Zorgtoeslag

Inkomensgrenzen opgerekt, veel meer Nederlanders kunnen zorgtoeslag krijgen: heeft u er recht op?

De zorgtoeslag, het kan voor u een meer dan welkom financieel extraatje zijn. Sinds 1 januari 2023 hebben veel meer Nederlanders hier recht op, omdat de inkomensgrenzen flink zijn opgerekt. Maar velen zijn hier niet van op de hoogte en laten dus onnodig geld liggen. Hoe weet u of u recht heeft op zorgtoeslag?

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid, voor het betalen van uw zorgverzekering. Hiervoor kunt u een aanvraag doen als u binnen een bepaalde inkomensgrens valt. Per 1 januari 2023 heeft u recht op zorgtoeslag als uw bruto jaarinkomen lager dan 38.520 euro is. En als u een toeslagpartner (echtgenoot of geregistreerde partner) heeft, dan ligt de grens op een gemeenschappelijk jaarinkomen van 48.224 euro. Bovendien mag uw vermogen maximaal 127.582 euro (zonder toeslagpartner) of 161.329 euro (met toeslagpartner) zijn.

Waarom kunnen veel meer Nederlanders zorgtoeslag aanvragen?

Ter vergelijking: in 2022 zijn de inkomensgrenzen nog 31.998 euro (zonder toeslagpartner) en 40.944 euro (met toeslagpartner). Sinds 1 januari 2023 komen dus heel wat meer Nederlanders in aanmerking voor zorgtoeslag. Maar lang niet iedereen in deze doelgroep is hiervan op de hoogte. Dit blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO, onder 5.400 deelnemers van 65 jaar en ouder. 34 procent van de ondervraagden is inderdaad niet bekend met de nieuwe regels rondom zorgtoeslag.

Tijdelijk Noodfonds Energie
Lees ook: Tijdelijk Noodfonds Energie, heeft u er recht op?

Waarom vragen mensen juist geen zorgtoeslag aan?

Bovendien heeft 14 procent nooit een aanvraag gedaan, mede door de vrees dat ze op termijn juist geld terug moeten betalen. Deze groep loopt het risico om extra inkomsten mis te lopen, waar ze wel degelijk recht op hebben. “Juist in deze tijd van prijsstijgingen en een hoge inflatie vindt ANBO het van groot belang dat ouderen geen geld laten liggen”, aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens. Hoe weet u dan zeker dat u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Dat kunt u controleren via de Belastingdienst of de Zorgtoeslag-check van ANBO. U kunt nog tot 1 september 2024 uw zorgtoeslag over 2023 aanvragen. En heeft u nog geen zorgtoeslag over 2022 aangevraagd, terwijl u daar wel recht op heeft? Dan heeft u nog tot 1 september 2023 de tijd om dit alsnog te doen.

Welke toeslagen zijn er nog meer?

Naast zorgtoeslag zijn er nog meer toeslagen waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. Denk hierbij aan huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en energietoeslag. Controleer wel goed of u inderdaad aan de voorwaarden voor een aanvraag voldoet. Dat kunt u via de Belastingdienst doen, maar ook via de Belastinghulp van de ANBO. De status van uw toeslagen kunt u bijhouden via het overheidskanaal mijntoeslagen.nl.

AOW pensioen rondkomen
Lees ook: Hoe komt u rond met uw AOW? 7 opties

(Bron: ANBO, Belastingdienst, Ministerie van Financiën. Foto: Lex van Lieshout/ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Clover says:

    Als je eigen vermogen in je huis zit krijg je dan ook toeslag?

      MAX Vandaag says:

      Beste Clover,

      Dit zegt de Belastingdienst hierover:

      ‘Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.’

      Als u verder nog vragen over toeslagen heeft, schroom dan niet om de Belastingdienst te raadplegen. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    AjAchter says:

    Geachte redactie, ook wij worden verzocht om ontvangen Zorgtoeslag terug te betalen.
    Wij vragen ons af of wanneer dit het geval is er geen regeling bestaat dit naar ‘komende’ jaar / jaren door te schuiven. Hierbij ontstaat minder stress in menig huishoudboekje.
    Kunt u dit idee ‘doorschuiven’ MvGroet

      MAX Vandaag says:

      Beste AjAchter,

      Dank voor uw suggestie. Dit zegt de Belastingdienst over deze kwestie: ‘Als u uw toeslag niet in 1 keer kunt terugbetalen, dan kunt u een betalingsregeling krijgen. U betaalt uw toeslag dan terug in maximaal 24 maanden.’ Als u een betalingsregeling aan wil vragen bij de Belastingdienst, kunt u de achterstallige toeslag dus over 2 jaar uitspreiden. Let er wel op dat u in dit geval ook rente betaalt (dat wil zeggen: een extra bedrag aan het einde van uw betalingsregeling). En als u niet in staat bent om elke maand het benodigde bedrag te betalen, zijn er ook mogelijkheden voor een persoonlijke betalingsregeling, mits u aan de voorwaarden voor een aanvraag voldoet. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag