Pensioenstelsel pensioenwet

Nederland heeft beste pensioenstelsel, fondsen twijfelen over pensioenverhoging: wat is er aan de hand?

Het Nederlandse pensioenstelsel is in 2023 verkozen tot de beste ter wereld. Maar tussen nu en 1 januari 2028 gaat dit stelsel op de schop, om plaats te maken voor de veelbesproken nieuwe pensioenwet. Deze overgangsfase is één van de redenen waarom pensioenfondsen terughoudend zijn met de verhoging van hun pensioenen. Hoe zit dit precies?

Jaarlijks onderzoek: Nederland heeft beste pensioenstelsel

De instanties Mercer en CFA Institute doen jaarlijks onderzoek naar pensioenstelsels wereldwijd. Belangrijke factoren hierbij zijn de hoogte van de pensioenuitkeringen en de betrouwbaarheid en stabiliteit van het pensioenstelsel. Nederland behoort in deze Global Pension Index (Engelstalig) structureel tot de best scorende landen. Na 2 achtereenvolgende 2e plekken, achter IJsland, is Nederland in 2023 terug aan kop. Volgens de onderzoekers is de hoogte van de pensioenen in orde, net als het toezicht en de beleggingen die de fondsen doen.

Nieuwe pensioenwet al ingegaan

Maar in Nederland zelf is het huidige pensioenstelsel al jarenlang voer voor discussie. Volgens critici past het niet meer bij de huidige tijd, waarin werknemers vaak van baan wisselen en bij verschillende fondsen pensioen opbouwen. Na een jarenlange aanloop hebben de Tweede en Eerste Kamer inmiddels voor een historische pensioenhervorming gestemd. De nieuwe pensioenwet, die ook veel tegenstanders heeft, is officieel zelfs al ingegaan. Wel zitten we nog tot 1 januari 2028 in een overgangsfase. In dit artikel kunt u meer lezen over de belangrijkste veranderingen.

Pensioengat
Lees ook: Hoe voorkomt u dat u een pensioengat krijgt?

Nieuw pensioenstelsel op komst, pensioenfondsen terughoudend voor 2024

De overgang naar het nieuwe stelsel werpt zijn schaduw nu al vooruit. Want de pensioenfondsen moeten nu al rekening houden met de aanpassing naar het nieuwe systeem. Daarom is het nog onzeker of de pensioenen in 2024 mee kunnen stijgen met de inflatie. Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen legt uit waarom het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zo voorzichtig is. “We moeten voldoende reserves bewaren zodat we gezond kunnen verhuizen naar de vernieuwde pensioenregeling in 2027”, vertelt Van Wijnen aan NU.nl. “We willen de pensioenen graag verhogen en in de pas laten lopen met de inflatie, maar het moet wel verantwoord zijn.”

Voldoende dekkingsgraad bij grootste pensioenfondsen

En dat terwijl de 5 grootste pensioenfondsen – ABP (ambtenaren), PFZW (zorgverleners), PMT (sector Metaal- en Techniek), bpfBOUW (bouwsector) en PME (metaal- en techindustrie) – allemaal een dekkingsgraad van ruim boven de 100 procent hebben. Dat wil zeggen dat ze genoeg geld in kas hebben om alle pensioenen uit te betalen én om de pensioenen te verhogen. Ouderenbond ANBO vindt dat de fondsen iets te voorzichtig zijn. “Bijvoorbeeld bij PFZW praten ze nu over mogelijk 0,2 procent verhoging vanwege de lagere inflatie. Maar vorig jaar (2022, red.) besloten ze de pensioenen voor dit jaar met 6 procent te verhogen, terwijl de inflatie eerder ruim 14 procent was. Er is echt nog wel wat ruimte”, citeert het ANP een woordvoerder.

AOW-leeftijd
Lees ook: AOW-leeftijd in 2028 naar 67 jaar en 3 maanden: waar komt dat door?

Onrust in Midden-Oosten en Oekraïne

Maar hier staat tegenover dat beleggingen van de fondsen minder waard zijn geworden. De internationale spanningen hebben invloed op de financiële markt. “De actuele dekkingsgraad is flink gestegen. Of dat zo blijft met het vreselijke conflict in het Midden-Oosten én de voortdurende oorlog in Oekraïne, is zeer onzeker”, plaatst ABP-bestuurder Van Wijnen in gesprek met de NOS een belangrijke kanttekening. Hierbij speelt ook mee dat beleggingsresultaten in het nieuwe pensioenstelsel meer invloed krijgen op de hoogte van de pensioenen. Dat brengt risico met zich mee, waardoor de grootste pensioenfondsen voldoende spek op de botten willen hebben.

Van minimumloon per maand naar minimumloon per uur

Op een ander financieel vlak gaan er in elk geval wel zaken veranderen in het nieuwe jaar. Vanaf 1 januari 2024 wordt niet het minimumloon per maand, maar het minimumloon per uur maatgevend. Maar dat betekent niet dat de AOW mee stijgt. Hoe dat precies zit, leest u in dit artikel.

Pensioenstelsel opname pensioen 10 procent ineens
Lees ook: 10 procent van uw opgebouwde pensioen ineens opnemen: wat komt hierbij kijken?

(Bron: Archief, ANP, Rijksoverheid, NOS, NU.nl, EenVandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (18)

    Luuk says:

    Blijkbaar kan een pensioenfonds de indexatieregels naar eigen inzicht negeren en, ten koste van het inkomen van gepensioneerden, geld besparen om dit vervolgens aan andere deelnemers toe te kennen…. Na 15 jaar niet indexeren door verplichte lage rekenrente, waar de fondsen zo tegen waren, kiezen ze nu zelf om de belangen van gepensioneerden ondergeschikt te maken aan die van andere deelnemers. Indexatie lijkt een gunst te worden die alleen verleend wordt als alle andere deelnemers al tevreden gesteld zijn. Met slecht één vertegenwoordiger van de gepensioneerden in het bestuur van PFZW zie ik dit niet gauw veranderen….

      Hanneman says:

      De ene na de andere spijker op z’n kop.

      Sjaak2023 says:

      Helemaal mee eens!

    Gelsingh says:

    Het pensioenfonds Johnson & Johnson heeft na 15 jaar niet indexeren nu wel 6% indexatie verleend. Met een dekkingsgraad van meer dan 150% is dit wel erg weinig. Ik vrees dat de geringe prijsindicatie gebruikt gaat worden om volgend jaar niet te indexeren. In het bestuur zit geen enkele vertegenwoordiging van de inactieven. Inactieven zijn en blijven geheel rechteloos. Hier zit een enorme onrechtvaardigheid waarvoor we helaas ook bij de politiek geen gehoor krijgen.

    Diens says:

    Wij hebben als Nederland de beste pensioenen. Echter wij hebben zeker de beste graaiers.
    Het is toch van den zotte sat en pensioenfonds voor de zorg vorige jaar met moet 6 % inflatiecorrectie gaf. Nee mocht niet meer. Voor 2924 0,2 %.
    Daarvoor …… 10 jaar niets.
    De mond vol van dat zorgmedewerkers toch zo’n belangrijke taak hebben, maar zodra ze met pensioen zijn/gaan ze laten vallen als een baksteen!
    Dit met het oog op de toekomstige pensionadas.
    Bestuur pensioenfonds zorg schaam je diep, zeer diep.

      Hanneman says:

      En nóg dieper.

    h.van.laviere says:

    Het is echt schandalig dat nu het stelsel verandert is er geen verhoging komt, dit is niet meer uit te leggen. Of moeten ze nu gaan geleggen in de wapenindustrie die floreert met al deze idioten spanningen zeker.

      Heer Bommel says:

      Dat komt omdat de politici die deze wijzigingen goed vonden er absoluut geen verstand van hadden.
      De enige die er wel verstand van leek te hebben, was Pieter Omtzigt.
      Ik was 20 jaar (onbetaald) bestuurslid van een ondernemingspensioenfonds.
      Ik denk dat er maar weinig actieve bestuurders waren die het “nieuwe” pensioenstelsel een echt goed idee vonden.
      Maar door wat schreeuwers die een mooi verhaal ophingen over dat de jongeren voor de ouderen betaalden en nog wat lobby uit de hoek van de verzekeraars krijg je bij de politiek veel voor elkaar.
      Het is bijna hilarisch dat er nu toch niet geïndexeerd wordt. Iets wat ik overigens vanuit de bestuurders van de fondsen nog wel een beetje kan begrijpen. Want het is blijkbaar moeilijk in te schatten wat de uitwerkingen van dit nieuwe systeem zijn op de financiële verplichtingen.

    maxwout says:

    Het probleem is niet dat er een keuze moet worden gemaakt tussen verlaging van rendement (lees uitkeringen indexeren of zelfs verhogen) en verhoging van rendement (lees uitkeringen bevriezen en dus verhoging van bonussen). Maar door wie de keuze wordt gemaakt, de pensioeninleggers (lees rechteloze geldstorters) of de pensioenbeheerders (lees graaiende monopoly spelers).

      Heer Bommel says:

      Er zijn heel wat ondernemingspensioenfondsen die worden bestuurd door mensen die daar wel opleidingen voor moesten volgen en verantwoordelijkheid moeten nemen maar die er behalve werktijd geen cent voor krijgen.
      U heeft het over ABP c.s.

    Len123 says:

    Weer zo’n gigantische misser van dit (demissionaire) rariteiten kabinet.
    Dit had nooit zover mogen komen en het zijn weer de gepensioneerden die het nakijken hebben en de bobo’s die dus WEER hun zakken gaan vullen.
    Een grote schande!!

    DDW117 says:

    Waar zijn de vakbonden die ons deden geloven dat het nieuwe pensioen-stelsel ook goed zou zijn voor de gepensioneerden. Vakbonden doen op dit moment weinig tot niets voor gepensioneerden. Wel ieder maand de contributie afschrijven.

    Joep Janssen says:

    Beste redactie,
    Door wie worden wij voor de gek gehouden? Zit hier een bewust (crimineel) handelen achter? Wie zijn de graaiers?
    Ik heb jarenlang extra pensioenpremie betaald voor een waardevast pensioen. De papieren / contracten heb ik bewaard. Deze contracten blijken helemaal geen waarde te hebben (wel mijn duizenden guldens extra betaalde premie!), wetgeving gaat boven contracten. Nu er duidelijk ruimte is voor een correcte compensatie wordt er weer een andere smoes verzonnen om dit op waarde compenseren te voorkomen. Extra reserves voor de overgang naar het nieuwe systeem? Je reinste kolder! De reserves op dit moment gaat naar de tweeduizend miljard € (2.000.000.000.000 €). Op een bierviltje kun je bij benadering berekenen dat deze reserves voor de huidige gepensioneerden, voor de volgende generatie en de generatie die daarop volgt toereikend is. De komende zestig jaar….géén probleem!
    Ergo: Door wie worden wij voor de gek gehouden? Zit hier een bewust (crimineel) handelen achter? Wie zijn de graaiers?

      Heer Bommel says:

      Misschien kunt het even voorrekenen?

    Guillaume says:

    Als zelfs gewezen bestuurders van het ABP zeggen dat er geen enkele noodzaak bestaat het uitstekende stelsel te wijzigen, kun je er donder op zeggen dat de inbreng van onze dictatuur -D66 voorop- hier een dikke vinger in de pap heeft, om andere doelen mee te dienen. In november krijgen we de gelegenheid de regerende roversbende t.g.v. EUSSR, WEF en VN dictaten af te straffen.

    Riny6 says:

    door 15 jaar niet indexeren ben ik €30.000 mis gelopen en dat is te danken aan de rekenrente afgesproken tussen Klaas Knot en PvdA-CDA-VVD-D66 en CU. Ik stem nooit meer op deze partijen

      Heer Bommel says:

      Eris ook wel een logische reden om een bepaalde rente als rendementsmaatstaf te nemen. Hoe kan je anders de verplichtingen in de toekomst berekenen? Als het elk jaar een ander getal wordt, wordt het wel erg lastig.

    Wimmechen says:

    Gepensioneerde van het ING Pensioenfonds (ja die, met de hoogste dekkingsgraad). Afgelopen twee jaar – 2022 en 2023 – met 3% !!!! verhoogd. Inflatie in die twee jaar 20%. Het fonds heeft een belegd vermogen van € 25,8 miljard (Q1 2023). Wat ze wel doen: ING Bank verhoogt de tarieven voor hun klanten fors. Ben altijd vrij loyaal geweest. Nu mijn rekeningen opgezegd. Weet zeker dat we vernacheld worden!!