griep

Griepepidemie in Nederland, maar waarom zo laat?

Er is officieel een griepepidemie vastgesteld in Nederland. Meestal dient een dergelijke epidemie zich veel vroeger aan. Waarom gebeurt het dit keer pas in maart?

Griepepidemie

Vrijwel elk jaar is er een griepepidemie in ons land. We spreken van een epidemie als er minimaal 2 weken achter elkaar een x aantal mensen bij de huisarts komt met griepachtige klachten en bij zeker 10 procent van hen ook daadwerkelijk het ziekmakende influenzavirus wordt gevonden. In Nederland houdt kennisorganisatie Nivel bij hoeveel griepgevallen er zijn.

Coronamaatregelen

Een griepepidemie begint vaak al in december of januari, maar in 2022 is dit pas in maart. Het is natuurlijk niet met 100 procent zekerheid vast te stellen waardoor dit komt, maar alles wijst erop dat de coronamaatregelen de opkomst van griep hebben vertraagd. “Sinds het begin van het ‘normale’ griepseizoen in 2021 werd het griepvirus in Nederland maar heel soms gevonden. Dit komt waarschijnlijk door de coronamaatregelen. Die werkten ook tegen de verspreiding van het griepvirus. Nu de maatregelen zijn versoepeld, hebben mensen weer meer contact met anderen. Daarmee neemt ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe”, schrijft het RIVM op de eigen website. Het Nivel noemt dit ook als reden op hun site.

De coronamaatregelen zijn vermoedelijk ook de reden dat een griepepidemie in het seizoen 2020-2021 volledig uit is gebleven. Hoewel er nu dus wel een epidemie is, lijken de cijfers vooralsnog niet door het dak te gaan. Volgens het RIVM zijn er tijdens deze epidemie minder mensen met griep dan tijdens griepepidemieën uit het pre-corona tijdperk.

Griep of corona?

Hoewel er dus een nieuwe griepepidemie is, is het coronavirus natuurlijk ook nog steeds aanwezig. De symptomen die kunnen ontstaan na een coronabesmetting zijn vergelijkbaar met die van griep, aldus MAX-huisarts Ted van Essen. “De klachten zijn vergelijkbaar en de risico’s op complicaties ook. Net als bij covid is een griepprik geen garantie dat je geen griep krijgt. Als je koorts krijgt, verkoudheid wordt en moet hoesten, moet je natuurlijk eerst corona uitsluiten via een test bij de GGD. Als die negatief is, hoef je niet in isolatie, maar kun je dus wel griep (influenza) hebben.”
Volgens Dokter Ted is ook in het geval van griep van belang om geen contact te hebben met mensen die binnen de risicogroepen vallen, omdat u ze kunt aansteken. Onder ‘risicogroepen’ vallen bijvoorbeeld ouderen, mensen met long-, hart- of nierklachten of diabetes.

Dokter Teds Spreekuur
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur

(Bron: RIVM, Nivel, Dokter ted van Essen, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Niek67 says:

    Ik zie geen duidelijke uitleg over de verschillen tussen een griep en covid.

    Alleen dat je er via een test bij de GGD achter komt.

      Adriaan K says:

      Omdat er geen duidelijke verschillen zijn…

    Rob Hagenbeek says:

    Als de griepklachten vergelijkbaar zijn met Covidklachten, zou je dan altijd eerst een zelftest moeten doen of een PCR test? Als Corona nog niet helemaal verdwenen is, dan zal je dus ten alle tijden, jezelf moeten testen? Dus de test locaties blijven permanent aanwezig? Evenzo de zelftest ?

    Jeanna says:

    Ik zit al bijna twee weken behoorlijk ziek thuis: Corona, zelftest en GGD-test positief. Nog steeds keelpijn, veel niezen en hoesten etc.
    Kan het zijn, dat ik ook het griepvirus onder de leden heb?