Nijmeegse 4Daagse

104e Nijmeegse 4Daagse (bijna) van start en wordt 3Daagse door hitte

De Nijmeegse 4Daagse, het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld, is na 2 jaar van afwezigheid weer terug. Dit jaar is het niet de 4Daagse, maar de 3Daagse. Want de 1ste wandeldag, officieel dinsdag 19 juli, is vanwege de verwachte hitte geschrapt. Het wandelevenement gaat daarom woensdag 20 juli 2022 pas van start. Maar wie meeloopt kijkt er enorm naar uit. Zo ook onze collega Esther Versluis. Zij loopt dit jaar mee, samen met haar moeder, en wij volgen haar. Hun belevenissen leest u de komende dagen hier op MAX Vandaag.

Rijke historie

De 104e editie geeft al aan hoe oud en rijk de historie van de Nijmeegse 4Daagse is. Wat ooit begon als een militaire oefenmars groeit uit tot het grootste wandelevenement ter wereld. Hoewel het wandelevenement bij iedereen bekend is als de Nijmeegse 4Daagse, waren ooit ook andere steden startplaats van dit evenement. Maar sinds 1925 is Nijmegen de vaste startplaats. Het begon met een klein aantal deelnemers, maar inmiddels staan er jaarlijks ruim 45.000 enthousiaste lopers aan de start. Het evenement wordt niet alleen door Nederlanders gelopen. Meer dan 70 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. De loopafstanden zijn 30, 40 en 50 kilometer.

Hitte gooit roet in het eten

De editie van 2022 is extra bijzonder nadat die van 2020 en 2021 door corona niet door konden gaan. Nu is corona geen spelbreker, maar gooit het weer roet in het eten. Het weeradviesteam van de 4Daagse, hierin zitten onder anderen meteorologen, inspanningsfysiologe, sportpsychologen en het Rode Kruis, hebben besloten dat het met de hoge temperaturen die dinsdag 19 juli worden verwacht onverantwoord is om te lopen. “De organisatie heeft een moeilijk besluit moeten nemen. Ik heb alle begrip voor hun besluit dinsdag niet te starten. De veiligheid van de deelnemers en vrijwilligers staat voorop. Laten we ons richten op de andere 3dagen en er dan een mooi wandelfeest van maken”, aldus burgemeester Bruls van Nijmegen. Ook het Rode Kruis staat pal achter de beslising.

De route van de 4(3)Daagse

Dag 1 van de Nijmeegse 4Daagse is normaal gesproken de Dag van Elst. Door het schrappen van de 1ste wandeldag, komt deze dag te vervallen. De 2e dag gaat onder andere door Wijchen en wordt ook wel Roze Woensdag genoemd. Wandelaars, supporters en feestvierders dragen dan roze. De 4Daagse is immers een feest van iedereen. Dat 3 is de Dag van Groesbeek en de Zevenheuvelen. Een dag met paden langs het water, door bossen, over heuvels en door dorpen. Deze dag wordt ook wel de Koninginne-etappe genoemd. Dat 4 is de Dag van Cuijk die natuurlijk eindigt op de Via Gladiola in Nijmegen. Alle routes staan op de site van de 4Daagse..

Deelnemers volgen

Kent u iemand die meeloopt? U kunt hen volgen via de 4Daagse-app. Meer informatie over de app en hoe u hem kunt downloaden vindt u op de site van de 4Daagse.

(Bron: 4Daags.nl, Indebuurt, AD. Foto: ANP)

Geef een antwoord