4Daagse Nijmegen

105e Nijmeegse 4Daagse is weer als vanouds: volg de tocht via MAX Vandaag

De 3e week van juli, traditiegetrouw rood omcirkeld in de Nijmeegse agenda’s, staat weer voor de deur. 47.000 deelnemers uit 77 landen maken zich op voor editie nummer 105 van de Nijmeegse 4Daagse. Ook MAX Vandaag is erbij, want redacteur Hein gaat voor het eerst proberen om het felbegeerde kruisje binnen te halen. U kunt zijn tocht via deze website volgen.

4Daagse 2023: geen corona en hittegolven

In 2020 en 2021 heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid, maar de Nijmeegse 4Daagse is weer helemaal terug. De editie van 2022 is door de weersomstandigheden noodgedwongen met een dag ingekort, maar dit jaar is zo’n ingreep niet nodig. Het wordt dus gewoon weer 4 maal 30, 40 of 50 kilometer voor de 47.000 deelnemers, onder wie ruim 6.000 militairen.

Moldavië en Ecuador debuteren op de 4Daagse

De 4Daagse belooft een internationaal feestje te worden. Lopers uit 77 landen – van Afghanistan en Argentinië tot Vietnam en Zuid-Afrika – staan aan de start. Voor het eerst is er ook een vertegenwoordiger uit Moldavië, waardoor alle Europese landen van de partij zijn geweest. Ook het Zuid-Amerikaanse Ecuador vaardigt voor de allereerste keer een 4Daagse-loper af.

Wandelen blessures
Lees ook: 5 veel voorkomende blessures bij het wandelen: hoe kunt u ze voorkomen en verhelpen?

Een feest voor jong en oud

Het wandelevenement is niet alleen voor alle nationaliteiten, maar ook voor alle leeftijden, van geboortejaar 1932 tot 2011. Blanche Troost-Tompot uit Roosendaal, in 2019 al uitgegroeid tot oudste debutant, is met haar 89 jaar de oudste vrouwelijke loper. Hub Mooren (91) uit het naburige Bergen op Zoom heeft in 1954 nog meegelopen als dienstplichtig soldaat en is in 2023 de oudste van alle deelnemers. De meest ervaren loper is de 80-jarige Willy Hey uit Wijchen, die opgaat voor kruisje nummer 63.

De 200 kilometer van Hein

Daartegenover staan 17.338 debutanten, van 11 tot 84 jaar oud. Redacteur Hein, voormalig bewoner van een studentenkamer aan de Via Gladiola, is één van de nieuwkomers. Wat er overdag, ‘s avonds en ’s nachts in Nijmegen te doen is, weet hij inmiddels wel. Maar de 4 tochten van 50 kilometer, via Elst, Wijchen, Groesbeek, Cuijk en alles wat daartussen ligt, gaat hij voor het eerst ontdekken. Hoe het hem vergaat, na honderden trainingskilometers, waaronder een wandelweekend in Ierland? Dat leest u de komende dagen hier op MAX Vandaag.

schapenwol
Lees ook: Vaak blaren na het wandelen? Schapenwol kan dit voorkomen

Hoe kunt u de 4Daagse volgen?

Als u de deelnemers aan wil moedigen, dan kunt u uiteraard langs het parcours gaan staan. De exacte routes per dag vindt u via de website van de 4Daagse. Houd wel rekening met (verkeers)drukte, zeker in en om Nijmegen. Daarnaast is het mogelijk om de verrichtingen van Hein (Henricus) en de andere lopers van een afstandje te volgen. Daarvoor kunt u de 4Daagse-app downloaden op uw iPhone of Android-telefoon. Als u dit tijdens een eerdere 4Daagse al heeft gedaan, kijk dan of de app nog een update nodig heeft. Via het plusje in het startscherm kunt u zoeken naar lopers, die u tijdens de wandeldagen via GPS kunt volgen.

(Bron: 4Daagse.nl, Omroep Gelderland, De Gelderlander, Omroep Brabant, NOS. Foto: Ivo Antonie de Rooij/Shutterstock)

Geef een reactie