Pensioenstelsel opname pensioen 10 procent ineens

10 procent van uw opgebouwde pensioen ineens opnemen: wat komt hierbij kijken?

Hij is controversieel en veelbesproken, maar de nieuwe pensioenwet gaat er komen. Dat roept heel wat praktische vragen op. Kunt u bijvoorbeeld een groot deel van uw opgebouwde pensioen in 1 keer opnemen? En welke gevolgen heeft dat?

Wat gaat er veranderen in het nieuwe pensioenstelsel?

Het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe pensioenstelsel is de overgang van een collectieve pensioenpot naar miljoenen individuele potjes. In dit artikel geven we meer uitleg over de pensioenwet en de bezwaren hiertegen. 1 januari 2028 is de beoogde ingangsdatum van de nieuwe pensioenwet, maar de overgangsfase is per 1 juli 2023 al begonnen.

Kunt u een deel van uw opgebouwde pensioen ineens uit laten keren?

Het is belangrijk om alvast rekening te houden met een aantal praktische zaken. Wat als u een beroep wil doen op een deel van uw pensioenvermogen? Om bijvoorbeeld een hypotheek af te betalen, uw woning te verbouwen of de studie van uw (klein)kinderen te financieren? Helemaal definitief is het op het moment van schrijven nog niet, maar waarschijnlijk kunt u vanaf 1 juli 2024 eenmalig een beroep doen op de zogeheten Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen. Dan krijgt u alvast de beschikking over een gedeelte van het pensioenkapitaal dat u heeft opgebouwd. Dit opgenomen pensioenbedrag kunt u vervolgens geheel naar eigen inzicht besteden. Let op: het gaat alleen om pensioenen die na dat moment ingaan.

AOW minimumloon 1 juli 2023
Lees ook: Minimumloonbedragen per 1 juli 2023 bekend: wat betekent dit voor uw AOW?

Wat zijn de voordelen en de risico’s?

Aan het ineens opvragen van een pensioenbedrag zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag u maximaal 10 procent van uw opgebouwde pensioen in 1 klap opnemen. En deze transactie kunt u dus maar 1 keer doen. Het bedrag ontvangt u, op zijn vroegst, pas op uw pensioendatum. Dan heeft u dus in 1 klap de mogelijkheid om een verre reis te maken of een andere grote investering te doen. Maar aan de andere kant: uw maandelijkse pensioenuitkering wordt logischerwijs lager, omdat u al een deel van uw pensioenpot op heeft geëist. Als u dit doet, bedenk dan goed of u genoeg overhoudt voor de rest van uw leven. In 2023 geldt 594,89 euro bruto per jaar de ondergrens. Welke maandbedragen u na een eventuele opname overhoudt, kunt u waarschijnlijk via uw pensioenfonds nagaan, zodra de wet er definitief is.

Let er daarnaast op dat dit extra pensioenbedrag ook geldt als extra inkomen. Hier betaalt u dus belasting over. Daarnaast kan het zijn dat u een te hoog inkomen krijgt, waardoor u niet meer in aanmerking komt voor huur-, zorg- of andere toeslagen. Let er ook op dat u de enige bent die toegang heeft tot uw eigen pensioenvermogen. Mocht u onverhoopt vroegtijdig overlijden, dan kunnen uw partner en kinderen uw opgebouwde pensioen waarschijnlijk niet overnemen.

Aan de andere kant: zo’n eenmalige opname van 10 procent kan ook gevolgen hebben voor het eventuele nabestaandenpensioen van uw partner. Overleg dus goed met uw partner over wat u met uw opgebouwde pensioen doet. En heeft u een ex-partner, die recht heeft op een deel van uw pensioen? Diegene kan dan ook een deel van uw ineens opgenomen bedrag krijgen. Andersom kan dit uiteraard ook gelden.

Schuldige nalatigheid AOW
Lees ook: ‘Schuldige nalatigheid’ afgeschaft, belastingschuld leidt niet langer tot lagere AOW

Wat zijn de alternatieven?

Als een eenmalige opname van 10 procent toch te risicovol is, kunt u kiezen voor andere opties. Het hoog-laagpensioen blijft bestaan in het nieuwe pensioenstelsel. In dit artikel leggen we uit wat er precies komt kijken bij deze hoog-laagconstructie, waarbij u in uw 1e pensioenjaren een hogere uitkering krijgt dan daarna. Daarnaast is het mogelijk om een deel van uw partnerpensioen uit te ruilen, zodat uw eigen pensioenuitkering omhoog gaat. Rijksoverheid legt in het kort uit waarom dit voordelig voor u kan zijn. Tot slot kunt u uw pensioendatum uitstellen, zodat u uiteindelijk een hoger maandbedrag krijgt. Al kan het beoogde voordeel in de praktijk tegenvallen, als de rente in de tussentijd blijkt te dalen.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, RTL Z, Nationale Nederlanden, Eerstekamer.nl, PNO Media, Moneywise, Zuiver-advies.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Quint says:

    De 10% berekening gaat niet over je hele pensioenpot. Het deel partner- of nabestaandenpensioen kan je niet laten uitbetalen.
    Kies je voor hoog/laag pensioen dan kan je geen aanspraak maken op de 10% uitkering ineens.

    Groet Ben

      willywortel says:

      En wat gebeurt er als je geen partner hebt en het nabestaandenpensioen als je kinderen al ouder zijn en daar niet voor in aanmerking komen? En hoeveel belasting betaal je er over wanneer je de 10% uitgekeerd krijgt? Op deze vragen vind ik nergens antwoord.

    Dirck says:

    Ik wacht liever tot alles definitief rond is.
    Wel is gratis wonen met minder Pensioen levenslang en erfenis word ook hoger.

    Als ik maand later kom te overlijden is opgebouwde Pensioen spoorloos en bij 10% aflossen vast voor erfgenamen in meer restwaarde woning.
    Wel minder Renteaftrek dat bij AOW altijd al lager is door lagere inkomen.

    parrhesia says:

    Laat je niet gek maken door al dat gespeculeer, wat wel en niet met ons pensioen gaat gebeuren. dat die nieuwe pensioenwet er komt geloof ik geen donder van.
    De betreffende bewindslieden die hier zo warm voor lopen zijn straks(samen met Dhr Rutte )vertrokken.

    Trouwens wat moeten we v.d. meeste van die halfwas kamerleden verwachten, ze zitten er een tijdje om hun CV wat optelappen, en gaan stemmen of het wetsvoorstel naar de eerstekamer word gestuurd.
    Ondertussen zitten de verzekeraars/ banken al beleid te maken hoe ze straks de “gevierde” pensioenpotjes in hun voordeel kunnen laten werken.

    Kent u die reclame van die passant op het perron die ons waarschuwt dat de helft v.d. 28 mensen op het perron straks over geen goed pensioen zullen beschikken?En dus voor hun eigen pensioenpotje moeten zorgen! Zou zeggen u bent gewaarschuwd, weet wie u kunt vertrouwen.

    We zijn nog nooit goed bedient door al die bangmakerij, laten we ons weer aanspreken door hebzucht en bij alles op zeker spelen?
    Zou zeggen, de serie “zwart zwanen” heeft toch genoeg duidelijkheid en onbetrouwbaarheid boven water gehaald. Laten we ONZE eigen pensioenfondsen eens grondiger onder de loep nemen- ja u leest het goed ons pensioenbestuur- ook daar zijn rotte appels in de bestuurssector te vinden.

    Leren we echt onze mond open te trekken, iets te leren v. d. FRANSE mentaliteit, of laten we ons steeds weer uit mekaar spelen door onze verschillende maatschappelijke uitgangsposities, ik vermoed dit laatste.
    Vele heren met een wit overhemd, hebben geleerd hun voordeel te halen door te zwijgen als het om broertje “eerlijkheid, integerheid, transparantie”gaat, in hun opleidingskeuze worden ze gevormd/ gekneed hoe kan ik voor mij voordeel behalen

    HALEN en GRAAIEN is het motto, als ik het niet doe, doet iemand anders het wel.

    Het beste jongetje v.d. klas zijn! Zijn we dat überhaupt wel eens geweest? Word het niet tijd dat onze ogen worden geopend door de komende generaties, die ons laten zien hoe we bezig waren en zijn met ons zelf, ikke en de rest, dat zien we dan wel!
    Dat het Nederlands liberalisme , de VVD een falend beleid heeft gebracht in de sociale sector, de zorg, de zorg verzekering, wat allemaal zichtbaar werd met de leugens uit de mond van Rutte .Vooral het verdoezelen vd. zwakke schakels in hun beleidsstructuur, en menig bestuurder, die in opspraak kwam.
    Daarbij komt nog het doelgericht willen liquideren ( baan elders) van integere beleidsmensen,zelf dat wilde men niet uit de weg gaan, ba!!

    Gepensioeneerde en toekomstige trekkers van “vadertje DREES” blijf solidair zo als dat door hem ooit bedoelt is. Laat je niet uit mekaar spelen door onbetrouwbare lieden/ bestuurders die hun eigen voordeel zoeken, voor u een nadeel willen bewerkstelligen.

    Je kunt ze ruiken, hun taal meteen herkenen, ze deugen voor geen fluit!!! Bent u er nog?

    Wens u veel sterkte bij het wakker worden bij het maken van uw keuzes,… want het word vroeg of laat echt “SCHRIKKEN !!!”

    jeltje says:

    Ik heb mijn pensioen afgekocht.Heeft dat invloed op mijn huur of zorgtoeslag ?
    Toen ik 68 werd heb ik het in 1x uit laten betalen.