endemie

Corona nu een endemie, een alledaagse infectie. Welke gevolgen heeft dat?

Corona is volgens het Outbreak Management Team (OMT) geen pandemie meer, maar een endemie. Daarmee kan het worden behandeld als een alledaagse infectie. Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan ‘generieke maatregelen’ die al gelden voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT.

Testen en isolatie niet meer nodig

Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelt het OMT in zijn nieuwste advies aan het kabinet. De teststraten van de GGD’en kunnen wat het OMT betreft, worden afgeschaald. Ook de nu geldende adviezen om bij klachten thuis te blijven, een zelftest te doen en bij een positieve test in isolatie te gaan, kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt. Het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, net als nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn. Ook in contacten met anderen.

Onzekerheid en onvoorspelbaarheid

Ondanks dat het OMT van een “mijlpaal” spreekt, nu het adviseert de laatste coronamaatregelen te laten vervallen, benadrukt het tegelijk dat die mijlpaal gepaard gaat met “onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten, en het beloop van de afweer.”

Wat houdt een endemie in?

Als een ziekte endemisch is, dan wil dat zeggen dat de ziekte of ziekmaker altijd sluimert op de achtergrond. De ziekte is dus niet weg of uitgeroeid, maar wel controleerbaar met bijvoorbeeld vaccinaties, voorlichting of beide. De griep is bijvoorbeeld endemisch; de influenzavirussen zijn er altijd, maar door bijvoorbeeld een griepvaccin blijven enorme uitbraken vaak uit. Het is overigens niet zo dat een endemische status iets zegt over hoe ziek men ergens van wordt. Het gaat enkel om de verspreiding ervan. Zowel zeer ernstige als minder ernstige ziektes kunnen endemisch zijn. In een eerder artikel leggen we het verschil met een epidemie en een pandemie uit.

In het dossier Coronavirus vindt u alle andere artikelen die we over COVID-19 gepubliceerd hebben.

(Bron: ANP, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord