coronatijd

Hoe zit het?: mag u in coronatijd met meer dan 3 mensen op balkon of in de tuin zitten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u in coronatijd met meer dan 3 mensen op balkon of in de tuin zitten?

Regels rondom visite

Bezoek ontvangen is in deze tijd niet zo’n goed idee. Het RIVM en de Rijksoverheid adviseren mensen van boven de 70 om geen visite te ontvangen en anderen mogen niet meer dan 3 mensen tegelijk over de vloer hebben. Wie bezoek krijgt, moet zeker 1,5 meter afstand houden.

Buiten kan toch wel?

Maar hoe zit dat als u iemand in uw tuin of op het balkon wilt ontvangen? April is immers mooi begonnen en de weersverwachtingen blijven goed, waardoor de verleiding om mensen uit te nodigen groot kan zijn. Wellicht zelfs meer dan 3 tegelijk, want een grote tuin of flink balkon biedt voldoende gelegenheid tot afstand houden en buiten is de besmettingskans toch veel kleiner dan binnen?

Binnen of buiten, het maakt niet uit

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat mensen mogelijk zo denken, zijn wij op onderzoek uit gegaan. Wij bellen met het RIVM, de overheidsinstantie die samen met de Rijksoverheid de koers bepaalt op het gebied van de coronamaatregelen. Hier is men heel duidelijk: “Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven. Mensen van boven de 70 kunnen beter helemaal geen visite ontvangen. Wie onder de 70 is en bezoek ontvangt, mag niet meer dan 3 mensen toelaten. Het maakt vervolgens niet uit of je binnen of buiten zit.”

Ook voor volkstuinders

Mensen met een volkstuin dienen zich ook aan deze regels te houden. Veel volkstuinencomplexen zijn nog open, maar tuinders worden wel gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit is bijvoorbeeld het geval in Rotterdam. Alle tuinders die een stukje grond huren in deze gemeente hebben een brief gekregen van de stichting Volkstuinen in Nederland, het overkoepelende volkstuinenorgaan van de stad. Daarin staat onder meer dat mensen geen bezoek mogen ontvangen, alleen mogen komen voor noodzakelijke klussen, het tuinhuisje niet mogen gebruiken en niet welkom zijn als zij snotteren.

Ook in Amsterdam zijn er regels. De Bond van Volkstuinders, de Amsterdamse equivalent van stichting Volkstuinen in Nederland, verzoekt haar leden bijvoorbeeld om niet allemaal tegelijk het tuinafval weg te brengen. Visite is ook hier niet toegestaan.

Zelf een volkstuin?

Niet alle Nederlandse volkstuinencomplexen hanteren dezelfde regels. Heeft u een volkstuin en is het u onduidelijk welke extra regels er nu op uw complex gelden? U kunt hiernaar informeren bij de beheerder. Die weet meer.

Conclusie

Meer dan 3 mensen bij u thuis ontvangen mag momenteel niet. Mensen boven de 70 wordt zelfs aangeraden om helemaal geen bezoek te ontvangen. Wie bezoek ontvangt, moet minimaal 1,5 meter afstand bewaren. Het maakt helemaal niets uit of u uw bezoek binnen of buiten ontvangt; in beide situaties gelden dezelfde regels.

(Bron: RIVM, PZC, AD, Bond van Volkstuinders, Stichting Volkstuinen in Nederland, Rijksoverheid)

Geef een antwoord