matras

6 signalen die erop wijzen dat uw matras toe is aan vervanging

Een matras dat eigenlijk klaar is voor het grofvuil kan ervoor zorgen dat u ’s nachts niet goed slaapt. Maar wanneer moet u een matras precies vervangen? Een aantal signalen.

Uw matras is 10 jaar oud

Als uw matras 10 jaar of ouder is kunt u ervan uitgaan dat het zijn beste tijd heeft gehad. Ook als het nog prima ligt. Het matras ondersteunt uw lichaam dan niet meer optimaal en het is dan ook lastiger om het goed te reinigen. Kwalitatief slechtere matrassen zijn vaak al eerder versleten.

U ligt in een kuil

Heeft u het gevoel dat er een deuk in het midden van uw matras zit? Dan is het zeker tijd om uw matras te vervangen. Zo’n kuil kan voor pijn in spieren en gewrichten zorgen en dat wilt u uiteraard niet.

U wordt vaak wakker met slapende lichaamsdelen

Ook als u vaak wakker wordt met slapende lichaamsdelen moet u gaan nadenken over een nieuw matras, want dit kan erop duiden dat uw matras uw lichaam niet meer goed ondersteunt.

U matras deukt makkelijk in

Als u met uw handen uw matras indrukt en het gemakkelijk indeukt betekent dit vaak ook dat het niet genoeg steun meer biedt. Er zijn uiteraard ook matrassen op de markt van materialen die wellicht iets makkelijker meegeven, dus houdt hier rekening mee als u deze test doet.

MAX Masterclass
Lees ook: MAX Masterclass: slaapexpert Els van der Helm over het belang van goede nachtrust

U wordt wakker als uw partner zich omdraait

Een goed matras zorgt er – als het goed is- voor dat u niet meteen wakker wordt als degene met wie u in bed ligt zich omdraait. Als dit wel het geval is kan het zijn dat het matras deze functie (gedeeltelijk) verloren heeft. Uiteraard moet u in dit geval ook het slaapgedrag van uw partner in acht nemen. Als u wakker wordt van het gewoel van de ander dan hoeft het natuurlijk niet altijd aan het matras te liggen.

U hoort uw matras

Hoort u de vering in uw matras kraken als u erop gaat liggen of u omdraait? Ook dan is het vermoedelijk tijd om uw exemplaar naar het grofvuil te brengen. Krakende en piepende vering is meestal versleten.

(Bron: Healthline, RTL Nieuws, Nectar Sleep)

Geef een reactie

Reactie

    RReim says:

    Een matras hoort om milieu reden niet bij het grofvuil. Dan gaat de matras de verbrandingsoven in. Een goede matrasleverancier zorgt er voor dat de oude matras keurig wordt gerecycled. Veel goede matrassen worden in een hoes afgeleverd. Die hoes bewaren en de oude matras er instoppen en meegeven om gerecycled te worden.