Duur 03:45
Gepubliceerd op 1 oktober 2018

Jan Slagter nacht in het Stoptoberhuis

Afgelopen maandag 1 oktober is de landelijke campagne Stoptober weer van start gegaan. 28 dagen lang worden rokers gestimuleerd om niet te roken. Een van de boegbeelden van dit jaar is MAX-directeur Jan Slagter. Hij gaat de uitdaging aan en gaat woensdag 3 oktober 2018 een nacht overnachten in het Stoptoberhuis. 

Stoppen is niet eenvoudig

Stoppen met roken is niet zo eenvoudig als wordt gedacht. Het is vaak niet alleen de nicotine die verslavend is, maar ook de handelingen en gewoontes die verbonden zijn aan het roken van een sigaret. Stoppen is een proces en dat lukt vaak niet alleen. Met behulp van medicijnen en de goede begeleiding is de kans groot dat stoppen lukt. Een andere, zo niet de belangrijkste, factor is motivatie. Maar het valt of staat in veel gevallen met de juiste begeleiding.

28 dagen

Stoptopber roept rokers op om 28 dagen niet te roeken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van stoppen met roken na 28 dagen merkbaar zijn. Het is een periode die goed is te overzien en de meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan wel achter de rug. De kans om blijvend te stoppen wordt door 28 dagen niet te roken ook nog eens 5 keer groter. Wie meedoet aan Stoptober kan een gratis app downlaoden waarop men elke dag berichten ontvangt om u aan te moedigen en wat te doen op moeilijke momenten. Daarnaast is het mogelijk om via de sociale mediakanelen contact te zoeken met medestoppers.

Jan Slagter in Stoptoberhuis

Er is ook een Stoptoberhuis. 50 rokers laten zich vrijwillig de eerste 5 dagen van de Stoptobermaand samen opsluiten in een huis. Een van die gasten is MAX-directeur Jan Slagter. Hij gaat op woensdag 3 oktober voor een dag en nacht het huis in. Hij krijgt net als de andere advies en coaching over het stoppen, sporten en bewegen. Bekijk de filmpjes en beelden vanuit het huis op Stoptober tv. Naast Jan Slagter zijn ook Katja Schuurman en Kees van der Spek de gezichten van Stoptober. Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, en GGD GHOR Nederland.

Hallo Nederland heeft maandag 1 oktober 2018 een bezoek gebracht aan het Stoptoberhuis. Bekijk de reportage bovenaan de pagina.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer