Bijwerkingen na vaccin corona

Corona gehad? Mogelijk reageert u heftiger op het vaccin

Over de bijwerkingen na het krijgen van het coronavaccin is veel te doen. Een meer specifieke reactie op het vaccin lijkt zich nu voor te doen bij mensen die corona (zelfs zonder dat ze het officieel weten) hebben gehad. Ze lijken veel heftiger te reageren op de vaccinatie. Hoe zit dat en is dat bijvoorbeeld schadelijk?

Bijwerkingen

Spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, rillingen, gewrichtspijn, koorts en misselijkheid zijn een aantal van de bijwerkingen van het coronavaccin. Deze bijwerkingen zijn ook bekend bij het bijwerkingencentrum Lareb. Alleen steeds vaker komen er meldingen binnen dat mensen die al corona hebben gehad, heftiger reageren op het vaccin. De bijwerkingen blijven vaak dagen aanhouden. Het gaat ook om mensen met deze hevige klachten waarvan niet officieel  is vastgesteld of zij corona hebben gehad, aldus de uitkomst van een Engels onderzoek.

Pfizer en Moderna

In het onderzoek gaat het om mensen die het Pfizer of Moderna vaccin hebben gekregen. Beide vaccins worden gemaakt volgens de mRNA-techniek. Of mensen die zijn ingeënt met het AstraZeneca-vaccin ook deze bijwerkingen ervaren is niet bekend. Het Janssen-vaccin is ten tijde van het onderzoek nog niet in gebruik. Nog een belangrijk punt is dat de bijwerkingen ook weer niet zo ernstig waren dat de mensen hiervoor in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.

Hoge antilichaamsrespons

Volgens emeritus hoogleraar vaccinontwikkeling Ben van der Zeijst is het bekend dat mensen die al geïnfecteerd zijn geweest heviger kunnen reageren op de eerste vaccinatie. “De hoge antilichaamsrespons is krachtiger dan bij anderen”, aldus Van der Zeijst tegen RTL Nieuws. Bij mensen van wie is vastgesteld dat zij COVID-positief zijn getest is bekend dat de antilichaamsrespons na het vaccineren 10 tot 30 procent hoger is.

6 maanden immuniteit tegen corona

Het is volgens Van de Zeijst goed mogelijk dat mensen die al eens besmet zijn geweest meer last hebben van bijwerkingen. “Daar is wel bezorgdheid over. Niet voor niets adviseert de Gezondheidsraad om mensen die het coronavirus al hebben gehad, maar 1 keer te vaccineren.” Na 1 prik zijn zij zeer goed beschermd.” Voorwaarde is nu nog wel dat men minder dan een half jaar geleden positief moet zijn getest. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Zij stellen dat uit onderzoek blijkt dat iemand die positief is getest immuniteit heeft opgebouwd die minimaal 6 maanden aanhoudt.

Houd klachten in de gaten

U kunt binnen een of enkele dagen na de vaccinatie last krijgen van bijwerkingen. Dit soort bijwerkingen zijn een reactie van het lichaam op een vaccin en trekken meestal vanzelf weer weg. Houd de klachten goed in de gaten en neem contact op met de huisarts als  het niet vertrouwt.

(Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsraad. RIVM)

Geef een reactie