zweten

Meteen weer zweten na het douchen, zo voorkomt u dat

Zweten is een uitstekende manier voor het lichaam om af te koelen, maar een verfrissende douche is dan geen overbodige luxe. Alleen start het zweten soms al direct na het douchen weer. Met deze tips kunt u dat verminderen of voorkomen.

Koel eerst wat af

Bij hoge temperaturen of wie zich inspant kan het zweet behoorlijk beginnen te parelen. Een koele douche kan daar verandering in brengen, maar eenmaal onder de douche vandaan begint het soms van voren af aan. U kunt de kans daarop verkleinen door voor het douchen al een beetje af te koelen. Stap niet direct vanuit de hitte of na een inspanning zoals wandelen in hitte onder de douche. Breng eerst wat tijd door in een koel vertrek of ga in de luchtstroom van een ventilator zitten. Het beste is het wanneer de huid de kans krijgt om op te drogen voordat u gaat douchen. Wie een gevoelige huid heeft, kan dit soms overigens beter niet doen, aangezien het opdrogende zweet de huid kan irriteren.

Temperatuur van het water van belang

Vanzelfsprekend zijn erg warme temperaturen van het water niet bevorderend om tijdens het douchen af te koelen. Maar ook beginnen met ijskoud water is niet ideaal. Op die manier krijgt het lichaam verkeerde warmtesignalen en zal het er niet op de gewenste manier op reageren. Bij te koud water krijgt het lichaam de boodschap dat het koud is en wordt het afkoelingsmechanisme niet aangesproken. Daardoor krijgt u het juist warmer. Een lauwe watertemperatuur is daarom het beste om goed af te koelen. Neem iets langer de tijd dan u normaal zou doen, zodat de lichaamstemperatuur goed daalt en het zweten helemaal stopt. Door op het eind de temperatuur steeds iets kouder te zetten, koelt het lichaam geleidelijk af.

heet douchen
Lees ook: Te heet douchen leidt tot een droge huid, jeuk en duizeligheid

Afdrogen? Doe dit met beleid

Door hard wrijven tijdens het afdrogen loopt de temperatuur van de huid meteen weer op. Laat dit dus achterwege en dep de huid alleen voorzichtig droog. Of laat u even aan de lucht drogen en trek een badjas aan, voordat u zich weer aankleedt. Over het algemeen zorgt dat ervoor dat u niet meteen na het douchen weer begint met zweten.

Bron: Libelle, Nieuwsblad.be, Flair, Running.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  MOBILITEITSDESKUNDIGE says:

  Open schoensoorten zoals sandalen of slippers helpt zweten voorkomen of beperken.
  Helpt ook voetschimmel voorkomen.

  Je voeten in een voetenbadje doen. Het liefst met wat bad- of voetenbadzout.
  Je kunt het dan de hele dag gebruiken zonder dat je waterbederf krijgt.
  Dit helpt de hele dag koel te blijven.
  Je hoeft dan minder vaak te douchen en het is daardoor milieuvriendelijker.
  Minder watergebruik en minder gebruik van handdoeken waardoor je dus minder was hebt.
  Te vaak afdrogen met dezelfde handdoek is immers niet hygiëne bevorderend.

  Dockertje says:

  Zweten voorkomen/uitstellen gewoon douchen zoals u normaal doet maar dan de laatste 1/2 min even wat heter zetten zodat uw lichaam warmer/heter wordt dan de omgeving dan duurt het langer voordat u gaat transpireren .