57 verjaardag AOW pensioen hypotheek

57e verjaardag, 10 jaar voor de AOW-leeftijd: welke financiële zaken verdienen dan extra aandacht?

De AOW-leeftijd ligt sinds 2024 op 67 jaar. Maar eigenlijk krijgt u er 10 jaar van tevoren al mee te maken, met name in financieel opzicht. Vanaf de dag dat u 57 wordt, komt het einde van uw werkzame leven langzaam maar zeker in zicht. Wat verandert er dan precies?

Eerder met pensioen?

Uw AOW gaat pas in als u de AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2024 is deze AOW-leeftijd gestegen, van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar. Wie op of na 1 maart 1957 is geboren, moet dus 2 maanden langer wachten op het ingaan van de AOW. Maar uw aanvullende pensioen kunt u wel eerder ontvangen. Wanneer dit precies kan, verschilt per pensioenfonds, maar soms is dit zelfs al op 57-jarige leeftijd mogelijk. Hoe eerder u uw aanvullende pensioen naar voren haalt, hoe lager uw maandinkomen echter uitvalt. Ga dus goed na of dit maandbedrag hoog genoeg is om van rond te komen, zeker als u nog geen AOW ontvangt.

Als u 57 jaar oud bent, is het dus verstandig om alvast naar uw pensioenpot en uw toekomstige inkomen te kijken. U heeft nog 10 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt, maar dat wil niet zeggen dat u nog 10 jaar werkt. Misschien kunt u het fysiek en mentaal niet meer aan om voltijds te werken tot uw 67e? Veel zestigers in Nederland dreigen zelfs vlak voor hun pensionering arbeidsongeschikt te worden, waarschuwt het UWV in april 2024. “Niet zozeer omdat het werk fysiek zwaar is, vaker vanwege de hoge werkdruk. Hoe langer je doorwerkt, des te groter wordt de kans dat je arbeidsongeschikt wordt”, citeert het Algemeen Dagblad UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. In dit artikel gaan we dieper in op het thema vervroegd pensioen, plus alle praktische zaken die daarbij komen kijken.

Of juist langer doorwerken?

Of bent u juist in staat om na het bereiken van de AOW-leeftijd nog (gedeeltelijk) door te werken? Als u langer door blijft werken, is het dan weer de vraag hoeveel u bijverdient. Want dat heeft invloed op de inkomstenbelasting die u af moet dragen. In een eerder artikel geven wij hier meer uitleg over.

Pensioenkuil doorsneesystematiek
Lees ook: ‘Pensioenkuil’ dreigt voor veertigers: wat is er aan de hand?

57 jaar of ouder, veel lagere hypotheek?

Bent u als vijftiger van plan om nog te verhuizen? Heeft u een 2e huis op het oog? Of wilt u een prijzige verbouwing in uw huidige woning laten doen, waarvoor u een extra hypotheek nodig heeft? Dan moet u er snel bij zijn, want na uw 57e wordt het een stuk lastiger om een hoge hypotheek te krijgen. Of u 56 of 57 jaar oud bent, qua hypotheekbedrag kan het zomaar tienduizenden euro’s schelen. Hypotheekverstrekkers zijn namelijk terughoudend met leningen aan mensen die binnen 10 jaar pensioengerechtigd zijn (en dus een lager inkomen krijgen). De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan hierbij wel een stok achter de deur zijn. De bank loopt minder risico en kan wellicht besluiten om u alsnog een hoger bedrag te lenen.

Nadert u de 57, dan kan het dus zeker geen kwaad om met een financieel adviseur naar uw situatie te kijken. Als u binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt – na 2028 wordt dat 67 jaar en 3 maanden – zijn er andere manieren om aan extra kapitaal te komen, zonder dat dit ten koste gaat van uw financiële zekerheid. U kunt bijvoorbeeld uw hypotheek oversluiten, om een gunstiger rentetarief af te dwingen. En mogelijk woont u al lange tijd in hetzelfde huis, dat in de loop der jaren meer waard is geworden. Als u ook al een groot deel van de hypotheekschuld heeft afgelost, kunt u de overwaarde van uw woning uit laten betalen. Dit kan in de vorm van een zogeheten verzilverhypotheek, zoals we in dit artikel uitleggen.

Hypotheek versneld aflossen
Lees ook: Uw hypotheek versneld aflossen, wel of niet verstandig?

(Bron: Archief, Sociale Verzekeringsbank, Van Bruggen Adviesgroep, Consumentenbond, Algemeen Dagblad, Nationale Nederlanden, FNV, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dirck says:

  Is dit een oproep voor 50 tot 56 jarige snel een huis te kopen?
  Als je een verwaarloosde, vaak E label of latere en flink achterstallig onderhoud kocht?
  Die zijn betaalbaar met wat ook een Sociale Huurwoning koste, en met tijdelijke Caravan achter in de tuin goed te herstellen voor weinig arbeidsloon als je veel zelf kunt.

  Vooral als je Nihil of geen Huursubsidie kreeg kun je ook die €800,- per maand in een huis stoppen.
  Wel moet je goed kijken of je geen dure rotte fundering kocht.
  De na 1980 gebouwde beton dozen uitgewoond en met D label zijn vaak prima te doen.
  Maar mensen oproepen te snel iets te kopen, daar lijkt dit op en ben ik erg tegen.

  Ook moet je gezond genoeg zijn voor een klus woning en/of gezonde en vele familie en vrienden hebben en hoe betrouwbaar zijn ze als je iets meer als 1 klusje hebt?
  Als er iets is, roep maar en ik kom zeggen ze, tot je een Ruïne gekocht hebt.
  Het kan wel maar hou rekening met wat ze roepen tot ze echt nodig zijn!
  HR+++ is voor mijn te zwaar en vele hadden geen tijd plotseling.
  Maar toen ik prijsverschil van grote kamer raam noemde van HR++ en HR+++ en hoeveel hun oude Dubbele misbruikte aan gas kwamen er weer veel te veel die graag hielpen.
  Ik mocht ook voor hun HR+++ bestellen, maar plaatsen, alleen de glas latjes en tape plakken!
  Ja, als Opa met Reuma kan ik ook ’t HR++ niet eens tillen als iets te groot werd.
  W.C. raampje keurig zelf gedaan!
  WC met HR+++ glas, moet toch niet gekker worden.

  J.Oosterlaak says:

  Als je niet wilt gaan kopen is het altijd belangrijk om te kijken wat de mogelijkheden met je pensioenfonds zijn. Ook ik heb alles naar voren gehaald en ook nog eens maximaal. Dit voor de komende 10 jaar. Hierdoor kon ik twee jaar eerder stoppen met werken. Als ik straks 75 ben zie we wel weer. Met deze wispelturige regeringen weet je maar nooit waar het naar toe gaat. En wat ik ontvangen heb pakken ze niet meer af. Hoewel dat is zelfs niet meer zeker. Veel mensen halen de 75 niet, dat staat als een paal boven water. Dus ga eens bekijken wat de mogelijkheden zijn, is mijn advies.