Een man brengt deodorant aan.

4 veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van deodorant

Om fris te ruiken, gebruiken veel mensen dagelijks deodorant. Doordat we het zo vaak aanbrengen, lijkt het alsof we weten hoe het moet. Maar toch worden er nog veel fouten gemaakt. Door deodorant op de juiste manier te gebruiken, heeft het een beter effect. We zetten 4 veelgemaakte fouten op een rij.

Kies de juiste deodorant

Allereerst is het belangrijk om de juiste deo te gebruiken. Wie in de supermarkt of drogist staat, ziet een schap met een heleboel verschillende merken, sprays, rollers en sticks. Het is goed om te weten dat er een verschil is tussen deodorant, anti-transpirant en antiperspirant. Een deodorant maskeert alleen de geur van zweet, terwijl een anti-transpirant het zweten zelf tegengaat. Een antiperspirant blokkeert voor langere tijd de zweetproductie, doordat de zweetklieren afgedekt worden. Dit is bedoeld voor mensen die overmatig zweten.

deodorant
Lees ook: Deodorant: dit moet u erover weten

Het moment van deodorant aanbrengen

Heeft u het juiste product gevonden? Dan is een 2e veelgemaakte fout het moment van aanbrengen. De meeste mensen doen dit ’s ochtends meteen na het douchen. Maar op een nog vochtige huid kan een deodorant minder goed zijn werk doen. Zorg dat uw oksels dus goed droog zijn voor het aanbrengen.

Wie een anti-transpirant of antiperspirant gebruikt, kan dit beter ’s avonds aanbrengen. Deze vormen namelijk een laagje op de oksel en blokkeren zo de zweetklieren. Hierdoor wordt het zweten afgeremd. Door dit ’s avonds te gebruiken, kan het product zich beter aan de huid hechten. Zo kan het ook goed drogen. Als u zich al aankleedt terwijl de deo nog nat onder de oksels zit, werkt het ook niet goed.

Gele zweetvlekken
Lees ook: Gele zweetvlekken in witte kleding verwijderen en voorkomen

Te veel van het product aanbrengen

Een andere veelgemaakte fout is te veel deodorant of anti-transpirant aan te brengen. Eigenlijk is 1 laag al voldoende om de zweetlucht te voorkomen. Vooral rollers en sprays werken minder goed als er te veel van wordt aangebracht.

zweetlucht
Lees ook: Zo verwijdert u zweetlucht uit uw kledingstukken

Snel geïrriteerde oksels? Gebruik dan geen geparfumeerde deo

Wie snel last heeft van geïrriteerde oksels, kan het beste een neutrale deodorant gebruiken. Alle geurtjes kunnen misschien lekker ruiken, maar dit zorgt er juist voor dat de huid gevoelig wordt. Er zijn tegenwoordig ook veel natuurlijke varianten te verkrijgen. Wees ook voorzichtig met het aanbrengen van deo als u net uw oksels heeft geschoren. Producten waar alcohol in zit, kunnen voor irritaties zorgen.

(Bron: Dr. Jetske Ultree, Margriet, Libelle, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ella55 says:

  anti transpirant is slecht, zweten is natuurlijk, zweet stinkt niet, maar er komen bacterien bij en daardoor ontstaat de onaangename lucht. beter om niet de poriën af te sluiten maar gewoon een maskerend product. veel deo’s bevatten agressieve ingrediënten; zoals aluminium en alcohol. . gebruik liever een deo die natuurlijk is, zoals Weleda, poeder van Ohm, of die van ‘Lekker” beter voor de huid en het komt ook in je bloedbaan. succes!!

  Jojo52 says:

  Ik gebruik al jaren aluin als deodorant. Goedkoop en reukloos. In het schap van de scheerzeep. Even natmaken en onder de oksel smeren. Een natuurproduct, Top!

  Dirck says:

  Drogen met oude kranten?
  Wel in afval bak gooien want de geur & vocht trekken erin, gratis huis aan huis kranten zijn prima van ruwe papier.

  En trek geen Isolerende Synthetische kleding aan!

  adel says:

  Wat ik in dit stuk mis, is dat de meeste merken deodorant microplastics bevatten. Microplastics zijn praktisch niet afbreekbaar en komen overal terecht. Denk daarbij aan ons omringende wateren en de zee, maar vooral worden deze ook aangetroffen in ons lichaam.
  Tegenwoordig scan ik alle middelen waar microplastics in kunnen zitten met mijn smartphone. ik heb daarvoor een app gedownload die na het scannen aangeeft of er wel of geen plastics in zitten. deze kunt u vinden onder BTMB in de playstore. Ik heb ondertussen uitgevonden dat de meeste producten waar geen microplastics in zitten, te koop zijn bij de Hema, Trekpleister en de Aldi.