Dynamische energietarieven

Dynamische energietarieven: wat is het en is het interessant voor u?

Terwijl de grootste energiecrisis van deze eeuw gaande is, komt er een nieuw fenomeen op de markt. De zogeheten dynamische energietarieven zouden wel eens de nieuwe norm kunnen worden. Dit zijn energietarieven die per dag of zelfs per uur veranderen en niet voor langere tijd vastliggen. Hoe werkt dit en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat zijn dynamische energietarieven?

De prijzen voor gas en energie zijn in de loop van 2022 explosief gestegen. Maar de ontwikkeling van die tarieven gaat tegelijkertijd in golfbewegingen. De gasprijs verandert elke 24 uur, de energieprijs kan zelfs elk uur stijgen óf dalen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt. De leveranciers hebben samen een overzicht waarin u de dagprijs van elektriciteit in de gaten kunt houden. Let wel goed op de kosten die er nog bovenop kunnen komen, zoals overheidsheffingen, energiebelasting en btw. In september en oktober 2022 is de elektriciteit meestal op zijn duurst tussen 7.00 en 9.00 uur en rond 19.00 uur. Overdag en ’s nachts, wanneer er sowieso minder stroomverbruik is, zakken de prijzen weer wat in.

Hoe worden de energieprijzen bepaald?

De koers van gas en elektriciteit schommelt dus dagelijks op de markt, waar energieproducenten en leveranciers als Eneco en Vattenfall elkaar treffen. Dit is het gevolg van de klassieke economische wet van vraag en aanbod. Als er veel behoefte is aan energie en weinig aanbod, dan stijgt de prijs. En als het aanbod juist groter is dan de vraag, dan daalt de prijs. Daarnaast zijn we afhankelijk van het weer, in tijden van windmolens en zonnepanelen. Als de zon volop schijnt en er veel wind is, wekken ze meer energie op, wordt het aanbod groter en dalen de prijzen. En anderzijds stijgen de prijzen als er minder wind en zonuren zijn. Ook hangt de elektriciteitsprijs deels samen met de gasprijs, zoals we in dit artikel uitleggen.

energieplafond
Lees ook: Het energieplafond berekend voor verschillende huishoudens en grootte van woningen

Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk?

Net zoals bij vaste en variabele contracten maken leveranciers gebruik van een voorschot. Op basis van een standaard rekenmodel maken ze vooraf een inschatting van uw jaarverbruik. Aan het einde van de maand blijkt of u geld bij moet betalen of juist terugkrijgt. ’s Winters bent u normaal gesproken meer geld kwijt dan in de zomer, omdat u dan meer energie verbruikt. Aanbieders als Frank Energie en Tibber maken gebruik van een app, die inzicht biedt in het actuele verbruik en de te verwachten maandrekening. NieuweStroom doet dat met een online klantenportaal.

Wat zijn de voordelen van dynamische energietarieven?

Als u thuis dynamische energietarieven heeft, kunt u hierop inspelen. U kunt namelijk uw gas- en elektriciteitsverbruik afstemmen op de momenten waarop ze het goedkoopst zijn. Als u bijvoorbeeld thuiswerkt, kunt u vooraf inschatten wanneer u het best de wasmachine of de vaatwasser kunt laten draaien. Ook voor bezitters van een elektrische auto kan het een hele uitkomst zijn. “Wie elektrisch rijdt en op de goedkope uren laadt, bespaart wel 1000 euro per jaar”, vertelt Perry Lievaart van ANWB Energie aan Het Parool. U betaalt de marktprijs van gas en elektriciteit en daarmee voorkomt u in elk geval dat u meer betaalt dan nodig.

Verwarming
Lees ook: Vraag naar (elektrische) kachels stijgt explosief: wat zijn de voor- en nadelen?

En wat zijn de nadelen?

Maar u neemt ook de kans weg dat u onder de marktprijs betaalt en dus voordeliger uit bent. Als u een langlopend vast of een flexibel energiecontract heeft, kan het nog een tijdje duren voordat u iets merkt van de prijsstijgingen. Maar als u dynamische energietarieven gebruikt, voelt u dit diezelfde maand nog in de portemonnee. U kunt aan het begin van de maand niet voorspellen hoe uw energierekening er aan het einde van de maand uitziet. Als u al niet veel te besteden heeft, is dat een groot risico. En is het voor u wel reëel om tijdens de piekmomenten – die uitgerekend rond ontbijt- en etenstijd liggen – minder energie te verbruiken? “Je wil juist stoken als het buiten koud is, maar dan is de prijs vaak hoog omdat iedereen de verwarming aandoet”, aldus Pricewise-directeur Hans de Kok in gesprek met EenVandaag.

Wanneer komt u in aanmerking voor een dynamisch energietarief?

Ten 1e dient u een slimme meter in uw woning te hebben. Daarnaast is er nog een beperkt aantal energieleveranciers dat dynamische energietarieven aanbiedt, omdat het een nieuw concept is. Zo is Engie op het moment van schrijven nog bezig met de overgang naar de dynamische tarieven. Eneco test eerst op kleine schaal in België en hoopt de dynamische tarieven op een later moment officieel te introduceren. In de nieuwe Energiewet staat dat grote leveranciers binnenkort verplicht zijn om dergelijke tarieven aan te bieden. Waar vaste contracten verdwijnen, zijn dynamische energietarieven een blijvertje.

Kunnen dynamische energietarieven samengaan met het prijsplafond?

Dat zal echter nog niet vanaf 1 januari 2023 het geval zijn. Het kabinet heeft vanaf die datum een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, met vaste prijzen per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. Voor dynamische energietarieven is dan dus nog geen plaats. Deze hebben volgens minister Rob Jetten ‘een verstorend effect op de markt’. De aanbieders van de dynamische energietarieven zullen nog even geduld moeten hebben. “Deze slag hebben we verloren”, aldus Auke Ferwerda, voorzitter van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) in gesprek met Trouw.

(Bron: Engie, ANWB Energie, RTL Nieuws, Het Parool, De Tijd, Rijksoverheid, Dynamische-energieprijzen, Gaslicht.com, EenVandaag, Frank Energie, Tibber, Nieuwe Stroom, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Nieuwe? Nee, Duitsers hebben dit al vele jaren en zolang wij nog mogen Salderen minder leuk.

    Elke Auto koste geld maar…. de EV en gaan thuiswerken? Die accu overdag bij goedkope of zelfs geld toe Stroom opladen….
    En in de Avond uren of morgen ochtend leeg laten trekken en gaan Leveren?

    Zowel de stroom Laden tijdens geld toe gekregen + Leveren als duur is?
    Dan leverde een stilstaande EV voertuig die dit kan, (vaak ombouwbaar als nog niet) geld op in plaats van kosten!

    Een blijf thuis accu voor je deur en altijd aan de kabel!
    Dit geld dus bij eigen laadpaal en geen openbare van de gemeente helaas.

    Maar ook de veel uitgevallen Panelen wegens teveel stroom?
    Ook die kun je via zelfde EV voertuig opladen overdag en in de avond gratis koken op Inductie plaat of als de Zon weg is via
    een warmtepomp of Airco je huis verwarmen.

    Maar ook grote verbruikers als jou werkgever?
    Als je komt en stroom nodig hebt in ochtend leeg trekken, later weer laden als goedkopere tarieven… en vol naar huis gaan?
    Bedrijven hebben deze al, en het verhaal hierboven is niet compleet.

    Maar ook in de middag gratis je Vaat + Wasmachine draaien, even stijken of taartje bakken?
    Het is leuk voor Thuiswerkers en AOWer die gehele dag thuis bleven.

    PeterKoster says:

    Per 4 aug 2022 was ons vaste contract afgelopen. Het aanbod van de grote energieleveranciers was erg kostbaar en wij wilden niet het risico lopen met een dubieuze partij in zee te gaan. ANWB energie met dynamisch tarief gaf het laagste tarief. Tot dusver hele goede opbrengst van onze zonnepanelen en nu in oktober de panelen minder opbrengen het geluk van lage stroom en gastarieven.
    Nu de overheid per 1-1-2023 maximum tarieven voor stroom en gas hanteert is n.m.m. het dynamisch tarief een goede oplossing om zonder groot risico de energiekosten te beperken.

    jaapco506@gmail.com says:

    Er is wel degelijk een prijsplafond vor dynamische energietarieven, het werkt iets anders dan bij variabele tarieven, meer met een gemiddelde prijs. Wij hadden een variabel contract bij Eneco dat vorig jaar in november inging waardoor wij 3 maanden de hoofdprijs van bijna 4,00 euro per kubieke meter gas betaalden al waren de prijzen al razendsnel aan het zakken met als gevolg rekeningen van 600 euro en meer. Dus zo snel mogelijk overgestapt naar de Anwb voor en dynamisch contract. Het is frappant dat er talloze mensen aan het eind van het jaar van zorgverzekeraar veranderen maar bij een energiecontrtact maar steeds bij hun oude energieleverancier blijven hangen ondanks gigantische energierekeningen.