen

Altijd last van koude handen? Probeer deze ademhalingstechnieken eens

In deze tijd van het jaar kan het behoorlijk koud worden, wanneer u buiten bent geweest is het dan ook niet zo gek dat uw handen koud zijn. Maar sommige mensen hebben ook binnen last van koude vingers. Hoe komt dat en hoe lost u dat op?

Frozen fingers

Wanneer uw handen vaak koud zijn, zelfs wanneer u in een warme ruimte zit, dan kan het maar zo dat u last heeft van het verschijnsel ‘frozen fingers’. Hierbij worden vingers – en soms ook tenen – sneller koud doordat voedings- en afvalstoffen minder goed worden verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen zich kunnen ophopen in de spieren en dat werkt de doorbloeding tegen. Wat hiertegen kan helpen is een speciale ademhalingstechniek die zorgt voor een betere doorbloeding.

Doorbloeding

Als het om een goede doorbloeding richting de handen gaat, is ademhaling namelijk erg invloedrijk. Dit komt doordat de bloedvaten richting uw handen en armen langs de nek- en schouderspieren lopen. Wanneer deze spieren vaak gespannen zijn, kunnen de bloedvaten afgekneld worden. Of uw nek- en schouderspieren gespannen zijn heeft weer alles te maken met uw ademhaling. Door op uw manier van ademhalen te letten kunt u ervoor zorgen dat deze spieren ontspannen worden, waardoor de doorbloeding beter wordt. Dit kunt u bereiken met verschillende manieren van ademhalen.

Buikademhaling

De eerste manier is de buikademhaling, deze manier van ademhalen helpt om te ontspannen en leert u in 3 stappen. Stap 1 is rustig worden en uw hoofd leegmaken. Stap 2 is diep inademen waarbij de buik bolt, om vervolgens bij stap drie weer uit te ademen door uw buik weer te laten zakken.

Flankademhaling

Ook kunt u kiezen voor de flankademhaling. Hierbij worden de ribben vanuit uw flanken gespreid bij de inademing en zakken deze weer terug bij het uitademen. Dit zorgt ervoor dat het bloed in uw lichaam goed rondgepompt kan worden. En ook niet onbelangrijk; de nek- en schouderspieren blijven bij deze manier van ademhalen ontspannen, waardoor het bloed uw handen makkelijker kan bereiken.

Borstademhaling

De laatste manier van ademhalen kan er juist voor zorgen dat u last krijgt van een gespannen nek en schouders. Wanneer u via de borst ademhaalt worden de nek- en schouderspieren namelijk aangespannen om de borstkas omhoog te krijgen bij het inademen. Dit kan de doorbloeding in de weg zitten waardoor het bloed minder goed wordt rondgepompt in het lichaam. Wilt u uw doorbloeding verbeteren? Dan kunt u deze manier van ademhalen dus beter vermijden.

(Bron: Women’s Health, Nu.nl)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    omroepertje says:

    Wat te denken van bètablokkers, die door veel mensen gebruikt worden tegen hoge bloeddruk

    Jan Coenraats says:

    Ademhalingsoefeningen doen in vele gevallen goed, dus ook bij dit “probleem”.
    Niet alleen voor dames zoals de eerste boven vermeldde bron zou doen vermoeden: ik praktiseer dit al jaren…