auto corona

Hoe zit het? Mag u nog meer meerdere mensen in 1 auto zitten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u nog met meerdere mensen in 1 auto zitten?

Wat mag er wel en niet?

De coronamaatregelen die nu van kracht zijn, zijn over het algemeen vrij duidelijk. Iedereen moet zoveel mogelijk binnenblijven en wie naar buiten gaat, moet 1,5 meter afstand houden tot anderen.

Toch werpen de regels ook veel vragen op. Zo lijkt er verwarring te zijn over of u nog met 3 mensen of meer in de tuin of op het balkon mag zitten, en is het soms ook niet helemaal helder of u nog op bankjes in parken of bossen mag zitten. Iets anders wat misschien nog niet voor iedereen duidelijk is, is het beleid rondom autorijden. Want mag u nu wel of niet met meerdere mensen in één auto zitten?

Huisgenoten

Of de vraag ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord krijgt, hangt af van het feit hoeveel medepassagiers u heeft en of deze mensen uw huisgenoten zijn. Als u huisgenoten bent (partner, kind, ouder, noem maar op) dan mag het. Het maakt dan ook niet uit hoeveel mensen het zijn, al zit u met z’n 7en in de auto.

Het is een ander verhaal als u 1 persoon meeneemt die niet bij u in huis woont. De politie schrijft er het volgende over op de website: “De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Dus nee, het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten.”

Met iemand anders in de auto zitten die niet bij u in huis wonen is dus onverstandig, maar is het ook illegaal? Dat dan weer niet. “Je kunt er geen boete voor krijgen”, aldus de politie.

Meer dan 2 mensen

Illegaal wordt het wel als u met 3 mensen in de auto zit. Stel, u zit met uw partner in de auto en neemt 1 vriend of vriendin mee. U kunt in zo’n geval onmogelijk 1,5 meter afstand tot uw vriend of vriend houden, dus bent u alle 3 in overtreding. Ook als u alleen in de auto it en vervolgens 2 vrienden ophaalt kunt u beboet worden. U zit dan immers ook met 3 mensen in de auto. “Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent) Ben je 18 jaar of ouder, dan komt die boete ook als aantekening op je strafblad te staan”, schrijft de politie.

Vervoerservice van bedrijven

Deze regels gelden ook voor bedrijven die hun personeelsleden met busjes van en naar het werk brengen. Daarover schrijft de politie: “Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten.”

Gaat u met een busje naar uw werk en is het busje eigenlijk altijd te vol? Kaart dit dan aan bij uw werkgever. U bespaart hem of haar misschien wel een fikse boete.

Conclusie

Het is niet altijd illegaal om met meerdere mensen in 1 auto te zitten. Als u beiden tot hetzelfde huishouden behoort mag het, maar als uw medepassagiers niet bij u in huis wonen kan het strafbaar zijn. Zeker als u meer dan 1 persoon van ‘buitenaf’ in de auto heeft zitten. Het totale passagiersaantal komt boven de 3 uit en dat is strafbaar. De boete voor deze overtreding bedraagt 390 euro.

Mensen die met een busje van en naar werk worden gebracht door hun werkgever, mogen ook niet meer meer dan 2 in de auto zitten. Werkgevers die zich niet aan deze regel houden riskeren een boete van 4350.

Wilt u nalezen welke coronamaatregelen er momenteel gelden in Nederland? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

Let op! De informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest.

(Bron: politie, AT5, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Sylvanaj says:

  Dus als ik met 1 huisgenoot en 1 niet huisgenoot in de auto zit kunnen ze geen bekeuring geven?

   Aarse says:

   Dit zou ik ook graag willen weten. Het is erg onduidelijk.

  Leny van Beurden says:

  Mag een kleinkind wel of niet in de auto van opa en oma

  Steph says:

  Dus heel kort door de bocht… Ik mag wel bij mn LAT Partner slapen maar ik mag niet bij hem in de auto zitten?
  Of word hier wel een uitzondering in gemaakt?

  Oma A says:

  Vind het wel raar allemaal wil met me zus en onze mannen een weekend weg. Zij woont in flevoland wij in de betuwe .En hebben een hotel geboekt in Limburg. Dat betekend dat we met 2autos daarheen moeten (Milieu vervuiling)onnodig kosten {benzine parkeergeld) ongezellig alle 4 niet verkouden niets.

  En onduidelijk ik haal regelmatig de kleinkinderen uit school met de auto mag dat wel of niet?

   MAX Vandaag says:

   Beste Oma A,

   In principe mag kleinkinderen ophalen met de auto (mits ze bij u in huis wonen) ook niet. Voor de meest actuele stand van zaken rondom dit onderwerp verwijzen wij u graag door naar de website van de politie. Die werken de corona-informatie op hun site bij als er iets wijzigt: https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html#alinea-title-met-wie-mag-ik-in-de-auto

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag