zonnepanelen

Vieze zonnepanelen gaan ten koste van de opbrengst. Maar moet u ze echt schoonmaken?

Om optimaal te profiteren van de opbrengst van uw zonnepanelen, is het zaak ze van tijd tot tijd schoon te maken. Regenwater alleen is namelijk niet voldoende om vuil en vogelpoep er vanaf te spoelen. En dat kan ten koste gaan van het rendement. Aan het schoonmaken zijn echter ook weer kosten verbonden. Is het dan wel de moeite waard?

Rendementsverlies tot wel 10 procent

Volgens vergelijkingsplatform Pricewise maakt bijna de helft van de zonnepanelenbezitters de panelen nooit schoon. Terwijl aanslag van onder andere vogelpoep, blaadjes en stof er uiteindelijk voor kan zorgen dat ze tot wel 10 procent minder opleveren. Daarnaast is met name vogelpoep net als bij autolak slecht nieuws voor de panelen. Aangezien de uitwerpselen agressieve zuren bevatten, die de zonnepanelen kunnen aantasten. Is dat het geval, dan is het maar de vraag of u de schade vergoed krijgt. Verzekeraars vergoeden namelijk niet als er schade door nalatigheid ontstaat. En het niet schoonmaken van panelen met vogelpoep kan zo’n geval zijn.

Zonnepanelen
Lees ook: Salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters gaat verdwijnen: wat betekent dit?

Weegt het schoonmaken van de zonnepanelen op tegen de kosten ervan?

Het schoonmaken van de zonnepanelen is geen klusje dat voor iedereen is weggelegd om het zelf te doen. Soms zijn ze gemakkelijk vanaf de grond of vanuit een raam bereikbaar. Maar soms erg lastig. En niet iedereen gaat even graag het dak ervoor op, met alle gevaren van dien. Bovendien kan er geen gewoon kraanwater voor gebruikt worden. Er is water zonder kalk nodig, osmosewater genoemd. En dat moet aangeschaft worden. Kunt of wilt u de klus niet zelf uitvoeren, dan moet u er een professional voor inhuren. Het is dan de vraag of het hogere rendement die de schoongemaakte panelen opleveren, opwegen tegen de kosten die u voor het schoonmaken maakt.

Zonnepanelen schoonmaken
Lees ook: Zonnepanelen schoonmaken, op deze manier en zo vaak moet dat gebeuren

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Over hoe vaak zonnepanelen moeten worden schoongemaakt, zijn de meningen verdeeld. Over het algemeen wordt geadviseerd ze 1 keer per jaar schoon te (laten) maken. Anderen stellen dat eens in de 5 jaar vaak genoeg is, omdat een deel van het vuil er wel vanaf spoelt bij een flinke regenbui. Om te bepalen hoe vaak het in uw geval nodig is, moet u bekijken of het voldoende (hard) geregend heeft en of er wel of niet veel blaadjes, vogelpoep en dergelijke op liggen.

Conclusie

Het is van verschillende elementen afhankelijk of het hogere rendement van uw zonnepanelen door het schoonmaken ervan opweegt tegen de schoonmaakkosten. Kunt u het zelf of moet u het laten doen? Zit er wel of niet vogelpoep op en doet u het jaarlijks of elke 5 jaar? Daarin moet u voor uw persoonlijke situatie een overweging maken.

(Bron: Pricewise, Radar, Energiedirect.nl, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  engelinde says:

  Voor zonnepanelen schoon te maken en het ZELF wil doen ,kan men …om water zonder kalk te kunnen gebruiken, water wat zich in de droger verzameld heeft ervoor gebruiken en/of opsparen ervoor..dat is dan zonder kalk,men kan het bv wat opwarmen.
  Of het gedistileerd water kopen in de supermarkt,drogistererijen enz,,
  Ieder zijn keus,het is maar een TIP!

   Mariette58 says:

   Volgensmij kan je ook het water gebruiken wat uit je airco komt.