raad

Raad Gevraagd: “kan ik mijn vriendin vragen te stoppen met roken?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Inge van 67 heeft veel vriendinnen. Eén daarvan is net haar man verloren aan longkanker en nu maakt Inge zich zorgen over de gezondheid van haar vriendin…

“Na een jarenlang ziekbed is de man van mijn vriendin S. overleden. Ik vind dat natuurlijk heel erg verdrietig voor haar, maar ik maak me tegelijk ook zorgen over haar eigen gezondheid. Haar man kreeg longkanker door het vele roken en zijzelf rookt ook erg veel. Het lijkt mij het allerbeste als zij zelf ook stopt met roken, maar ik twijfel of ik haar dit wel kan zeggen. Het is natuurlijk haar eigen zaak, maar ze is wel een erg goede vriendin en we zijn altijd eerlijk tegen elkaar.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. oosterwijck says:

  Hoe achterlijk kan een mens zijn? Het heeft totaal geen zin om een verslaafde te vragen, te stoppen met een verslaving.

 2. Amaranthus says:

  Als ik het goed begrijp heeft uw vriendin altijd al gerookt. Dus komt het misschien een beetje vreemd over daar om nu ineens iets van te zeggen. We weten al jaren dat het ongezond is en je aan de gevolgen ervan kunt overlijden. Heeft u uw zorgen al eens eerder geuit? Waarom pas nu haar man is overleden? Dat is niet echt een reden voor een roker om te stoppen maar misschien juist nog een extra smoes om nog meer te roken. Ik denk dat je op een zeer zeer tactische wijze en vanuit echte bezorgdheid wel je bezorgdheid zou kunnen uiten. Je moet dan wel echt weten wat je doet. Rokers reageren over het algemeen nogal allergisch als je alleen al over het onderwerp begint. Als zij bij jouw in huis is zou je het haar in jouw huis kunnen verbieden als een van jouw huisregels. Maar wat zij buiten of thuis doet is echt haar zaak. Ik zou de vriendschap er niet voor op het spel zetten en haar haar eigen keuze laten maken. Ik snap dat het een lastig verhaal blijft en hoop dat uw vriendin zelf tot het inzicht komt dat het gezonder is het roken op te geven.

 3. Hanneman says:

  Had twee weken geleden een hartinfarct. Daarvoor geen spatje last. Met niets. Ik dacht zo van ik leef relatief gezond. Bewegen. Goed eten. Keurig slapen. Actief. Geen drugs. Geen alcohol. Maar wel roken. En nu? Oude man geworden met dagelijks een hand pillen. Eenieder om mij heen roept dat ik het roken moet staken. Maar het dringt onvoldoende tot me door. Na de dotteractie feliciteerde de cardioloog mij met mijn “stoppen”. Maar ik ben verslaafd. Geen haar beter dan een drugsverslaafde. Ik hoef enkel geen omaatjes te bestelen, mensen op te lichten want mijn drug is overal vrij verkrijg en vooralsnog betaalbaar. Ik lieg mezelf steeds voor dat het “wel meevalt”. Maar het valt niet mee. Het valt me tegen. Als u van uw vriendin houdt, zeg haar wat u te zeggen hebt. Als zij van u houdt zal het misschien lukken. Zou er een lief ding voor overhebben als ik een naaste zou weten die echt naast me staat en me overtuigt.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Hanneman, bedankt voor uw reactie. Wat zult u daarvan geschrokken zijn. Wij hopen dat u voorspoedig herstelt en de kracht zult vinden het roken blijvend te staken.

  2. Wenal says:

   Mijn man kreeg vier jaar geleden een hartinfarct, nog geen vijftig. Ik ben gelijk gestopt met roken en hij op wat stiekeme sigaretten ook.
   Als je ECHT wilt gaat het lukken.
   U vriendin weet het zelf ook wel alleen kan/wil zij nog niet stoppen.