Zorgverzekering 2024 restitutiepolis eigen risico korting

Zorgverzekering wordt duurder in 2024: hoe kunt u alsnog geld besparen?

De laatste weken van het jaar staan bij zorgverzekeraars bekend als het zorgseizoen. Veel consumenten buigen zich aan het einde van het jaar over de vraag of ze moeten overstappen of niet. Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars, van a.s.r. tot Zorg en Zekerheid, hun premies voor 2024 bekendgemaakt. En bij alle aanbieders gaat die premie omhoog, dus het kan de moeite waard zijn om rond te kijken. Waar moet u verder nog op letten als het gaat om uw zorgverzekering in 2024?

Zorgpremie voor alle basisverzekeringen omhoog in 2024

DSW heeft traditiegetrouw het bal geopend. In september 2023 meldt de Schiedamse zorgverzekeraar dat het noodgedwongen de grootste stijging sinds 2006 door moet voeren. De maandelijkse basispremie voor een zorgverzekering bij DSW gaat met 11,50 euro omhoog, van 137,50 naar 149 euro.

Inmiddels zijn de cijfers van de overige zorgverzekeraars ook bekend, zoals u in dit overzicht van Zorgwijzer kunt zien. In alle gevallen is het voorbeeld van DSW gevolgd en het maandelijkse premiebedrag gestegen. De gemiddelde zorgpremie gaat van 138,29 euro in 2023 naar 147,34 euro in 2024, oftewel een toename van ruim 9 euro per maand. “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekeringsoptie is komend jaar 468 euro op jaarbasis”, aldus Koen Kuijper, verzekeringsexpert bij Zorgwijzer, in gesprek met MAX Vandaag. En dit gaat dus alleen nog maar om de basisverzekering.

Woonverzekering
Lees ook: Bijna 500 euro per jaar besparen? Kijk eens naar uw woonverzekering

Restitutiepolis: aanbod wordt fors kleiner

Wat verder opvalt, is dat steeds meer zorgverzekeraars afzien van een vrije artsenkeuze. Deze restitutiepolis (het volledig vergoeden van zorg bij een zorgverlener, ook als die geen contract met de verzekeraar heeft) gaat bij Zilveren Kruis en CZ uit het aanbod verdwijnen. Hetzelfde geldt voor Stad Holland. Onder meer FBTO, VGZ en Univé hebben eerder al afscheid genomen van deze polis. In veel gevallen maakt de restitutiepolis plaats voor een combinatiepolis. Wat het verschil tussen beide polissen is, leggen we in een eerder artikel uit. Alleen a.s.r., Aevitae en Menzis bieden de restitutiepolis in 2024 nog wel aan. Wat als u in 2023 nog wel zo’n polis heeft, maar uw verzekeraar die in 2024 afschaft? Als u bij dezelfde verzekeraar blijft, ga dan na of deze een overgangsregeling aanbiedt.

De regels rondom restitutiepolissen zijn vooral belangrijk voor wie gebruik maakt van wijkverpleging of geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Wat als u in 2024 zelf een zorgverzekering zonder restitutiepolis heeft? En alsnog zorg afneemt bij een niet-gecontracteerde aanbieder? “Dan krijgt u in 2024 nog zo’n 85 tot 90 procent vergoed van het tarief dat gemiddeld gecontracteerd is. De rest legt u zelf bij”, legt Kuijper uit. “Dat kan best gaan om heel wat centen. Zeker voor de wat zwaardere zorg in een GGZ-traject, dat kan zomaar om honderden euro’s per jaar gaan.”

Verhogen eigen risico levert minder korting op

Een laatste punt betreft het eigen risico. Als u kiest voor een hoger eigen risico (bijvoorbeeld 885 euro in plaats van 385) in uw zorgverzekering, gaat uw maandelijks premielast omlaag. Dit is aantrekkelijk voor jonge en gezonde consumenten, omdat zij minder zorgkosten verwachten te maken. Maar die vlieger gaat in 2024 minder vaak op. “Dit jaar krijgt u daar per maand nog zo’n 15 à 20 euro korting voor. Maar veel verzekeraars, met name de wat goedkopere prijsvechters, hebben hun kortingen voor het vrijwillig eigen risico verlaagd”, benadrukt Kuijper.

Veel verzekeraars willen de premiekorting bij een hoog eigen risico beperken. Dat heeft te maken met het solidariteitsbeginsel waar het verzekeringsstelsel op gebaseerd is, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt. “Bij de goedkopere polissen krijgt u nog maar 5 à 10 euro per maand korting, ook bij een maximale verhoging van het eigen risico. Dus dat is wel een flink verschil”, aldus Kuijper.

Gasrekening 2024
Lees ook: Nederlandse gasrekening volgens Pieter Omtzigt duurste ter wereld, ook elektriciteit niet goedkoop: hoe zit het precies?

Een nieuwe zorgverzekering: waar moeten overstappers op letten?

Kortom, het kan dus zeker geen kwaad om in het zorgseizoen kritisch naar uw zorgverzekering voor 2024 te kijken. U gaat vrijwel zeker meer betalen dan in 2023. Maar misschien vallen de extra kosten lager uit als u voor een andere verzekeraar kiest. Waar moet u dan verder op letten, naast de restitutiepolis en de hoogte van uw eigen risico? Het lijkt misschien een open deur, maar kijk goed of uw pakket nog bij uw persoonlijke situatie past. “Betalen voor iets wat u sowieso niet gaat afnemen, dat is natuurlijk zonde van uw geld”, vertelt Renée Lamboo van bespaarplatform PorteRenee in Goeiedag Haandrikman! (NPO Radio 5). “Wij zien ook nog vrouwen die dik in de 50 zijn en nog steeds een pakket voor bevallen in het ziekenhuis hebben.”

Mocht u kiezen voor een andere verzekeraar, dan kunt u tot 31 december 2023 uw huidige zorgverzekering opzeggen. En dan heeft u nog tot 31 januari 2024 om een nieuwe aan te vragen. Een tip van Lamboo: oriënteer u niet op basis van het basispakket, maar op het aanvullend pakket. “Als u een goed aanvullend pakket af wilt sluiten, dan zou u hem eigenlijk beter andersom kunnen vergelijken. Want besparing op de basisverzekering is soms lager dan op uw aanvullende verzekering. En goed om te weten: in een basisverzekering zit voor iedereen hetzelfde, dus daar kunt u vergelijken op prijs. Maar een aanvullende verzekering – en dat maakt het soms zo ingewikkeld – daar zit overal wat anders in. Een verzekeraar stelt zelf dat pakket samen en bepaalt zijn premies en wat hij vergoedt. Dat is meer het uitzoekwerk.”

En let er verder op dat u niet te gehaast bent met uw keuze. De premies voor 2024 zijn weliswaar bekend, maar de onderhandelingen tussen verzekeraars en zorgaanbieders zijn nog in volle gang. Bij welke verzekeraars heeft uw ziekenhuis of fysiotherapeut een contract? Het antwoord op die vraag kan in december heel anders zijn dan in november.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Zorgwijzer, Independer, NOS, De Volkskrant, Goeiedag Haandrikman! (NPO Radio 5), RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Riny6 says:

    Ach, de vakantie wordt ook ieder jaar duurder en daar hoor je niemand over klagen.

      Wimmechen says:

      Echt wel. In ieder geval in mijn omgeving !!