Stoptober

28 dagen stoppen met roken tijdens Stoptober

Voor het 4e jaar op rij wordt de maand oktober omgedoopt in Stoptober. De maand is in het leven geroepen om rokers een extra steun in de rug te geven om te stoppen met roken.

Ontwenningsverschijnselen

Ondanks dat er nog veel mensen roken, is het een dalende trend. Het aantal rokers van 25 jaar en ouder is gedaald van 38 procent in 1989 tot 24 procent in 2016. Onlangs is bekend geworden dat zware rokers gemiddeld 13 jaar korter leven door deze gewoonte. Tijdens de landelijke actie worden rokers daarom opgeroepen om in oktober 28 dagen te stoppen met roken. De periode is bewust gekozen, omdat na deze 28 dagen de meeste ontwenningsverschijnselen wel voorbij zijn. Er is dan een tot 5 keer grotere kans dat men hierna blijvend stopt. De afgelopen 3 jaren hebben ruim 150.000 rokers aan de campagne meegedaan.

Steun

De positieve aanpak en steun in allerlei vormen trekken veel stoppers aan. Stoppers kunnen een speciale app downloaden, tips en achtergrondinformatie bekijken en ervaringen uitwisselen via Facebook, Twitter en Instagram. Verder is er voor het eerst ook een gratis magazine.

Collectief stopmoment

Stoptober roept 1 oktober uit tot collectief stopmoment. Ook BN’ers doen mee. Deze keer gaan zanger Nielson, zakenvrouw Olcay Gulsen en radio-dj Koen Hansen proberen de sigaret voorgoed te doven.

Ook meedoen?

Op de website van Stoptober worden er goede tips gegeven die u alvast een eindje op weg helpen, zoals:

  • Gooi de avond voordat u stopt alle sigaretten weg en leg asbakken en aanstekers uit het zicht.
  • Stop vanaf uw stopdag helemaal. Neem niet af en toe een sigaret of een trekje.
  • Ga niet eten als u zin heeft in een sigaret. Wilt u toch iets nemen? Neem dan een gezonde snack, zoals fruit.
  • Ontbijt elke dag. Dat helpt om later op de dag niet te gaan snoepen.
  • Vertel mensen in uw omgeving dat u meedoet met Stoptober en vraag hen om u te steunen.

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij.

(Bron: ANP, stoptober.nl)

Geef een reactie